30 Haziran 2017 Cuma

Kanada Göçmenlik Kabul Puanı Yükseldi

Kanada göçmenlik ekspres giriş sisteminde 28 Haziran 2017’de yapılan çekilişte 3409 kişiye göçmenlik davetiyesi (ITA) gönderildi. Bu çekilişte göçmen olarak seçilme minimum aday puanı (CRS) 449 olarak belirlendi.

31 Mayıs 2017’de yapılan çekilişte Kanada ekspres giriş sisteminde aday havuzunda bulunan ve 413 ve üzeri puanı olan 3877 kişiye kabul mektubu (ITA) gönderilmişti.

Bu son çekilişte puan seviyesinin artmasını ekspres giriş sisteminde son dönemde yapılan değişikliklere bağlayabiliriz. 6 Haziran’da değişikliklerin yürürlüğe girmesinin ardından yapılan bu ilk çekilişte Kanada’da kardeşi olanlara ek puan geliyor ve Fransızca dil bilgisi olanlara öncekine oranla artık daha fazla puan veriliyor.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) havuzda bulunan ve bu değişikliklerden etkilenecek tüm profillerin CRS puanlarının otomatik olarak güncelleneceğini ve adayların herhangi bir şey yapmalarına gerek olmadığını belitti.

Kamuoyuna önceden tanıtılan ve yürürlüğe girmesinin ardından dört hafta sonra yapılan bu çekiliş özellikle aile üyeleri Kanada’da olanların ilgisini çekti. Puanın yükselmesinin bir başka sebebi de önceden ekspres giriş çekilişlerinin arasında iki hafta olurken bu seferki çekiliş arası dört hafta oldu. Bu ek zamanda daha fazla kişi havuza girdi. Dahası bu dört haftalık sürede bazı adaylar eyalet aday sertifikası veya iş teklifi gibi ek puan getiren faktörler için daha fazla puan aldılar.

Benzer bir durum geçen Mart ayında da yaşanmıştı. CRS eşik puanı 468’den 434’e kadar düşmüştü. Sonra 24 Mart tarihli çekilişte eşik puan yukarıdaki benzer sebepler yüzünden 441’e çıkmıştı. Ve sonrasında en son 413’e kadar olmak üzere dengeli bir düşüş görülmüştü.

Geçmişteki benzer durumlar ve yürürlüğe giren yeni kurallar sonrasında yapılan çekilişleri göz önüne aldığımızda bundan sonra CRS eşik puanın biraz daha yükseleceğini söyleyebiliriz. Ayda birden fazla olan çekilişlerde ise daha önce de olduğu gibi belli bir düşüşte öngörebiliriz. Unutmayın 449 yüksek bir puan olarak görülebilir fakat bu seviye 2015 ve 2016 yıllarında yapılan tüm çekilişlerdeki eşik puanlardan bile düşük.

Önümüzdeki Temmuz ayında yapılacak çekilişlerle birlikte puan seviyelerinin geleceği hakkında daha sağlam bir tahminde bulunabileceğiz.


Murat Kandemir, 30 Haziran 2017   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder