29 Haziran 2017 Perşembe

Kanada’da Mezunlara Verilen Çalışma İzni -PGWP

Kanada’da alınan eğitim sonrasında yabancı öğrenci eğer isterse mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) ye başvurabilir. PGWP vizesi Kanada’da okuyan öğrencilerin okudukları alanda iş tecrübesi edinmelerine olanak veren ve açık şekilde düzenlenen bir çalışma iznidir. Okunan eğitim süresi dikkate alınarak bir ila üç seneye kadar verilen bu izinler özellikle göçmenlik başvurusu yapmak isteyen yabancı öğrencilerin rağbet ettiği popüler bir çalışma iznidir.

Kanada’ya her sene binlerce yabancı öğrenci okumaya gelmektedir. Bu öğrencilerin bazıları eğitimleri bittikten sonra ülkelerine dönerken bir çoğu Kanada’da mezun olduktan sonra çalışma izni alıp Kanada göçmenlik başvurusu yapmak istemektedirler.

Bilindiği gibi lise ve dengi okullar, kamu (community) ve özel (private) yüksek okullar (colleges) ve üniversiteler Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından tanınan (designated learning institution-DLO) okullardan sayılıyor ve bu okullarda okumak isteyen yabancı öğrencilere okuma izni veriliyor. Fakat maalesef okulun bir DLO numarası olması mezun olduktan sonra PGWP verileceği anlamına gelmiyor.

Kanada’da okuyan fakat sonra kalmayı düşünen yabancı öğrenciler mezun olduktan sonra çalışma iznine başvuruyorlar. Mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) öğrencilere hem okudukları alanda çalışma şansı veriyor hem de göçmenlik başvurularında adaya ek puan kazandırıyor.

Kanada’da bir yüksek okul ya da üniversitede en az sekiz aylık (iki sömestr) ön lisans (post secondary education, college diploma, degree vs.) ya da lisans üstü (post-degree, post graduate, graduate certificate vs.) bir programdan mezun olan bir öğrenci mezun olmasının ardından PGWP çalışma iznine başvurabilir. PGWP çalışma izni açık olarak (istediği işveren için ve istediği sektörde çalışabilir) belirli bir süre için (bir ila üç yıl arası) düzenlenir. Bu izni alan kişiler ve varsa Kanada’daki eşi ve/veya çocukları izin bitimine kadar Kanada’da kalabilir ve iş tecrübesi edinebilirler.

Kanada’da birçok yabancı öğrenci okuyor ve özel okullarda okuyanların çoğu yaptıkları PGWP başvurlarının red edilmesi gibi benzer problemlerle karşılaşıyor.

PGWP başvurusu çeşitli sebeplerle reddedilebilir. Okuduğunuz okul PGWP programına uygun olmayan bir okul olabilir. Bu durumda başvuru sebep gösterilerek reddedilir. Bu durumda Kanada içinde kalınamaz artık. Kalmak istenirse tekrar okuma izni başvurusu yapılabilir.

Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan özel ve devlet okullarının bir listesi (DLO list) varken PGWP programına uygun okulların bir listesi yok.

Kanada’da yüksek okulda en az bir yıllık program okuyan kişilerin yanlarında bulunan eşlerine çalışma izni veriliyor ve varsa çocukları da liseye kadar devlet okullarında ücretsiz olarak okuyabiliyorlar. Fakat özel okullarda okumak için öğrenci vizesi ile ülkeye gelenlerin eşlerine çalışma izni ve çocuklarına da devlet okullarına gitmeleri için okuma izni verilmiyor. Ayrıca PGWP başvurusu reddedilen kişilerin eşleri ve çocukları da Kanada içinde kalamıyorlar.

Kanada’da okuyan öğrenciler öğrenci oldukları süre içerisinde haftada en fazla 20 saat olmak üzere çalışabilirler. Eğitimleri bitmiş fakat öğrenci vizesi bitmemiş olanlar yasal olarak ülkede bulunabilirler fakat çalışmazlar. Çalışabilmek için öğrenci olarak bir programa devam etmeleri gerekir. Okulu bitmiş bir öğrencinin çalışmaya devam edebilmesi için mezunlara verilen PGWP alması gerekir. PGWP başvurusu reddedilen bir öğrencinin ya Kanada içinde başka bir okul ve program için tekrar okuma izni alması gerekir ya da ülkeyi terketmesi gerekir.

Eğitiminiz sonrasında Kanada’da kalmayı ve çalışma izni almayı düşünüyorsanız seçeceğiniz okula dikkat edin. Eğer özel bir yüksek okulda (private college) okuyacaksanız alacağınız eğitim sonrası PGWP’ye uygun olup olmadığınızı mutlaka araştırın. Çalışma iznim ille garanti olsun istiyorsanız o zaman devlet okullarından (community college) şaşmayın derim.


Murat Kandemir, 29 Haziran 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder