11 Kasım 2014 Salı

Kanada Toplumunda Algı ve Gerçek Arasındaki Fark

Kanada’nın temel toplum yapısını ne kadar iyi biliyoruz? Mesela 65 ve üstü yaşındakiler toplam nüfusun ne kadarını oluşturuyor? Ya da Kanada’da toplam nüfusun ne kadarı Müslüman ya da Hristiyan?

Cevaplar muhtelif. Bu tür sorulara verilen cevapların hepsinin önyargılı cevaplardan oluştuğu kanıtlandı. Toplum hakkında bildiklerimiz aslında gerçeklerle hiç te örtüşmüyor ya da önyargılarımız gerçek bilgiyi görmemizi engelliyor.

Ipsos Reid tarafından yapılan bir araştırma Kanadalıların kendi toplumları hakkında doğru olduğunu düşündüğü sosyo demografik bilgilerinin ya doğru olmadığını ya da doğru bilgilerin az bilindiğini ortaya çıkardı.

14 ülkede algı ve gerçek arasındaki farkı ortaya koyan bilgisizlik (ignorance) sıralamasında Kanada yedinci geldi. Aşağıdaki konularda algılanan ile gerçek arasındaki fark muazzam büyüklükte.

Bu ülkelerde bulunan insanlar kendi ülkelerinin sosyo demografik bilgileri hakkında edindiği bilgilerin aslında gerçekle hiç bağdaşmadığı ortaya çıktı. Bu da insanların ön yargılarının ne kadar güçlü ve etkin olduğunun bir göstergesi.

Listedeki ülkelerde yaşayanlara nüfuslarının yüzde kaçının 65 ve üzeri vatandaşlardan oluşturulduğu sorulmuş ve verilen cevaplara göre toplumun, nüfusun yüzde 39.2’sinin 65 ve üstü vatandaşlardan oluştuğunu düşündüğü ortaya çıkmış. Oysa gerçek rakam sadece yüzde 14.

Toplumların ülkelerinde yaşayan dini azınlıkların nüfus yoğunlukları hakkında bildiklerinin de oldukça yanlış olduğu ortaya çıktı. Gerçekte yüzde 69 olan Hristiyan nüfusun yüzde 48.5 olduğunun düşünüldüğü belirlendi.

Batılı toplumlarda özellikle Müslüman nüfus tahminlerinde de büyük fark olduğu ortaya çıktı. Gerçekte ülkelerin en fazla yüzde 2’sine tekabül eden Müslüman nüfusunun toplam nüfusun yüzde 20.2’sini oluşturduğunu düşünenler var.

İşsizlik rakamları hakkında da toplumda yanlış bir kanı mevcut. Gerçekte yüzde 7 oranında işsizlik yaşayan toplumlarda işsizlik oranlarının ülke genelinde yüzde 22.7’ye ulaştığı düşünülüyor.

Araştırma genç yaşta (14-19 arası) anne olanların da aslında hiç de düşünüldüğü gibi toplum nüfusunun yüzde 15.4’üne eşit olmadığı ortaya çıktı.Genel toplumun sadece yüzde 1.3'ü genç yaşta doğum yapmış.

Tüm toplumların göçmen nüfus oranları hakkında da toplumun bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı. Katılımcılar kendi ülkelerinin yüzde 34.6’sının göçmenlerden oluştuğunu düşünüyor. Oysa göçmen nüfus oranı ülke genel nüfus oranının ancak yüzde 21’ini oluşturuyor.

Katılımcı ülkelerdeki oy kullanma ve beklenen ömür süresi gibi konularda da algı ile gerçek arsındaki fark ortaya döküldü.

Araştırma aslında en çok göçmen sayısı ve yaşlı nüfus oranları hakkındaki algı ile gerçek arasındaki büyük farkı işaret ediyor. Göçmen sayısının çok fazla olduğuna inanılırken gerçekteki göçmen sayısının daha az olduğu göze çarpıyor. Müslüman sayısı hakkındaki algı ve gerçek arasında da inanılmaz fark var. Tüm nüfusun sadece yüzde 2’sinin Müslüman olduğu bir ülkede insanların toplam nüfuslarının yüzde 20.2’sinin Müslümanlardan oluştuğunu düşünmeleri çok garip. 

Murat Kandemir, 11 Kasım 2014 

Kaynak: Ipsos Reid. Global News Haberi http://goo.gl/bNFo3B


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder