26 Kasım 2014 Çarşamba

Kanada Federal Nitelikli İşgören Sınıfı’nda Meslek Kotaları Doluyor

Federal nitelikli işgören sınıfı (FSW) göçmenlik programı altında kabul edilecek meslekler listesinde dört meslek kotası doldu. 2014 yılı sonu itibariyle sona erecek göçmenlik programı artık tarih olacak. Kanada’ya yerleşmek isteyen ve FSW’de kabul edilen meslekleri icra eden göçmen adayları 2014 yılı bitmeden başvurusunu göndermenin derdinde.

Bilindiği gibi 1 Ocak 2015’te FSW tarih olmuş olacak. FSW’nin yerine ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemi uygulamaya girmiş olacak.

FSW’de kabul edilecek meslekler listesi bulunuyor. Toplamda 50 meslekten belirli sayıda göçmen alınıyor. Bu mesleklerde iş tecrübesi olmayan adayların FSW’ye başvurmaması gerekiyor. Başvuru yapılırsa başvuru hiçbir işlem yapılmadan aynen iade ediliyor. Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) verilerin göre (bugün itibariyle) 50 meslek gurubundan 4 tanesinde kota doldu. Kotaları dolan meslekler ve NOC (Ulusal Meslek Sınıflandırması) kodları şöyle:

Finans ve yatırım analistleri (1112)
Bilgi sistemleri analistleri ve danışmanları (2171)
Yazılım mühendisleri ve tasarımcıları (2173)
Bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştiricileri (2174)

FSW’nin yerine geçecek olan ekspres giriş sisteminin nasıl uygulanacağı konusunda kamuoyunda tam bir netlik olmaması ve başvurunun Kanada’ya ulaşana kadar kotaların dolacak olması ihtimali gibi sebeplerle insanlar FSW programı altında başvuru yapabilmek için uğraşıyorlar.

Göçmenlik başvurusunda diğer istenen evrakların yanında özellikle İngilizce/Fransızca sınav sonuç belgesi orijinali ve Kanada’dan alınacak eğitim değerlendirme raporu (ECA) gibi belgelerin de istenmesi başvuru sürecini daha da yavaşlatıyor. Başvuracak aday FSW puanlama sisteminden 100 üzerinden en az 67 puan almalı ve bu iki belgenin orijinalini de sunmalı. Bu belgelerin hızlı geçiş sistemi içinde geçerli olacağı tahmin ediliyor.

2014 yılı içinde göçmen başvurusu yapılan FSW programına uygun olmayan adaylara hızlı geçiş sistemini beklemelerini tavsiye ederim çünkü ekspres geçiş sisteminde meslek kotası olmayacak.


Murat Kandemir, 26 Kasım 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder