25 Aralık 2015 Cuma

Kanada’da Göçmenlik Başvurusu Yapan Yabancı Eşlere Çalışma İzni

Kanada’da yaşayan ve eş sponsorluğu (Spouses or Common-Law Partners in Canada - SCLPC) kapsamında Kanada içi daimi ikamet başvurusu yapan eşler sponsorluk başvuruları sonuçlanıncaya kadar çalışma izni alabilecekler. Yenilenen pilot program sayesinde sponsor edilen eşlere verilen tüm açık çalışma izinleri 22 Aralık 2016’da sonlanacak şekilde bir yıl süreyle uzatıldı.

Popüler olan bu pilot program sayesinde Kanada içinde evlenerek kalmak isteyen eşler hem çalışma iznine hemen sahip olabiliyorlar hem de sponsorluk işlemlerinin bitmesine kadar Kanada iş tecrübesi elde etme şansı buluyorlar.

Çalışma iznine başvuracak olan eşin herhangi bir işverenden iş teklifi alma zorunluluğu bulunmazken istediği eşe ve işverene de çalışma hakkı bulunuyor. 
Açık çalışma izni alabilmek için Kanada’da yaşayan yabancı bir eş olmanız ve Kanadalı eşinizle birlikte aile sponsorluğu başvurusunda (SCLPC) bulunmanız gerekiyor. Ayrıca çalışma izni başvurusu esnasında yabancı eşin geçici oturumu statüsü (ziyaretçi, öğrenci ve işçi gibi) halen geçerli olmalı ve sponsor eden eşle aynı adreste oturmalıdır.

SCLPC eş sponsorluğu altında göçmenlik başvurusu yaptıysanız fakat henüz bir çalışma izni başvuru yapmadıysanız derhal çalışma izni başvurusu yapabilir ve başvuru ücretiyle birlikte Vegreville işleme merkezi adresine gönderebilirsiniz.

Yaptığını eş sponsorluğunun prensipte kabul edildiğine dair Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’ndan (IRCC) daimi ikamet başvurusunun onaylandığı fakat sağlık muayenesi ve güvenlik araştırmalarının yapılması gerektiği hakkında bir yazı almışsanız –ki bu aile sponsorluk başvurusunun ilk aşamasının bittiğini gösterir– çalışma iznine çevirim içi olarak ta başvurabilirsiniz.

Daha önceki pilot program çerçevesinde çalışma izni aldıysanız bu izni süresi geçmeden uzatabilirsiniz.

SCLPC sınıfından yeni bir başvuru yapacaksanız sunacağınız sponsorluk anlaşmasıyla eş zamanlı olarak çalışma izni başvurusunu tüm başvuru ücretleriyle birlikte yapabilirsiniz.

Posta ile çalışma izni başvurusunu

In-Canada Sponsorship
CPC – Mississauga
P. O. Box 5040, Station B 
Mississauga, ON
L5A 3A4

adresine ve kurye ile yapacağınız başvurularınızı da

Case Processing Centre – Mississauga 
2 Robert Speck Parkway, Suite 300
Mississauga, ON
L4Z 1H8

adresine yapabilirsiniz.

Murat Kandemir, 25 Aralık 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder