10 Nisan 2016 Pazar

Kanadalılar için Avrupa’ya Vize mi Geliyor?

Avrupa’ya gitmek için yollara dökülen Suriyelilerin herhangi bir engelle karşılaşmadan Almanya’ya ulaşması ve bu mülteci akımının Avrupa güzergahındaki tüm ülkeleri endişelendirmesiyle Şengen vize sisteminin tekrar sorgulanmaya başladığı şu günlerde Kanadalıların Avrupa’ya girişlerinde vize muafiyetinin kalkması gündemde.

Hazırlanan bir rapor ABD vatandaşlarıyla birlikte Kanada vatandaşlarına Avrupa Birliği ülkelerine girerken vize şartı getirilebileceğini belirtiyor. 

Reuters haberine göre Avrupa Komisyonu’nun yürütme kurulu ABD ve Kanada vatandaşları için vize uygulamasına geçmeyi düşünüyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsünün konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada Kanada ve ABD’nin mütekabiliyet kurallarını ihlal etmesi yüzünden 12 Nisan 2016 itibariyle vize uygulamasına geçebileceği belirtildi.

Rapoda AB üyesi ülkeleri vatandaşlarının vize muafiyetlerinin AB önceliklerinden olduğu belirtilirken Kanada ve ABD’nin bu muafiyete uymaması uygulamasının 12 Nisan 2014’de kendilerine bildirildiği ve durumun 12 Nisan 2016’da tekrar görüşüleceğinin altı çizildi.

Şu an ABD ve Kanada vatandaşları Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilmekteyken aynı durum bazı AB üye ülke vatandaşları için geçerli değil.

Kanada hükümeti Romanya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti vatandaşlarından vize isterken ABD bu ülkelere ek olarak Hırvatistan, Kıbrıs ve Polonya vatandaşlarından da vize istiyor.

Eğer gerekli adımlar atılırsa Komisyon, AB’nin vize muafiyetine uymayan ülkelere mütekabiliyet ilkeleri uyarınca tekrar vize koyacak.

Kuzey Amerika ülkelerinin bazı AB üyesi ülke vatandaşlarından vize istemesi ve buna AB’nin karşı çıkması öteden beri devam eden bir sorun.

2014 yılında bu sorun Avrupa Komisyonu tarafından teyit edildi ve ABD ve Kanada’ya bildirildi. 12 Nisan 2014’te rapor edilen vize muafiyeti sorunu 12 Nisan 2016’da tekrar gözden geçirilecek ve ABD ve Kanada’nın bazı AB üye ülkelere vize uygulamasının devam etmesi durumunda bu ülkelere karşı yeni yaptırımlar uygulanacak.

Aslında AB ile Kuzey Amerika arasında adı konulmamış bir vize savaşı var. Avrupa Komisyonu kendi vize politikasının arkasında duruyor ve Kuzey Amerika ülkelerinin uygulamalarını değiştirmesini istiyor.

AB hem Ottawa’ya hem de Washington’a tüm AB üyesi ülke vatandaşlarına eşit davranmaları konusunda uyarılar yapmıştı. Aralık 2013’te AB ülkelerinin vize konusunda ortak hareket etmeleri ile ilgili bir kanun çıkmış ve 2014’te Komisyon, ABD ve Kanada vatandaşlarına vize koymakla tehdit etmişti.

Şu an Avrupa’ya giden Kanadalılara vize uygulaması yok. Avrupa’yı her sene milyonlarca Kanadalı rahat bir şekilde ziyaret ediyor.

Avrupalıların Kanadalılara ve Amerikalılara vize uygulamasının çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünenler de var. AB’nin Kuzey Amerika ülkelerine vize uygulaması durumunda düşündüğünden daha fazla zararla çıkacağını işaret ediyorlar.

AB, Kanada’ya verdiği ültimatomda AB Vize Mütekabiliyet Mekanizması kurallarına uyması için Salı gününe kadar süre verdi.

Kanada’nın vize konusundaki pozisyonunun ise mütekabiliyet temelinde olmadığı vurgulanıyor.  Kanada Göçmenlik Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) sözcüsü Jennifer Bourgue yaptığı açıklamada Kanada vize politikasının mütekabiliyet temelinde oluşmadığını belirtmekle birlikte Kanada’nın tüm Avrupalılara en kısa sürede vizesiz seyahat özgürlüğü vereceğini de ekledi.

Kanada, AB üyesi ülkelere vize muafiyeti uygulamasına sıcak bakıyorken ABD’de 2017 Ocak ayında görevini bırakması beklenen Barack Obama’nın önümüzdeki hafta Avrupa’ya transatlantik ticaret anlaşmasının bitirilmesi için ziyareti esnasında AB-ABD vize savaşının gündeme gelip gelmemesi merakla bekleniyor.

AB’nin Türkiye’ye vize muafiyet vermesi sonrası Kanada’nın Türkiye’ye vize uygulamasını devam ettirip ettirmeyeceğini soranlara cevabım şudur. Kanada şu ana kadar AB’ye üye olmuş bazı ülkelere bile vize isterken sadece vize muafiyeti almış fakat üye olamamış Türkiye’den vize istememesini düşünmek sadece bir hayal.

Murat Kandemir, 10 Nisan 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder