12 Kasım 2016 Cumartesi

Kanada Ekspres Giriş Sistemi Revize Edildi

Kanada göçmenlik bakanı John McCallum’un tarafından kamoyuyla paylaşılan ekspres giriş (express entry) göçmenlik sisteminde yapılan revizyonlar 21 Ekim 2016 tarihi itibariyle resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sistemdeki değişiklikler 19 Kasım itibariyle yürürlüğe girecek. En büyük değişikliğin ekspres giriş sistemindeki puanlamada (CRS) olduğu görüldü.
Değişiklik yapılan ana başlıklar ve revizyon detayı şu şekilde gerçekleşti.
1-İş Teklifleri
19 Kasım 2016 öncesi pozitif bir İş Gücü Pazarı Etki Değerlendirmesi (LMIA) oluruyla desteklenen ve Ulusal Meslek Sınıflandırmasında (NOC) herhangi bir beceri seviyesinde belirtilen işler için verilen iş tekliflerine 600 puan veriliyor.
19 Kasım 2016 sonrasında pozitif bir İş Gücü Pazarı Etki Değerlendirmesi (LMIA) oluruyla desteklenen ve Ulusal Meslek Sınıflandırmasında (NOC) OO (üst düzey idari pozisyonlar) için verilen iş tekliflerine 200 puan ve;
Pozitif bir İş Gücü Pazarı Etki Değerlendirmesi (LMIA) oluruyla desteklenen ve orta düzey idari iş pozisyonları için verilen iş tekliflerine ise 50 puan verilecek.
2-Kanada Eğitimi
19 Kasım 2016 öncesinde Kanada’da alınan herhangi bir yüksekokul eğitimine (post-secondary education) puan verilmiyor.
19 Kasım 2016 sonrasında Kanada’da alınan bir ya da iki yıllık yüksek okul eğitimine (post-secondary education) 15 puan verilecek.
19 Kasım 2016 sonrasında Kanada’da alınan lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri için 30 puan verilecek.
Uluslararası öğrencilerin Kanada eğitiminden puan alabilmeleri için en az sekiz aylık (iki sömestr) tam zamanlı (full-time) eğitim almaları ve eğitimleri esnasında Kanada’da bulunmaları gerekiyor.
3-Göçmenliğe Başvuru Davetiyesi (ITA)
19 Kasım 2016 öncesinde göçmen aday havuzunda bekleyen ve kendisine göçmenlik başvurusu yapması için davetiye (ITA) gönderilen adayların daimi oturum müsaadesi (PR) başvurusu için gerekli evrakları ve formları tamamlamalarından oluşan ikinci aşamayı bitirmeleri için sadece 60 günleri var.
19 Kasım 2016 sonrasında ise göçmen aday havuzunda bekleyen ve kendisine göçmenlik başvurusu yapması için davetiye (ITA) gönderilen adayların daimi oturum müsaadesi (PR) başvurusu için gerekli evrakları ve formları tamamlamalarından oluşan ikinci aşamayı bitirmeleri için 90 günleri olacak.
4-Eyalet Aday Programı (PNP)
19 Kasım 2016 öncesinde Eyalet Aday Programı kapsamında aday gösterilen göçmenlere ekspres giriş sisteminde verilen 600 puan uygulaması aynen devam edecek.
Görünen o ki Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler çok avantajlı olacaklar. Öteden beri uluslararası öğrencilerin ekspres giriş sisteminde hak ettiği puanı almadığını düşünen bakanlık Kanada’da aldıkları eğitimlerine özel puan vererek onları daha avantajlı bir konuma getirdi.
Bilindiği gibi okullarını bitirdikten uluslararası öğrencilere Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) veriliyor. Kanada’da iş tecrübesi olan öğrenciler şimdi Kanada eğitimleri için de ek puan alacaklar ve Kanada’da daimi göçmen olma fırsatını daha rahat yakalayacaklar.
Bu değişikliklerin bir diğer tarafı da bakanlığın pozitif LMIA ile birlikte alınan iş tekliflerinin puan seviyesini düşürmesi oldu. Öte yanda PNP nominasyon puanı 600 olarak kaldı.
Murat Kandemir, 12 Kasım 2016 

2 yorum: