16 Nisan 2016 Cumartesi

Ontario Eyalet Aday Programı Bu Eyalete Gitmek İsteyenlere Göz Kırpıyor

Bildiğiniz gibi Kanada’nın tüm göçmen başvurularını değerlendirdiği sisteminin adı Ekspres Giriş (Express Entry) ve bu sistem 2015 Ocak ayından beri yürürlükte.
Aslında ekpres giriş yeni bir sistem olarak değil de eyalet aday programları (PNP), federal nitelikli işgören (FSWP), federal kalifiye işçi programları (FSTP) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) gibi tüm göçmenlik alt programlarından yapılan başvuruları ele alan ve sonuçlandıran bir online sistem olarak tasarlandı.
2015 Haziran ayında Ontario Eyalet Aday Programı (OINP), ekspres giriş sistemi içinde değerlendirilecek iki eyalet başvuru programı açtı. Ontario eyaletiyle ilgilenen adaylar ekspres giriş havuzundan direk seçiliyorlar ve eyalet tarafından seçilen adaylar aday gösterildikleri bu iki programdan birinde göçmenlik başvurularını tamamlıyorlar.
Ontario için seçilmek isteyen adaylar ekspres giriş sistemine başvuru yapmış, göçmen aday havuza yerleştirilmiş ve başvuru esnasında eyaletle ilgilendiklerini belirtmiş olmalılar. Adayların ayrıca eğitim ve dilde taşımak zorunda oldukları çeşitli kriterler de var.  
OINP’in ekspres giriş adayları için açtığı iki programdan ilki İnsan Kapitali Öncelikleri Klasmanı’dır (Human Capital Priorities Stream). Bu klasmanda ekspres giriş havuzunda bekleyen ve Ontario’nun iş gücü pazarında başarı şansı yüksek olduğu düşünülen ve ayrıca eğitim, kalifiye iş tecrübesi, dil yeteneği ve diğer karakteristik özelliklere sahip olanlar davet ediliyorlar.
Adaydan istenen minimum gereksinimlerin içinde adayın puanının (CRS puanı) en az 400 olması, en az lisans eğitim derecesine sahip olması, İngilizce/Fransıca dillerinden en az birinde minimum 7 Kanada dil seviyesinde (CLB) olması, minimum yerleşim parasına sahip olması ve tabi en önemlisi de Ontario’da yaşamaya niyet etmesi bulunmaktadır.
OINP’in Ekspres giriş aday havuzundakilere sunduğu diğer klasman ise Ontario Fransızca Konuşan Kalifiye Eleman (Ontario French-Speaking Skilled Worker Stream) klasmanıdır. Bu program Fransızca konuşan ama İngilizce dil yeterliğine de sahip olan adayları eyalete çekmek için tasarlanmış. Bu klasmanda eğitim gereksinimleri diğer klasmanlarla aynı olmakla birlikte yerleşim için minimum gerekli para miktarına sahip olunması ve Ontario’da yaşamaya niyet edilmesi de gerekiyor. Tüm adayların minimum CRS puanına sahip olması zorunlu değilken Fransızca dil seviyelerinin CLB 7 ve İngilizce dil seviyelerinin de CLB 6 olması gerekiyor.
OINP programındaki tüm alt sınıflarda başvuranların Ontario eyaletinde yaşamaya niyeti olması ve bunu kanıtlaması gerekmektedir. Bazı adaylarında zorlandığı görülmekle birlikte Ontario eyaletinde yaşama niyetini göstermek biraz zor olabilir. Fakat bu engeli çeşitli şekillerde aşmak mümkündür. Öncelikle adayın daha önce Ontario ile herhangi bir bağı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Daha önce Ontario’ya gitmiş, orada çalışmış ya da herhangi bir eğitim almış olan adaylar ispat konusunda biraz daha şanslıdır.
Daha önce Ontario’da bulunmuş adayların eyalette kalış süreleri, Ontario’da bitirdikleri eğitim programının detayları, Ontario’da herhangi bir iş ya da gönüllü çalışma tecrübelerinin olup olmadığı, varsa eyaletten alınan iş teklifi, eyalette yaşayan akraba ya da arkadaşların varlığı, varsa eyaletteki bir organizasyon ya da sivil toplum kuruluşu ile bağlar adayların eyalette yaşama niyetini kanıtlarken kullanılabilir.
Daha önce Ontario’ya hiç gitmemiş adaylar ise eyaletle ilgili planlarını niyet mektubunda anlatabilir ve yeminli ifade düzenleyerek orada yaşayacaklarını belirtebilir ve bunları ispat olarak kullanabilirler.

Murat Kandemir, 16 Nisan 2016    

1 yorum: