2 Aralık 2015 Çarşamba

Diğer Mültecilerle Birlikte Aylan Bebeğin Ailesi de Kanada’ya Geliyor

Ottawa hükümetinin, cansız bedeni Türk sahillerine vuran Aylan bebeğin ailesinin sponsorluk işlemlerini onaylandığını çocuğun halası Tima Kurdi doğruladı. Çocuğun babası Abdullah bir süre Irak’ta yaşamaya devam edecek.

Toronto Star’dan Jacques Gallant’ın 27 Kasım Cuma günkü haberine göre Tima Kurdi hükümet tarafından aranarak daha önce kardeşi, Muhammed, karısı ve beş çocuğunu getirtmek için yaptığı sponsorluk başvurusunu tekrar yapmasını istedi.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı Kurdi ailesi ile iletişime geçerek başvuruyu takip ettiklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler. Bakanlık sözcüsü Remi Lariviere’ye göre başvuru süreci oldukça iyi ilerliyor.

Türk sahiline cesedi vuran Aylan bebek mültecilerin uluslararası kamuoyunda gündeme gelmesine sebep olmuş cansız bedeninin görüntüsü mültecilerin sesini temsil ederek tüm dünyanın dikkatini mülteci krizine çekmişti.

Kanada’nın yeni Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Bakanı John McCallum, Kanada Sağlık Bakanı ve mülteci projesi için hükümetin oluşturduğu Mülteciler Komitesi başkanı Jane Philpott ve Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit S. Sajjan Ürdün’deki mülteci kampına 29 Kasım 2015’te resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

25.000 Suriyeli mülteciyi alma çalışmalarını hızlandıran Kanada hükümeti Amman’da bulunan ve 80.000 mültecinin yerleştirildiği Za’atari mülteci kampına yaptıkları bu resmi ziyaretle mültecilerin durumunu bizzat inceledi. Kampı gezen bakanlar bazı Suriyeli mültecilerle görüşme imkânı da buldular.

Bakanlar aynı zamanda Amman’da yeni Suriye mülteci işlem merkezinin de açılışını yaptılar. Burada hem mülteciler hem de bölgeye yerleştirilen Kanadalı resmi görevlilerle görüşmeler yaptılar ve mültecilerin seçilmesi, mülakatları ve elenmesi işlemlerini bizzat incelediler. Bakanlar aynı zamanda Ürdün Kralı Abdullah bin El Hüseyin ve Başbakan Dr. Abdullah Ensour ile bir araya gelerek insani yardım konusunda detayları görüştüler.

Kanada Hükümeti bu karmaşık mülteci krizinde Ürdün, Lübnan ve Türk hükümetleriyle birlikte çalışıyor.

Daha önce de yazdığımız gibi Aralık ayı sonuna kadar Kanada’ya gelecek mültecilerin büyük bölümü özel olarak sponsor edilenlerden oluşuyor. Bakanlığın internet sitesinde 29 Kasım’da yayınladığı duyuruya göre 24 Kasım itibariyle çeşitli organizasyonlar ve gruplarca sponsor edilen 4.511 Suriyeli mülteci dosyası şu anda işlemde. İşlemlerinin bitmesinin ardından bu sponsor edilen mültecilerin Aralık öncesi Kanada’ya giriş yapması bekleniyor. Devlet 31 Aralık’tan önce en az 10.000 Suriyeli mülteciyi Kanada’ya getirmek için çalışıyor. Hükümet 2016 Şubat ayına kadar 25.000 mülteciyi Kanada’ya yerleştirmeyi hedefliyor. 

Özel mülteci sponsorluğu programıyla bazı Suriyeliler Kanada’ya gelmeye başladı bile. Geçtiğimiz haftalarda 16 kişilik Suriyeli mülteciler Calgary’ye ulaştı. Suriyelileri havalimanında karşılayan akrabaları ve bazı yabancılar gelenlere kışlık elbise, oyunca ve şeker gibi çeşitli hediyeler verdi.
25.000 mültecinin Kanada’ya getirilmesi projesinin Kanada’ya maliyetinin 1.2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.      

Kanada Hükümeti 25.000 mülteci yerleştirilmesi projesinde tüm ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarıyla birlikte çalışıyor. Kanada alacağı mültecileri seçerken kadınlar, çocuklar ve ailelere öncelik vereceği açıklaması bizzat bakanlıkça yapıldı.

Yerleştirilecek mültecilerin belirlenmesinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’de (BMMYK) Kanada’ya destek veriyor. Kanada Suriyeli mültecilerin barınma, sağlık ve korunma ihtiyaçları için kullanılmak üzere Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne 100 milyon dolar bağışladığını açıkladı.

Hükümet Kanada’ya geleceklerin bazılarını önce Ontario Trenton’daki askeri üste ağırlamak için hazırlıklar yapıyor. Kebek yakınındaki CFB Valcartier bölgesi de yeni gelenleri karşılamak için hazırlanıyor. CBC haberine göre hükümet çadır kent şeklinde anlaşılmasını önlemek için gelenlerin yerleştirileceği yerleri geçici ‘kamp’ bölgesi olarak adlandırma yapmaktan özenle kaçınıyor. Yıllarca ya da aylarca benzer geçici kamplarda kalan mülteciler Kanada’da çadırlarda uyumayacak.

Kanada’nın yeni başbakanı Justin Trudeau seçim kampanyalarında 25.000 mültecinin bu sene sonuna kadar Kanada’ya yerleştirileceği vaadinde bulunmuş ve geçen haftalarda meydana gelen Paris saldırılarından sonra çeşitli güvenlik eleştirilerine maruz kalmıştı.

Hükümetin mültecileri yerleştirme projesi Aylan bebeğin ölümü sonrası halktan oldukça destek görürken Paris saldırıları sonrası desteğin oldukça düştüğü görülüyor. Hatta mültecilerin getirilmemesi için bir imza kampanyası bile başlatıldı.

Liberal parti seçim kampanyalarında söz verdiği üzere Kanada’ya getireceği mültecileri seçerken kadınlara, çocuklara ve ailelere öncelik vereceği, yalnız seyahat edecek erkeklere izin vermeyeceği öngörülüyor. Erkeklere öncelik verilmemesinin sebebi güvenlik kaygılarından olurken yalnız erkeklerin mülteci yerleştirme programında yer almayacağı kesin gibi.

Tima Kurdi, Muhammet ve ailesinin Kanada’ya sponsor etmek için başvuruda bulunmuş ve reddedilmişti. Muhammed’in başvurusundan sonra hala Aylan bebek, abisi, babası Abdullah ve annesi için de başvuru yapacaktı. Başvurunun reddedildiğinin duyulmasının ardından dönemin muhafazakar hükümeti eleştiri bombardımanına maruz kalmış ve konuyla ilgili olarak yapılan başvurunun eksik olduğu için geri çevrildiğini belirterek kendilerini savunmuştu.

Kamptan alınıp Kanada’ya getirilecek mülteciler özenle seçilecek ve en hassas olanlara öncelik tanınacak. Mültecilerin ön seçimlerinde CSIS ve RCMP gibi diğer Kanada kurumları çeşitli federal bakanlıklar ve bu kurumların dışında eyalet ve bölge hükümetleri de projede etkin olarak çalışacak.

Trudeau hükümeti 25.000 Suriyeli mültecinin ülkeye yerleştirilmesi için beş aşamalı acil ihtiyaç eylem planını yürürlüğe koydu. Bakanlığın internet sitesinde yaptığı duyuruda mülteci eylem planının Kanadalıların sağlık ve güvenliği göz önüne alınarak hassas durumdaki Suriyeli mültecilerin korunmasını amaçladığı belirtildi.


Murat Kandemir, 2 Aralık 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder