30 Aralık 2015 Çarşamba

23 üncü Ekspres Giriş Çekilişi Yapıldı: Minimum Gerekli Puan Düşüşte

Kanada’nın göçmen seçme sistemi olan Ekspres Giriş (Express Entry) sisteminde 23 üncü çekiliş Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tarafından 18 Aralık 2015’te yapıldı. 1503 kişinin davetiye mektubu aldığı çekilişte adaylardan istenen gerekli minimum puan (CRS) 461 olarak belirlendi.

Bir önceki çekiliş 4 Aralık’ta yapılmış ve yine en az 461 puan alan 1451 adaya göçmenlik davetiyesi düzenlenmişti.

Son iki çekilişte istenen minimum puanı göz önüne alırsak CRS puanının 27 Kasım’da düzenlenen 21 inci çekilişte belirlenen 472 CRS puanına göre oldukça düştüğünü görürüz.

Seçilmek için gerekli minimum CRS puanı seviyesinin 23 Ekim’den beri düşüş trendinde olduğu görülüyor. Aday havuzundan seçilmek için gerekli minimum puan 23 Ekim’de 489 iken 13 Kasım’daki çekilişte 484’e düşmüş ve 27 Kasım’daki çekilişte ise 472’ye kadar inmişti. Son iki çekilişte CRS puan seviyesi 461’e kadar düştü. Bugüne kadar ki en düşük CRS puanı 450 ile , 18 Eylül ve 2 Ekim’deki çekilişlerde görüldü.

CRS puan seviyesinin zamanla daha da düşmesi bekleniyor. Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) göre 2014 yılında yapılan ve biriken dosyaların eritilmesiyle ekspres giriş sisteminden kabul edilecek göçmen sayısı daha da artacak. Bu durum yine bakanlığın Ağustos ayında yayınladığı ilk yarıyıl ekspres giriş sistemi raporunda da teyit edildi.

Konuyla ilgili olarak Toronto’da düzenlenen 23 üncü Yıllık Göçmenlik Hukuku Zirvesi’nde konuşan IRCC sözcüsü bu sene sonu itibariyle bir yaşını dolduracak olan ekspres giriş sisteminin geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında dikkate değer yorumlarda bulundu.

Sözcüye göre CRS puanlarının yüksek olmasının sebebi eyaletlerin ekspres giriş sistemi eyalet aday programlarını (PNP) açmamaları daha sonra açılmasıyla verilen PNP sertifikası sahibi adayların artması oldu. PNP sertifikası olan adaylara ek 600 puan veriliyor.  

Bunlara ek olarak sözcü, sistemin yürürlüğe girdiği yılın başlarında CRS puanlarının yüksekliğini Kanada’da yabancı işçi olarak bulunan ve LMIA (iş gücü pazarı etki değerlendirmesi raporu) destekli iş teklifi olan adayların ekspres giriş sistemine başvurmalarına bağlıyor. İş teklifi olan adaylar otomatik olarak 600 puan alıyorlar.

1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ekspres giriş sistemi, Kanada federal ekonomik göçmenlik programlarının idari sistemi olmaktadır. Ekspres giriş sistemi sayesinde federal nitelikli işgören sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi programı (FST) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarına uyan adaylar Kanada’ya göçmen olarak gelebiliyorlar.


Murat Kandemir, 30 Aralık 2015  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder