14 Ekim 2016 Cuma

Kanada Vatandaşlık Haftası

Bir göç ülkesi olan Kanada her sene on binlerce göçmeni kabul ediyor ve etmeye devam ediyor. Çok kültürlü toplum olan Kanada’da dünyanın her yerinden gelen insanlar bir arada yaşıyor. Çok farklı dinlere ve inançlara inanan farklı farklı etnisiteye sahip milyonlarca insan Kanada’da bir arada yaşıyor.

Dünyada Kanada’nın göçmenlerin vatandaş olma oranının en yüksek olduğu ülke olduğunu biliyor muydunuz?

Diğer bir deyişle ülkede yaşayan daimi ikamet sahiplerinin (PR) yüzde 85’i Kanada vatandaşı oluyor. 2006’dan bu yana 1.5 milyondan fazla göçmen Kanada vatandaşı oldu. Böyle bir oran ve sayı dünyada yok.

Daimi oturum sahibi olan ve ikamet gibi Kanada vatandaşı olabilme şartlarını yerine getirebilen göçmenler vatandaşlık başvurularının onaylanmasının ardından vatandaşlık testine alınıyorlar. Bu testi başarıyla geçen göçmenler son adım olan vatandaşlık seremonisine davet ediliyorlar. Yasal olarak seremoniye katılım Kanada vatandaşı olma sürecinin son halkasına işaret ediyor. Ülkede her sene yaklaşık 2000 vatandaşlık seremonisi düzenleniyor.

Ekim ayının ikinci haftası Kanada’da vatandaşlık haftası olarak kutlanıyor. Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) Vatandaşlık Haftasını ve Kanada Gününü (Canada Day) kutlamak için ülkenin çeşitli bölgelerinde özel vatandaşlık seremonileri organize ediyor.

Kanada vatandaşlık seremonileri tüm halka açık olarak icra ediliyor.

Vatandaşlık seremonilerinde Kanada vatandaşı olanlara hakları ve sorumlulukları hatırlatılıyor. Kanada vatandaşlığı ortak gelenek, kimlik ve değerler üzerine inşa ediliyor. Kanada vatandaşı olarak ana sorumluluklar kanunlara uymak, kendi ve aile sorumluluğunu almak ve diğer vatandaşların hakları ve özgürlüklerine saygı göstermek.

Son 400 yıldır Kanada’yı yerleşimciler ve göçmenler inşa etti ve bu geleneği her sene ülkeye yaşamaya gelen göçmenler devam ettiriyor.

Göçmen olarak Kanada’ya katkıda bulunmaya ne dersiniz? Kanada vatandaşı olmanın vakti gelmedi mi?


Murat Kandemir, 14 Ekim 2016 

1 yorum: