10 Ekim 2016 Pazartesi

Kanada’nın Göçmenlikle Artan Nüfusu

Jaison Empson/CBC
Jaison Empson/CBC
Hükümetin açıkladığı istatistik rakamlarına göre geçen sene 320.932 yeni göçmen Kanada’ya yerleşmiş. Bu rakam şu ana kadar ki yıllık kabul edilen göçmen sayıları içinde bir rekor. 2015 yılında Kanada’ya göçmen olarak kabul edilenler içinde Kasım ayında gelen 30 binden fazla Suriyeli mülteci de bulunuyor.
Geçen senenin ilk yarısında Kanada’ya yeni gelen sayısı bir önceki seneye göre yüzde 33 daha fazla olarak göze çarptı.
Kanada istatistik bürosu rakamlarına göre ülkenin nüfusu 1 Nisan 2016 itibariyle 36.286.425’ye ulaştı. Nüfusun 36 milyonu geçmesinde göçmenlerin büyük rolü bulunuyor.
Nüfus sayısı bakımından Ontario 13.9 milyonla birinci ve Kebek bölgesi ise 8.3 milyonluk nüfusu ile ikinci oldu. Üçüncülüğü 4.7 milyonla British Columbia alırken Alberta 4.2 milyonluk nüfusuyla dördüncü oldu. Beşinci en kalabalık eyalet ise 1.3 milyonluk Manitoba oldu.
Ülkenin ortalama yaşı 40.6 çıktı.     
Kanada göçmenlik bakanı John McCallum göçmen sayısının daha da arttırılmasından yana.
Globe and Mail gazetesinin Ağustos ayında yaptırdığı bir ankete katılanların yüzde 39’u Kanada’nın 2017’de daha az göçmen almasını isterken katılımcıların yüzde 37’si de alınacak göçmen sayısının önceki senelerde kabul edilen göçmen sayısıyla aynı olmasından yana olduğunu belirtti. Anket katılımcılarının sadece yüzde 16’sı Kanada’nın daha fazla göçmen almasını istedi.
Kanada gitgide daha karmaşık bir göçmen ülkesi olma yolunda ilerliyor. Eskiden sadece metropollerde gözle görülür bir göçmen sayısından bahsedilirken şu an tüm Kanada’da göçmenler artık iyice göze çarpıyor.
Kanada’daki her beş kişiden birisi Kanada dışında doğmuş. Diğer bir ifadeyle Kanadalı olup Kanada dışında doğanlar tüm Kanada nüfusunun yüzde 20’sine karşılık geliyor ki bu durum G8 ülkelerindeki en yüksek oran.
Son beş yıldır Asya kıtası (Ortadoğu dahil) Kanada’ya en çok göçmen sağlayan bölge olarak göze çarparken Kanada’ya özellikle Afrika, Karayip, Orta ve Güney Amerika’dan gelen göçmen sayılarında artış olduğu gözlendi.
Kanada dışında doğmuş olan Kanadalılar en çok Ontario, British Columbia, Kebek ve Alberta eyaletlerinde yaşıyorlar.

Murat Kandemir, 10 Ekim 2016     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder