6 Mart 2017 Pazartesi

Kanada’ya Giriş ve Vize Sahiplerinin Hakları

Kanada-ABD sınırında düzensiz göçmen geçişlerinin çoğaldığı şu sıralarda her iki ülke sınır geçişleri esnasında sıkı güvenlik protokollerini uygulanıyor.

Bu yazımızda Kanada turist vizesi sahibi kişilerin sınır girişleri ve Kanada içinde var olan hakları konusunu işlemek istedik.

Bazı kişiler soysal medya hesapları ve çeşitli forumlarda Kanada vizelerini paylaşıyor ve Kanada’ya göç etmekten bahsediyorlar. 10 yıllık verilen Kanada vizesinin bir o kadar oturum verdiği kanısına kapılıyorlar. Kanada vizesinin Kanada göçmenlik anlamına gelmediğinin altını çizmek gerekiyor.  

Ankara’daki Kanada Elçiliğinden Türkiye’ye muhtemelen geri döneceğinize ikna ederek aldığınız Kanada vizesi size ne haklar sağlayacak? Kanada’ya girişiniz nasıl olacak? Kanada’da turistik ziyaret ya da akraba ziyareti yapacağınızı söyleyerek aldığınız turist vizesi ne anlama geliyor? Sınır girişinizde sınır görevlisi ile aranızda ne yaşanacak? Bu soruların cevabını güncel uygulamalar eşliğinde inceleyelim.

Sert kuralların işletildiği  ABD’de ülkeye giriş yapan kişilerin haklarının çok sınırlandırıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Girişlerde sıkı güvenlik kontrollerinin yapılacağı bizzat yetkili ağız olan Başkan Donald Trump’ın yeni Yurt Güvenliği Sekreterinden geldi. 

Sekreter Kelly Perşembe günü bir radyoda yapılan söyleşiye katıldı ve ABD’ye girecek ziyaretçilerden istenecek bilgi seviyeleri hakkında bilgi verdi. Ziyaretçilerden gerektiğinde sosyal medya hesaplarının şifrelerinin bile istenebileceği uyarısı yapıldı. ABD’ye girmek isteyen Kanadalılara da özel muamele gösterilmiyor.

Hem ABD hem Kanada sınır görevlileri ülkeye kimin girebileceği ya da giremeyeceği hakkında tam bir takdir yetkisine sahip. Yani Kanada vizeniz olması bu ülkeye giriş yapmanızı garanti etmez.

Sınır görevlilerinin ziyaretçiye herhangi bir soru sorma yetkisi vardır ve bu sorular bazen size saçma gelebilir. Siyasi görüşünüz ve ülkeye giriş sebebiniz dahil birçok soru size yöneltilebilir. Hatta dininizi bile sorabilirler.

Sınır görevlisi cep telefonunuzu görmek isteyebilir ve şifresini sorabilirler. Cep telefonunuzu vermek zorunda değilsiniz fakat bu size pahalıya patlayabilir ve ülkeye alınmayabilirsiniz. Hem Kanada’da hem de ABD’de sınır görevlisinin soruları belgelendirilmektedir.  

Şu an sosyal medya şifrelerinin verilmesi ile ilgili bağlayıcı bir kural yok. Fakat çok konuşulyor ve böylesi bir kuralın yürürlüğe girmesi durumunda insanlar artık sosyal medyada kendilerine sansür koyacaklar.

Hem Kanada hem ABD ülkelerine giren yabancıları sıkı kontrolden geçiriyorlar. Rahat geçebilmeniz de olası fakat sıkı bir hoş geldin karşılamasına hazırlıklı olmakta fayda var.

Kanada’ya giriş yapmak
Kanada’ya giriş yaparken ziyaret sebebiniz üzerine durulacaktır. Eğer turist iseniz turist gibi davranınız. Özellikle dönüş biletiniz mutlaka olmalıdır. Kalacağınız yer konusunda net olmalısınız. Eğer bir otelde kalıyorsanız mutlaka otel rezervasyonunuzu göstermelisiniz Kanada’da aile üyeniz ya da akrabanız var ise onların iletişim ve adres bilgileri mutlaka bilinmelidir. Üzerinizde ki evraklar daha çok Kanada’ya giriş sebebinizle tezat oluşturmamalıdır. Örneğin el çantanızda 15 adet CV’niz olması sizi güç durumda bırakabilir.

Ayrıca sınır görevlisi Kanada’da kalacağınız süre içerisinde kendiniz ve/veya aileniz için yeteri kadar paranız olup olmadığını da sorgulayabilir.

Ve belki de en önemli konu sınır görevlisinin sizin Kanada’da bulunduğunuz sürede çalışma ya da eğitim alma gibi bir niyetiniz olmadığına inanmalıdır.

Tek giriş/çok giriş
Ziyaretçi vizelerinin çok çeşitli özellikleri vardır. Bazıları ülkeye tek giriş hakkı verirken bazıları çoklu giriş hakkı verir. Tek giriş hakkı veren Kanada vizesi sahibiyseniz Kanada’yı terkettikten sonra Kanada’ya tekrar giriş yapabilmeniz için yeni bir vize almanız gerekir.

Sınır geçişinde önemli nokta sınır görevlisinin yabancı kişinin kalım müsaadesi sonunda Kanada’dan geri döneceğine inanmasıdır.

Kanada son yıllarda turist olarak başvuran kişilere çok girişli 10 yıllık vize vermektedir. Bu vizelerin oturum süresi 6 aydır ve gerek görüldüğünde sınır görevlisi bu süreyi kısaltabilir.   

Kanada ziyaretçi (visitor) statüsü uzatılabilir mi?
Bu mümkündür. Kanada’da ziyaretçi vizesi ile bulunuyor ve oturumunuzu biraz daha uzatmak istiyorsanız Kanada içinde başvuru yapabilirsiniz. Burda önemli olan nokta var olan ziyaretçi statünüzün süresi bitiminden önce başvuru yapmalısınız. Durumu şöyle özetleyelim Kanada’ya ziyaretçi olarak gelen kişiye otomatik olarak altı aylık oturum verilir. Eğer ziyaretçi statünüz bittiyse fakat önceden uzatım için bir başvuru yapmış ve cevabını bekliyorsanız yaptığınız başvuru sonuçlanana kadar zımni statü (implied statüs) sahibi olmuş oluyorsunuz. Yaptığınız uzatma başvurusu reddedilirse ret tarihinden itibaren 90 gün içinde statünün restorasyonu (restoration of status) başvurusu yapabilirsiniz. Aksi takdirde ülkeyi terketmelisiniz.

Araba sürebilir miyim?
Kanada’da araba kullanmak eyaletlerin sorumluluğunda bir konudur. Ontario eyaleti için 3 ay kuralı vardır. Eğer Ontario’da 3 aydan daha az bulunuyorsanız kendi ülkenizin ehliyetini kullanabilirsiniz. Ehliyetiniz kullanabilmeniz için en az 16 yaşında olmalı, süreceğiniz arabanın sigorta kapsamı ve ruhsatınız olmalıdır.  
Ontario’da 3 aydan daha fazla kalacaksanız ülkenizden getirdiğiniz ehliyetin dışında ülkenizden aldığınız uluslararası ehliyet (IDP) istenebilir. Bu uluslararası ehliyet kendi ehliyetiniz ile beraber kullanılmaktadır.

Sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?
Turist vizesi sahipleri sağlık hizmetlerinden yararlanabilir mi? Hayır. Turist vizesi sahibi kişi Kanada’da hasta olursa ya da bir kaza geçirirse Kanada hükümeti ziyaretçi kişiye hastane ya da herhangi bir medikal hizmet vermez. Kişiler kendi sağlık sigortasına sahip olmalıdırlar.

İşyeri açabilir miyim?
İşyeri kayıt ve ruhsatlandırma eyaletlerin sorumluluğundadır. Sadece Kanada vatandaşları ya da sürekli oturum (PR) kart sahipleri Kanada’da resmi bir işyeri açabilirler. Turist vizesi ile Kanada’da bulunan bir kişi resmi bir işyeri açamaz.

Kanada vizesi size Kanada’da uzun süreli oturum vermez. Ülkede sadece ziyaretçi olacağınız ve turist olarak gezip tozmanız için verilmiştir. Eğer göçmen olmak istiyor ve Kanada’ya yerleşmek istiyorsanız size uygun Kanada göçmenlik programlarını araştırmalısınız.


Murat Kandemir, 06 Mart 2017

1 yorum:

  1. merhaba, bilgilendirmeniz çok faydalı..teşekkür ediyorum!
    şu anda turist vizesine başvurduk, bu yıl iznimizde Kanada düşünmüştük...Ama ret aldık hem de genel geçer sebeplerle.. Vize talepleri onay almıyor, bu konuda bir araştırmanız,bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil