18 Ekim 2016 Salı

Kanada Federal Mahkeme Temyiz Başvuru Süreleri

Kanada dışında verilen kararlar (örneğin vize ret kararı) için Kanada federal mahkemesine başvuru süresi 60 gündür. Eğer karar Kanada içinde verilmişse ilgili karar 15 gün içinde temyiz edilmelidir.
Peki buna nasıl karar veriliyor? Peki ya çevrimiçi yapılan ve incelenen başvurular ve onlar hakkında verilen kararlarda temyiz başvurusu ne zaman yapılacaktır?
Öncelikle şunu belirtelim. Federal mahkemeye temyiz başvurusu (Judicial Review-JR) ret kararının alınmasının ardından 60 günlük süre içinde yapılıyor olsa dahi vakit kaybedilmeden yapılmalıdır. Bunun birkaç sebebi var. Birincisi temyiz eden kişinin temyiz hakkında bilgi sahibi olması gerekmesi ve diğer bir önemli nokta da temyiz yapılmadan önce ret kararı verilen başvuru dosyasının bir kopyasının bilgiye erişim (ATIP) talebi yapılarak elde edilmesi gerekliliğidir. Yapılacak temyiz savunması bu dosya üzerinden hazırlanacaktır. Avukat belki de bir JR başvurusu yapmadan önce ilgili merciye kararın tekrar gözden geçirilmesi başvurusu da yapabilir ve bu esnada davacıya verilen cevap kendi başına müteakip JR başvurusunda diğer bir gerekçe teşkil edebilir.  
Ret kararına karşı derhal yasal tavsiye aramanın bir diğer yararı da avukatın ret kararının haksız yere verildiği durumlarda Adalet Bakanlığı ile bir anlaşmaya gidebilmesi olasılığıdır. Yani acele davranmak temyiz eden kişinin yararına olacak ve erken çözüm şansını arttıracaktır.
Göçmenlik kararlarında JR başvuruları için yasal süre IRPA’nın (Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu) 72(2)(b) maddesinde bellidir.
b) 169(f) paragrafına atfen, temyiz başvurusu dilekçesi karşı tarafa ve temyiz başvurusu da Federal Mahkeme Sicil Dairesine (Registry) olmak üzere, temyiz başvurusu, başvuru yapacak kişinin karar hakkında bilgilendirilmesinden ya da bilgi sahibi olmasından itibaren Kanada içinde oluşan anlaşmazlıklarda 15 gün içinde, Kanada dışında oluşan 60 gün içinde yapılmalıdır.
Burada kararın verilmesi üzerine değil de anlaşmazlıkların oluşması üzerine vurgu yapılmaktadır. Yani eğer kişi Kanada dışında bulunuyor ise anlaşmazlığın Kanada dışında oluştuğu düşünülmelidir. Ret kararının Kanada içinden bir ofisten gelmesi temyiz süresini belirleyici bir faktör değildir.
Genel olarak bakıldığında eğer kişi Kanada içinde oturuyorsa söz konusu anlaşmazlık Kanada içinde olmaktadır. Fakat bazı durumlarda kişi Kanada’da bulunuyorken başvuru işlemleri Kanada dışında devam edebilir. Örneğin Kanada’da bulunan bazı kişiler ülke içinde bulunsalar bile öğrenci vize başvurularını Kanada dışında bir elçiliğe yapacaklardır. Bu durumda anlaşmazlığın Kanada dışında başladığı düşünülmelidir.
Kanada dışında işlem süreci devam eden başvurularda başvuru sahibi Kanada içinde bulunsa dahi alınan kararların temyiz başvurusu başvurunun ya da kararın ardından 60 gün içinde yapılmalıdır.
İşin ilginç tarafı başvurunun nerede işlendiğini bilemediğimiz durumlardır. Burada aklımıza ekspres giriş (Express Entry) gelmektedir. Ekspres Giriş sisteminde göçmenlik başvuruları çevrim içi olarak yapılmaktadır.
Bu durumda şu sonuca göre davranmak en güvenli adım gibi görünmektedir. Eğer başvuran kişi başvuru yapıldığında ve başvurusu hakkınıda bir karar verildiğinde Kanada içindeyse federal mahkemeye temyiz başvurusu 15 gün içinde yapılmalıdır.
Eğer başvuru normalde Kanada dışında değerlendirilen bir başvuru ise (Kanada dışındaki kişinin federal nitelikli eleman başvurusu -FSW) o zaman anlaşmazlığın Kanada dışında oluştuğunu varsayabiliriz.
Kanada federal mahkemesi ilgili maddeyi liberal bir açıdan tercüme etmektedir. Herhangi bir göçmenlik kararına karşı yapılacak JR temyiz başvuruları ilgili ret kararının alınmasının ardından derhal yapılmalıdır.
Temyiz başvurusu yasal sürelerini geçiren kişiler süre uzatımı alabilirler fakat bu temyiz başvurusu yapan kişi için ek maliyet getirecektir ve federal mahkemede ret kararı çıkmasına sebep olabilecektir.

Murat Kandemir, 18 Ekim 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder