31 Ekim 2014 Cuma

Göçmen Girişimciler İçin Vize Programı: Start-Up

Ukrayna’da doğan ve Kanada’ya yerleşmeye karar veren iki girişimci Stanislav Korsei ve Oleksandr Zadorozhnyi Kanada’nın yeni Start-Up Vize Programı sayesinde aileleri ile birlikte Kanada’ya göç ettiler.

İki göçmenin sosyal medyada sesli görüşme teknolojileri üzerinde faaliyet gösteren firmaları Zeetl, Kanada’nın yepyeni Start-Up Vize programından ilk yararlanan firma oldu.

Zeetl firması sadece üç ay sonra Kanada’nın en başarılı sosyal medya firması Hootsuite Media Inc. firması tarafından satın alındı.

Korsei ve Zadorozhnyi şimdi yeni firma Hootsuite ile birlikte yeni ses teknolojilerini sosyal medya platformlarına nasıl entegre edecekleri üzerine çalışıyorlar.

Önceki gün Globe and Mail gazetesine konuşan Korsei Kanada’ya yeni bir girişimci olarak gelmenin çok zor olacağını sandığını belirtti. Program başvurusunda evrak hazırlama ve bürokrasi sürecinde kurdukları işe Kanada yatırımının makul olacağını kanıtlamaya çalıştılar. Bir Kanada firmasının sermaye yatırımı yapması ile Kanada vatandaşlığına kapıyı araladılar. Onlara göre başvurularının kabul alması düşündüklerinden daha kolay oldu.

Start-up vize programının yeni bir ülkeye aile ile birlikte göç etme şansı olduğunu belirten Korsei kendi tecrübelerinden yola çıkarak bunun kolay ve hızlı olduğunu söyledi.

Ukrayna’ya göre Kanada’da iş yapmanın daha kolay olduğunu söyleyen Korsei kendilerini yeni ülkeye kolay adapte edebildiklerini ve Kuzey Amerikalı partnerleriyle ortak projede çalıştıklarını ifade etti.

Ottawa tarafından 2013 sonlarında duyurulan Start-Up vize programından  onay alan diğer girişimciler önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. Girişimci projelere Kanada yatırımı şartı gerektiğinden belli bir süre alan Start-up projesinde Zeetl firması ilk başarılı firmalardan oldu. Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Chris Alexander 17 Temmuz’da düzenledikleri bir basın toplantısında ilk Start-up vizesi alan Zeetl firması ortaklarını kamuoyuna tanıtarak kendilerine başarılar dilemişti.   

Zaman zaman Türkiye’den Kanada’ya yatırımcı veya girişimci olmak isteyen kişiler bana soru soruyorlar. Kanada’da nasıl iş kurabilirim? Bu sayede nasıl yerleşebilirim?

Soruya cevap olarak verdiğim alternatiflerden birisinin adıdır Start-up Vize Programı. Kanada federal yatırımcı ve girişimci programının bir süredir kapalı olması ve hükümetin alternatif girişimci göçmenlik programları alternatifi oluşturma gayretleriyle tasarladıkları Start-up programı emeklilik dönemini geride bıraktı. Artık emin adımlarla ilerliyor.

Start-up vize başvuruları onaylananlar var fakat şu ana kadar açıklanmadı. 15-20 iş projesinin daha onaylanma sürecinde olduğu belirtiliyor.

Federal hükümet start-up pilot projesinin ilk birkaç yılı için girişimci ve ailelerine verilmek üzere 2.750 vize kotası ayırmıştı.

Kanada’ya gitmek isteyen göçmen girişimci adayları Kanadalı girişimci sermaye firmaları, melek yatırımcılardan projeleri için fon bulmak zorunda. Kanada’da başarı şansı yüksek olan fizibil iş fikirlerine fon koyacak Kanadalı yatırımcı veya melek yatırımcı bulduklarında göçmen girişimci Kanada daimi ikamet başvurusunda bulunabiliyor.

Aynı Zeetl firması ortağı Korsei’nin yaptığı gibi.   

Programın sonuçlarının sadece yabancı girişimcilerin değil aynı zamanda Kanada’nın girişimci toplumuna da yararı olacağı bekleniyor.

Zeetl firmasını satın almaya karar veren Hootsuite yönetici direktörü Ryan Holmes start-up vize programı sayesinde Zeetl firmasını duyduklarını söyledi. Holmes ülkede daha fazla girişimciyi görmek istediklerini de belirtti.

Start-up vize programı sayesinde Kanada girişimcisi olma süreci herkes için aynı olmayabilir. Meksika’da doğan Biritish Columbia eyaleti merkezli online insan davranışları araştırmaları laboratuvaru olan Cognilab’ın kurucusu ve CEO’su Jose Barrios’un start-up vize programı başvurusu geçici ikamet izninin süresi geçmesi neticesinde gecikmelere uğradı.

Barrios ABD’den 10 yıllık geçici ikamet izni aldı ve Kaliforniya’ya göç etti. Kanada’da kalan işini ve ekibini ABD’den takip etmeye çalışan Barrios içinde bulunduğu durumun Kanadalı girişimci sermaye firmalarından fon bulmasını zorlaştırdığını düşünüyor.

İlk Start-up vizesini Şubat ayında alan ve Kanada’da Vancouver’de başlayıp sonra işletme merkezini Victoria’ya taşıyan Barrios Harvard, McGill ve Ryerson üniversitelerinin de aralarında bulunduğu kurumsal firma ve kuruluşlara başarıyla hizmet verdi.

Kanada’yla da yetinmeyen Barrios ticari hayatına muhtemelen ABD’de devam edecek. Cognilab USA firmasını kuran Barrios’un ABD’ye uzanan başarı öyküsü start-up vize programı sayesinde oldu.

Sonuç olarak sizde teknoloji sektöründe uzman olarak çalışıyorsanız ve ekonomik olarak başarı şansı yüksek bir iş fikriniz varsa start-up vize programı sayesinde Kanada kapısını aralayabilirsiniz.


Murat Kandemir, 31 Ekim 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder