24 Nisan 2016 Pazar

Türkiye’ye AB Vize Muafiyeti Gelir mi?

AB, geçen ay Türkiye’ye her ne kadar Haziran sonuna kadar Yunanistan’a geçen mültecileri geri alma koşuluyla vize muafiyeti sözü vermişse de vize muafiyeti için gereki şartların ancak yarısını yerine getirebilen Türkiye’ye AB bölgesi için tam vize muafiyeti verilmesi ne kadar mümkün?
Türkiye, Avrupa Biriği bölgesi içerisinde tam vize muafiyeti gerektirecek şartların ancak yarısını karşılayabilmiş durumda ve kısa bir süre içinde de kalan şartları yerine getirecek durumda değil.
AB, geçen ay Türkiye’ye anlaşma şartları uyarınca Yunanistan’a Türk kıyılarından yasadışı şekilde geçen göçmenleri geri alması şartı ve vize muafiyeti için gerekli diğer kıstasları yerine getirmesi şartıyla Haziran ayı sonuna kadar vize muafiyeti uygulayacağı konusunda söz vermişti.
Avrupa Komisyonu 4 Mayıs’ta üye devletlere ve Avrupa Parlamentosu’na Ankara’nın kendisinden beklenilen hedeflere 31 Nisan’a kadar ulaşıp ulaşmadığı hakkında rapor sunacak.
Komisyon’un göçmenlik ve iç işleri departmanı direktörü Marta Cygan, Avrupa Parlamentosu’na Ankara’nın kendisinden beklenen 72 şartın 35’ini yerine getirdiğini söyledi.
Marta Cygan, “Türk yetkilileri şartları yerine getirebilmek için gerekli olan idari ve yasal reformları uygulamaya koyma çalışmalarını hızlandırmaktadır” diye konuştu.
28 üye devletin oluşturduğu AB bölgesi için 79 milyonluk Türkiye’ye üç aydan fazla kalma ve çalışma izni bile vermeyen ziyaretçi vize muafiyeti verilmesi oldukça tartışmalı bir konu.
AB bölgesine Müslüman göçünü ve İkinci Dünya Savaşı’nda beri yaşanan en büyük mülteci göçünü daha da hızlandıracağı korkusu AB’de çeşitli çevrelerce dile getirilmişti.
21 Mart tarihinde yürürlüğe giren AB-Türkiye yasadışı göçü engelleme anlaşmasının etkisiyle Yunan adalarına yapılan kaçak göçün dramatik şekilde azaldığı görülmekle birlikte Türkiye anlaşma karşılığında vize muafiyeti almak için bastırıyor.
Komisyon’da Türkiye’ye tam bir vize muafiyeti verilmesi yerine kolay vize verilmesi seçeneğinin daha doğru olacağını düşünenler de var. Hatta bazıları insan hakları endişeleri yüzünden Ankara ile imzalanan anlaşmayı eleştiriyorlar.
Konuyla ilgili olarak Hollandalı üye Sophia int Veld “Ben kişisel olarak Türkiye ve birçok ülkeye vize serbestisi getirilmesinden yanayım. Fakat burada bazı şeyleri birbirine karıştırıyoruz. Türkiye ile bir göçmenlik anlaşmamız var ve kimse kendimizi satıyoruz diye düşünemez” diyor.
Sophia’ya göre Ankara, AB’ye geçmek için kullanılan sahte belgelerle ilgili daha fazla bilgi paylaşımı yapmalı ve biometrik pasaport konusunda ilerleme göstermeli. Ayrıca Suriyelilerin Türk işgücü pazarına ulaşmaları ve Suriyeli olmayanalara verilen hizmetler konusunda da ilerleme göstermeli.
AB’ye yapılan mülteci başvurularının 140.000 olduğunu hatırlatan Sophia Veld, başvuru sayısının indirilmesi gerektiğine ve Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşların topluma daha iyi entegre edilmesinin önemine işaret etti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, 23 Nisan’da Avrupa Birliği yetkilileri ile Gaziantep’e giderek çeşitli incelemelerde bulundu.
Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının mimari olan Almanya Başbakanı Merkel’in bu ziyareti son altı ayda yapılan dördüncüsü olma özelliği taşıyor.
Merkel’i Gaziantep’te Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bir grup hükümet yetkilisi karşıladı. Merkel’e AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans eşlik etti.
Ziyaretin ana gündemini 21 Mart’ta AB ile Türkiye arasında varılan ve Avrupa’ya kaçak göçmen akınını kontrol etmeyi amaçlayan anlaşmanın işlerliği oluşturuyor.
Almanya, AB-Türkiye arasındaki anlaşmayı desteklerken anlaşmaya karşı çeşitli çevrelerden eleştiriler yükseliyor.
Ziyaret kapsamında Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk vatandaşlarının AB’de vizesiz seyahati konusunu ele alacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Türkiye, AB’de vizesiz seyahat serbestisi almak için bastırıyor ve Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkının verilmemesinin Türkiye-AB anlaşmasını çökerteceği uyarısını yapıyor.
4 Mayıs’a kadar 72 koşulun yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi bazı koşulların yerine getirilmesi için gerekli idari düzenlemeler için fazla mesai yapacak. Bu sürede ne kadar koşulun yerine getirileceği ve bunu sonucunda Türkiye’nin vize muafiyeti alıp alamayacağını zaman gösterecek.
Bilinen tek şey Türkiye vatandaşları için AB bölgesine vize serbestisi hakkında büyük bir görüş ayrılığı var.

Murat Kandemir, 24 Nisan 2016            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder