14 Eylül 2015 Pazartesi

Kanada Genel Seçimlerinde Anahtar Konu: Göçmenlik

Göçmenlik politika vaatleri Kanada’daki tüm siyasi partilerin anahtar konularından birisini teşkil ediyor.

Orta Doğu ve Afrika’dan binlerce mülteci batı ülkelerine yerleşmek üzere yollara çıkmasıyla Avrupa kendisini bir mülteci krizinin tam ortasında buldu. Dünyanın artık bir mülteci krizi var ve Kanada siyasetinde bu konu göçmenlik politikası altında artık bolca konuşuluyor.

Liberal Parti başkanı Trudeau Kanada’ya alınacak mülteci sayısında indirim yapılmasına karşı olduğunu belirtti. Trudeau seçildiği takdirde Muhafazakar parti tarafından hazırlanıp yürürlüğe konan ve vatandaşlık başvurusu yapıldığı tarihten itibaren son altı yılda dört yıl ikamet zorunluluğu getiren yeni vatandaşlık yasasını iptal ettireceğini belirtti.

Muhafazakar parti lideri Stephen Harper mülteci krizine karşı bazı adımlar atmıştı. Ocak ayında Kanada’nın 13.000 Suriyeli mülteciyi alacağını duyurdu. Avrupa’yı iyice zorlamaya ve ülkeleri yeni adımlar atmaya zorlayan mülteci krizi Avrupa’nın yardım için ABD ve Kanada’ya dönmesine yol açtı.

Vatandaşlık yasasında çeşitli değişiklikler yapılmışken vatandaşlık politikasının hangi yönde devam etmesi gerektiği konusunda çok farklı yaklaşımlar var. Muhafazakarlar Kanada’ya daha fazla bağ olması gerektiğini düşünüyor ve vatandaş olur olmaz başka yerlerde yaşayan Kanada vatandaşlarını eleştiriyorlar. Bu konu yaklaşan Kanada seçimlerinde oy kullanmak isteyen ve Los Angeles’ta yaşayan Kanadalı ünlü oyuncu Donald Sutherland tarafından da gündeme getirilmişti. Kanada dışında yaşayan vatandaşların oy kullanamaması uygulaması mahkemeye götürülmüştü.

Kanada’nın Yeni Demokratik Parti lideri Thomas Muclair işçi ve işveren çevreleriyle ile yakın işbirliği içinde seçim kampanyasını sürdürürken kitle göçmenliğinin Kanada’daki işçi gelirleri ve işlerini kaybetme tehlikesine yol açacağını ima eden ifadeler kullanmıştı. Son iki yıldır bankacılık, maden ve gıda endüstrisinde yabancı işçilerin Kanadalı işçilerin işlerini ellerinden aldığı iddiaları kamuoyunda oldukça geniş olarak yer almıştı. Çeşitli şirketlerin Kanadalı işçileri işten çıkartarak yerlerine yabancı işçi almaları olayları da görülünce Muhafazakar hükümet geçici yabancı işçi programını revize etmiş ve uygunluk kriterlerini zorlaştırmıştı. Mulcair’in Kanada göçmenlik politikası hakkında görüşleri pek net değil.

Seçimler yaklaştıkça partiler ve adaylar göçmenlik konusunda politikalarını net bir hale getirme uğraşısı içinde. Tüm Avrupa’yı etkisi altına alan mülteci krizi Kanada’nın seçim kampanyalarının da odak noktasını oluşturuyor. Partiler ve vaatlerini yakından incelemeye devam edeceğiz.

Murat Kandemir, 14 Eylül 2015    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder