30 Ocak 2018 Salı

Kanada Aile Sponsorluk Başvurusunda Deklere Edilmeyen Çocuklar Daha Sonra Sponsor Edilebilir mi?

Bugün Kanada’ya yapılan başvurularda tüm aile üyelerinin deklere edilmemesinin muhtemel sonuçları hakkında konuşacağız. Aile birleşimi sponsorluk başvurularında Kanada’y gelsin gelmesin tüm aile üyeleri deklere edilmelidir. Kanada’ya gelmesi baz alınarak gelmeyen aile üyeleri bazen formlarda deklere edilmeyebiliyor.

Örneğin eşini Kanada’ya sponsor etmek isteyen birisi ilk eşinden olan çocuğunu formlarda deklere etmediğini düşünelim. İlk eşinden olan çocuğunun tüm velayetinin eski eşine ait olması sebebiyle formlarda belirtmeye gerek görmeyerek ismini deklere etmemiş olsun.

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmeliklerine (IRPR) göre bu deklere edilmeyen çocuk artık aile üyesi olarak sayılmadığı için daha sonra babası tarafından Kanada’ya sponsor edilemez. Hatta çocuğunu belirtmediği için yalan beyanda bulunduğu suçlamasıyla daimi oturum (PR) müsadesinin geri alınması bile ihtimaldir.

Başvuran kişi daha önce formlarda beyan etmediği bir çocuğuna sponsor olabilir mi?

Sponsorun önceki daimi oturum başvurusunda belirtilmemiş bakmakla yükümlü olunan bir çocuk daha sonra yapılacak başka bir sponsorluk başvurusuna eklenebilir mi? Ve diğer önemli soru. Sponsor önceki başvuruda bu çocuğu deklere etmediği için yalan beyanda bulunmuş sayılır mı?

Kanada göçmenlik kurallarına göre Kanada’ya gelsin gelmesin tüm aile üyelerinin başvurularda belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca yine Kanada’ya gelsin gelmesin başvuru sürecinde tüm aile bireylerinin incelenmesi gerekiyor. Eğer sağlık muayenesi isteniyorsa Kanada’ya gelmeyen aile bireylerinin de sağlık muayenesinden geçmesi gerekiyor.

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) 44 (1) Maddesine göre daimi ikamet başvurusu yapan ve tüm aile bireylerini (çocuklarını) deklere etmeyenlerin yalan beyan ile suçlanabileceği belirtiliyor. Yine 117 inci Maddede ise deklere edilmeyen ve dolayısıyla incelenmeyen aile bireylerinin aile sınıfından sayılmayacağı ve sonra sponsor tarafından Kanada’ya sponsor edilmeyeceği belirtiliyor.  

Sadece göçmenlik başvurularında değil örneğin ziyaretçi vize başvurularında da tüm aile üyelerinin formlarda deklere edilmesi gerekiyor.

Deklere edilmediği için aile bireyi olarak tanınmayan kişilerin daha sonra Kanada’ya sponsor edilmeleri oldukça zor olmasına karşın mümkündür.

IRPA’nın 25 inci Maddesinde insani ve şevkat temellerinin (H&C grounds) varlığında aile bireyi sayılmayan kişilerin Kanada’ya sponsor edileceği belirtiliyor.

25 inci Maddede talep üzerine aile üyesi sayılmayan birisinin Kanada’ya yapılacak sponsorluk başvurusunda insani ve şevkat temellerinin varlığı incelenir. 25 inci Maddeye istinaden yapılacak H&C başvurularında başvuruyu inceleyen görevli aşağıdaki faktörleri inceleyecektir.

Kanada uluslararası çocukların haklarına ilişkin sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmek için Kanada göçmenlik bakanlığı çocukların üstün yararını gözeterek başvuruları incelemektedir. Tüm aile üyelerinin deklere edildiği fakat başvuran kişinin elinden geleni yapmasına rağmen kontrolünün dışında olarak tam incelenemediği durumlar H & C faktörü olarak göz önüne alınabilir.

Ayrıca başvuran kişinin aile üyesini deklere etmemesini gerektirecek mücbir sebeplerin varlığıda H&C başvuru sebebi olarak görülebilir. Örneğin bir mültecinin aile üyesini ölmüş ya da nerede olduğunu bilmemesi yüzünden formda deklere etmemesi ya da aile üyesinin nikahsız birliktelikten olması ve kültürel olarak bunu deklere etmesiyle aşırı zorlukla karşılaşacağı durumlar gibi.

Hatta bu durumların yokluğunda bile başka zorlayıcı sebepler olabilir. Örneğin çocuğun üstün yararı söz konusu olabilir ve sponsor edenle çocuk arasındaki ilişki ve sponsorluğun reddedilmesinden dolayı çocuğun yaşayacağı zorluk göz önüne alınabilir.

Sebepler ne olursa olsun önemli olan bu sebepleri detaylı olarak açıklamaktır. H&C başvurularında detaylı bilgi, belge ve yeminli ifadeler eklenmelidir.

Sonuç olarak daha önce yapılan bir başvuruda aile üyesi olarak deklere edilmemiş bir kişi artık aile üyesi sınıfından sayılmayacaktır. Sayılmadığı için de daha sonra sponsor edilemeyecektir. Fakat deklere etmemeyi gerektirecek yukarıda bahsedilen mücbir durumların varlığında aile üyesi olarak sayılmayan kişiyi sponsor etmek H&C başvurusuyla mümkün olabilir. Mücbir durumların varlığını göstererek H&C kapsamında başvuru yapan sponsor daha önce aile üyesini deklere etmediği için yalan beyanda bulunduğu sebebiyle kendi statüsünü de tehlikeye atabilir. Daha önce yaptığı başvuruda bir aile üyesini deklere etmediği için yalan beyanda bulunduğu iddiasıyla hakkında kendi daimi oturum müsadesinin (PR) iptal edilmesi işlemi başlatılabilir.

Tüm aile üyelerini en baştan deklere etmek ilerde oluşabilecek tüm bu sorunları kökten yokedecektir.


Murat Kandemir, 30 Ocak 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder