21 Kasım 2014 Cuma

Ontario’da Göçmen Hemşirelere Yeni Engeller

Yabancı hemşire göçmenlerin Ontario eyaletinde mesleklerini yapabilme şansı iyice zorlaşıyor. Tecrübeli yabancı hemşirelerin Kanada’da tekrar eğitim almaları gerekebiliyor.

Hemşire olarak çalışmak isteyen göçmen hemşireler eyaletin yeni kuralları uyarınca hemşirelik yapabilmek için Ontario Hemşireler Odası, CNO (College of Nurses of Ontario)’nun OSCE sınavına girmek zorundalar. Yabancı hemşirelerin Kanada’da çalışabilmelerine olanak sağlayacak özel meslek geçiş programlarının olmayışı sınavı geçemeyen hemşirelerin önüne engel olarak çıkıyor.

Geçen sene hemşirelik mesleğinin düzenleyici odası CNO, uluslararası hemşirelerin ülkede mesleklerinde çalışmalarını daha da zorlayacak düzenlemelere imza atmıştı. Hemşire adaylarına getirilen yeni kurallar mesleğe atılmak için hemşirelik ruhsat almaya çalışan yabancı hemşirelerin işini daha da zorlaştırdı. OSCE sınavı bunlardan birisi.

Yabancı hemşire adaylarının göstermek zorunda oldukları meslek tecrübelerinin başvuru esnasındaki son üç yıl içinde edinilmiş olması gerekiyor. Beş ya da on yıl önce hemşirelik yapmış birisinin Ontario hemşirelik ruhsatı alması mümkün değil.

Hemşirelik meslek ruhsatı başvurusu CNO tarafından incelenen adaydan kısaca OSCE olarak bilinen “yapılandırılmış klinik sınavına” (objective structured clinical exam) girmesi isteniyor. Klinik durum senaryoları temelinde yapılan sınava girebilmek için CNO tarafından davet edilmek gerekiyor.

CNO geçen sene 268 uluslararası eğitim ve tecrübe sahibi göçmen hemşireye Kanada’da çalışabilme ruhsatı verdi. Bu rakam 2012’de 645 ve 2011’de 421’di.

OSCE sınavı, hemşireliğin Ontario’daki meslek odası, CNO, tarafından 2013 Mart ayından itibaren uygulanmaya başladı. Bu test, oda kayıt için gerekli meslek sınavı öncesi başarılı olunması gereken bir sınav haline getirildi.

Ağustos ayı itibariyle 1.673 yabancı hemşire OSCE sınavına girdi ve aktörlerin oynadığı 12 değişik senaryo ile hemşire-hasta ilişkilerini ölçen sınavda sadece 418 kişi başarılı olabildi. Yüzde 25 başarı oranı sınavın zor olduğu eleştirilerini teyit eder nitelikte.

Sınava giren hemşire adayları hemşireler meslek odasının OSCE sınavı hakkında fazla bilgi vermediğini, sınava hazırlık için herhangi bir kurs ya da kaynak olmadığını ve sınava girmek için dokuz aya kadar beklediklerini belirtiyorlar. Ayrıca teste tekrar girilmiyor ve sınav sonucuna itiraz edilemiyor.

Sınavı kaybeden ve hemşirelik eğitimini baştan almak istemeyenler için pek fazla seçenek yok gibi. York Üniversitesi’nde yabancı hemşirelere yönelik 20 aylık bir program var. Her sene sadece 50 kontenjanı olan bu program sadece Kanada dışında hemşirelik eğitimi almış yabancı hemşire göçmen adayları için tasarlanmış.

CNO yetkilileri, OSCE sınavı hakkındaki eleştirilere kulak asmıyor ve sınavın meslek yetkinliğini objektif olarak ölçtüğünü söylüyor. CNO, OSCE sınavının bilinen şekliyle bir sınav olmadığını belirtiyor ve sınavın hemşire adayının meslek bilgisi ve tecrübesini sınadığını ve bu sınava giren kişiye mesleki açıdan hangi yönünün daha zayıf olduğunu gösterdiğini iddia ediyor.

Yani OSCE sınavı yabancı hemşire adayının Kanada’da kendisinden istenen eğitim ve mesleki yetkinliğe ne kadar yakın olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

York Üniversitesi 2015 eğitim yılı için 400 başvuru almış. Bu rakam geçen seneki sayının yüzde 224 daha fazlası. Yabancı hemşire adaylarının çok rağbet ettiği ve onlara özel olarak tasarlanmış geçiş programı kontenjanı arttırılmadı.

Kanada hemşire sıkıntısı çekiyor. Ülkede bulunan hemşire göçmenlerin mesleklerini yapabilmeleri kolay değil. York Üniversitesi dışında Ryerson Üniversitesi’nde 2 yıllık hemşire lisans programı var. Fakat bu programa kayıt yapabilmek için yüksek okuldan (college) alınmış en az bir yıllık geçiş eğitim programı (bridging program) şartı var.

Kısacası yabancı hemşire adayları Kanada’da mesleğe zor kabul ediliyorlar. Kanada’ya göç eden hemşirenin kariyer adımlarını çok dikkatli atması gerekiyor.


Murat Kandemir, 21 Kasım 2014     

1 yorum:

  1. Blogunuzu takip ediyorum ve cok degerli bilgiler ediniyorum. Ogrenmek istedigim, Kanada PR karti olmadan bridging programlarina kabul almak zor mu ve hangi kaynaklara bakarsam, programin shartlari ve diger bilgileri edine bilirim.

    YanıtlaSil