18 Ocak 2018 Perşembe

Kanada Startup Vize Başvuru Şartları

1-Yeni kuracağınız işinizin bir organizasyon tarafından desteklendiğini ispat etmelisiniz
Kanada start-up vize programının başvuru şartları içinde en önemlisi işinizin akredite bir organizasyon tarafından desteklendiğini göstermenizdir. Bu organizasyonlar Kanada göçmenlik bakanlığınca (IRCC) çeşitli start-up firmalara yatırım yapmak ya da desteklemek için uygun görülmüş kurumlardır.

Bu uygun görülen organizasyonlardan birisi işinizi desteklemeye karar verise size bir destek yazısı verecektir. Bu mektubu başvurunuzun içine eklemelisiniz. Bu mektup olmazsa ya da diğer şartlardan birini taşımadığınız takdirde başvurunuz kesinlikle reddedilecektir.

Şu an itibariyle aşağıdaki risk sermayesi grupları start-up vize programı uyarınca göçmenlik bakanlığınca start-up firmalara yatırım yapmak için akredite olmuşlardır.

BDC Venture Capital, Blackberry Partners Fund II LP, Celtic House Venture Partners, Extreme Venture Partners LLP, Golden Opportunities Fund Inc.,iNovia Capital Inc., Lumira Capital, New Brunswick Innovation Foundation Inc., OMERS Ventures Management Inc., Pangaea Ventures Fund III LP, PRIVEQ Capital Funds, Real Ventures, Rho Canada Ventures, Top Renergy Inc., Vanedge Capital Limited Partnership, Version One Ventures, Wellington Financial LP, Westcap Mgt Ltd., Yaletown Venture Partners Inc.

Aşağıdaki melek yatırımcı gruplarından da start-up vize programı uyarınca destek alınabilir. Bu gruplara bağlı bir ya da birkaç yatırımcıdan en az 75.000 Kanada doları yatırım tahhüdü alınmalıdır.

Angel One Network Inc., Canadian International Angel Investors, First Angel Network Association, Golden Triangle Angel Network, Oak Mason Investments Inc., Southwestern Ontario Angel Group, TenX Angel Investors Inc., VANTEC Angel Network Inc.

Aşağıdaki iş kuluçka merkezlerinden de start-up vize programı kapsamında destek alınabilir.

Alacrity Foundation, Alberta Agriculture and Forestry, Communitech, Creative Destruction Lab., The DMZ at Ryerson University, Empowered Startups Ltd., Extreme Innovations, Genesis Centre, Highline BETA Inc., INcubes Inc., Innovacorp, Innovate Calgary, Interactive Niagara Media Cluster/Innovate Niagara, Invest Ottawa, Knowledge Park/Planet Hatch, Launch Academy, LaunchPad PEI Inc., NEXT Canada, Real Investment Fund III LP, Ryerson Futures Inc., Spark Centre, Spring Activator, TSRV Canada Inc., Waterloo Accelerator Centre, York Entrepreneurship Development Institute                   

2-İşletmeniz hisse payı kurallarına uygun olmalıdır
Birden beş kişiye kadar ortak olunan işler için start-up vize başvurusu yapılabilir. Hisse payı kuralları şu şekildedir.

-Başvuran her bir kişi işin en az yüzde 10 hissesine ve oy hakkına sahip olmalı ve
-Hem akredite kurum hem de başvuranlar ortak olarak işin yüzde 50’sinden daha fazla hissesine ve oy hakkına sahip olmalıdır.

Oy hakkı bir şirkette şirket sahiplerinin oy verme hakkıdır. Oy verme hakkı şirketin her bir hissesine orantılıdır.

3-Dil şartları yerine getirilmelidir
İngilizce veya Fransızca dillerinde iletişim kurabilmek Kanada’da başarılı olmanın şartlarından birisidir.

Kural olarak ta Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından kabul edilen dil sınavlarından birisine girerek sonucu başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunu işleme alınmaz.

Adayın İngilizce veya Fransızca dil seviyesi Kanada Dil Seviyesi (CLB) 5 olmak zorunda. CLB 5 dil seviyesi konuşma, okuma, dinleme ve yazma alanlarında olmalıdır. Minimum dil bilgisi seviyesini taşımıyorsanız başvurunuz reddedilecektir.

4-Yerleşmek için yanınızda yeteri kadar para getirmelisiniz
Kanada hükümeti Start-up vize göçmenlerine maddi destek sağlamamaktadır. Kanada’ya vardıktan sonra kendinize ve çocuklarınıza bakacak kadar paranız olduğunu göstermek zorundasınız. Bu parayı başka birisinden borç alamazsınız. Aile büyüklüğüne göre değişken olan bu para miktarına sahip olduğunuzu kanıtlamak zorundasınız. Bu miktarlar her sene güncellenir.

Yeteri kadar paranız olduğunu mesela bankadaki nakit ile gösterilebilirsiniz. Bunun dışında karşılığında para ödemesi olan hisse senedi, hazine bonosu ve tahvil vb. belgelerde gösterilebilir. Çek, seyahat çeki, banka ödeme emri gibi başvuran kişiye yapılacak bir ödemeyi teyit edecek belgelerde kullanılabilir.

Aile büyüklüğü
2018 Minimum Tutar (Kanada Doları)
1
12.474 Dolar
2
15.530 Dolar
3
19.092 Dolar
4
23.181 Dolar
5
26.291 Dolar
6
29.652 Dolar
7
33.013 Dolar
Her bir yeni aile üyesi için eklenecek tutar
3.361 Dolar


Murat Kandemir, 18 Ocak 2018, Perşembe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder