20 Ekim 2014 Pazartesi

Alberta İşgücü İhtiyacı İçin Federal Hükümetle Dirsek Temasında

Eylül ayı itibariyle açılan 21.000 yeni iş alanı ile işsizlik oranının yüzde 4.4’e düştüğü Alberta’da yıl içinde toplamda 54.000 yeni iş açılmış.

Göçmenlik ve iş gücü gibi konularda Kanada federal hükümetle sıkı işbirliğinde olan Alberta ekonomik pazarın ihtiyaçlarını yakından takip ederek kendi bölgesel ekonomisini canlı tutmaya çalışıyor. Bunda da oldukça başarılı görünen Alberta dengeli büyüyen ekonomisiyle kalifiye ve vasıfsız işçilere ihtiyaç duyuyor. Diğer eyaletlerden gelecekleri de bölgesine çekmeye çalışan Alberta yeni göçmenleri ve geçici işçileri beklediklerini bizzat eyalet valisi Jim Prentice bir basın açıklamasında duyurdu.

Ülke genelinde çoğunluğunun kadınların ve gençlerin oluşturduğu 15-24 arası 43.000 kişi iş gücüne katıldı ve genç kişilerin iş gücüne katılma oranı istikrarlı bir oranda devam etti.   

25-54 yaş arası 16.000 kadın daha iş sahibi oldu ve işsizlik oranı yüzde 5.1’e geriledi.

Federal Bakan Jason Kenny Edmonton’da yaptığı bir açıklamada işsiz Albertalıların iş arayarak geçici işçilerden önce iş bulmalarını istedi.

Kenny, Alberta İş, Mesleki Beceri, Eğitim ve Çalışma Bakanı Ric McIver ile bir araya gelerek eyalet göçmenlik programı, federal göçmenlik programı, endüstri ve geçici işçiler konusunu görüştü.

İstikrarlı ekonomik büyümesini devam ettiren Alberta’da ekonominin işgücü ihtiyacını dile getiren bakan Kenney herhangi bir iş fırsatında önceliğin ülkeye getirilen geçici işçilere değil de işsiz Kanadalılara verilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Kanadalı işverenler Kanadalı işçi bulamadıkları zaman geçici işçi programı (TFW) ile yurt dışından yabancı işçi getirebiliyorlar. Son zamanlarda TFW ile gelen işçilerin Kanadalı işçilerin işlerini elinden aldığı ve gün geçtikçe TFW programının bazı işverenlerce kötüye kullanıldığı şikayetleri gündemi meşgul etmişti.

TFW programına kısıtlamalar getiren bakan Jason Kenney program belge ücretlerini de arttırarak işverenler için daha pahalı hale getirmişti.

Çalıştıracak işçi bulamadıklarından yakınan işverenlere seslenen bakan Kenney işverenlerin daha iyi ücret, sosyal haklar, ev veya ulaşım konusunda verilecek ek haklar, esnek çalışma saatleri veya daha iyi yaşam koşulları gibi unsurları kullanarak Kanadalı işçi bulabileceklerini savundu.    

Kanada İstatistik Bürosu (Statistics Canada) rakamlarına göre tüm işçilerin yüzde 20.5’ini temsil eden 383.900 işçinin saat ücreti 15 dolardan düşük. Ayrıca bu dar gelirli işçilerin yüzde 77’si de 20 yaşın altında.

Kanada’da dar gelirli işçilerin hayat standartlarının yükseltilmesi gerekiyor bu kesin.  


Murat Kandemir, 20 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder