15 Kasım 2016 Salı

Analiz: Güncellenen Kanada Ekspres Giriş Sistemi

Kanada ekspres giriş (express entry) göçmenlik sisteminde adaylara verilecek olan puan (CRS) hesaplamalarında yapılan ve 19 Kasım’da yürürlüğe girecek değişiklikler bizzat göçmenlik bakanı tarafından açıklandı.
En göze çarpan değişiklik LMIA raporu ile desteklenen iş tekliflerine verilen 600 puanın kaldırılarak sadece üst düzey yönetici işler için 200 ve orta düzey işler için 50 puan verilecek olması. Düşük beceri gerektiren işler için alınan iş tekliflerine herhangi bir ek puan verilmeyecek.
Önceden de olduğu gibi Eyalet Aday Programı (PNP) kapsamında kabul edilen adaylara 600 puan verilmeye devam edilecek.
Revize edilen puanlama sisteminin uluslararası öğrencilerin işine yarayacağı muhakkak. Kanada’da eğitim alan yabancı öğrenciler aldıkları eğitim seviyelerine göre ek puan alacaklar. Daha önce adaylara Kanada’da edindikleri yüksek eğitimleri için herhangi bir puan verilmezken şimdi Kanada yüksek öğretim kurumlarından aldıkları bir ya da iki yıllık eğitimleri için 15 ve Kanada üniversitelerden aldıkları lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri içinse 30 ek puan verilecek.
Kanada eğitimlerinden ek puan alabilmek için adayların en az sekiz aylık (iki sömestr) tam zamanlı bir eğitim programını Kanada içinde tamamlamaları gerekiyor.
Revizyonun diğer getirdiği bir yenilikte eskiden göçmenlik davetiyesi (ITA) alan ekspres giriş adaylarına verilen 60 günlük başvuru tamamlama sürecinin 90 güne çıkarılması oldu. Göçmenlik davetiyesi alan adaylar gerekli belgeleri toplamak ve formları tamamlamak için artık daha fazla zaman sahipler.
Peki tüm bunları nasıl yorumlayabiliriz?
Uluslararası öğrencilerin dışında öncelikle bu revizyondan asıl yararlanacak olanların göçmen adayı havuzunda bekleyen göçmenlerin olduğunu söyleyelim. Her ay iki kere yapılan çekilişlerde minimum aday puanı (CRS) belirleniyor ve bu puan ve üzerindeki kişilerden yaklaşık 1500 kişi Kanada’ya göçmen olarak gitme şansı elde ediyordu. Son çekilişlerde kabul edilen göçmen sayısı iyice artmış ve geçen Ekim ayında yapılan çekilişlerde 472 üzeri puana sahip toplamda 3322 aday göçmen olarak seçilmişti. Kasım ayının ilk çekilişi 2 Kasım’da yapılmış ve 472 puan üstünde 2080 kişi göçmen olarak seçilmişti. Bu artış trendine bakarak bundan sonra her ay artık en az 4000 kişinin göçmen olarak kabul edileceğini söyleyebiliriz.
Burada asıl önemli olan durum ekspres giriş sistemindeki revizyonun yürürlüğe gireceği 19 Kasım sonrasında yaşanacak. LMIA detsekli iş teklifi olan adayların puanları en fazla 550 olacak şekilde dramatik olarak düşecek. Havuzdaki aday puanlarının genel seviyelerinin bu şekilde düşmesi minimum gerekli CRS puan seviyesini de düşürecek.
Kısacası şu an 472 olan minimum gerekli puan seviyesi dramatik olarak çok aşağılara düşecek. Kanada ekspres giriş göçmenlik havuzunda yerinizi şimdiden alın.
Murat Kandemir, 15 Kasım 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder