24 Ocak 2018 Çarşamba

Kanada Federal Nitelikli İşgören Başvurusunda Gösterilecek Minimum İş Tecrübesi Aralıksız Bir Sene Olmalıdır

Kanada’nın en büyük göçmenlik programı olan federal nitelikli işgören program (FSW) her sene onbinlerce göçmeni Kanada’ya kabul ediyor. Kanada ekspres giriş sistemi kapsamında kabul edilen bu programa başvuracak adayların en az bir sene iş tecrübesi göstermesi gerekiyor. İş tecrübesinin hangi durumlarda kabul edildiği ise bazen kafa karıştırıyor. Ana kural gösterilmesi gereken iş tecrübesinin aralıkslız surette elde edilmesidir.

Bu kural Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri (IRPR) Madde 75(2)’de açıkça belirtilmiştir.

İlgili maddede;

“Nitelikli işgörenler daimi ikamet başvurusunu yaptığı tarihten önceki en son 10 senede aralıksız (continuous) bir şekilde, kısıtlı olmayan işlerde ve Beceri Tipi 0 olan İdari Meslekler, ya da Beceri Tipi A veya B olan mesleklerde en az bir yıllık tam zamanlı ve ya ona denk yarım zamanlı iş tecrübesi sahibi olanlar” olarak belirtilmiştir.

Bu madde Kanada göçmenlik bakanlığının (IRCC) FSW programı kapsamında kabul edilecek iş tecrübesi politikalarında ve tebliğlerinde teyit edilmiştir.

Başvuran kişi göçmenlik başvurusunda asıl işi olark gösterdiği bir işte devamlı surette olmak üzere ücreti karşılığında en az bir sene tam zamanlı (ya da buna denk yarım zamanlı) iş tecrübesi edinmiş olmalıdır. Başvuran kişi tarafından gösterilecek iş tecrübesi Ulusal Meslek Sınflandırmasında (NOC) 0 beceri tipinde (İdari meslekler), A beceri tipinde (profesyonel meslekler) ya da B beceri tipinde (teknik meslekler ya da el zanaatları) sıralanmış mesleklerden olmalıdır.

Yani FSW kapsamında göçmen adayı iki ayrı işyerinden (her birinde altı ay) toplamda bir senelik iş tecrübesi gösteremeyecektir. Bu 12 aylık minimum iş tecrübesinin dışında son 10 yılda edinilmiş diğer iş tecrübeleri adaya puan kazandıracaktır.

Yani gösterilecek minimum iş tecrübesinde boşluklar olmamalıdır. Tam zamanlı bir iş olması da zorunlu değildir. Yani bir yıllık tam zamanlı bir iş tecrübesi süresi haftada 15 saat olacak şekilde part time olarak iki yılda da gösterilebilir.

Kanada hükümeti federal kalifiye işçi sınıfı (FSTP) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarında minimum iş tecrübesinde kısıtlama yapmamıştır. ‘Aralıksız’ kelimesi FSTP ve CEC sınıflarının geçtiği R87.1(2) ve R87.2(3) yönetmelik maddelerinde yoktur.

CEC programı başvuru kriterlerinde işin aralıksız olması zorunlu değildir. FSTP’de ise kural aynen aşağıdaki şekildedir.

Başvuran kişinin göçmenlik başvurusunda belirttiği zanaat mesleklerinde en az iki sene (24 ay) tam zamanlı iş tecrübesi ya da buna denk yarım zamanlı karşılığı tecrübesi olmalıdır. R87.2(3)(b) maddesi uyarınca iş tecrübesi başvurunun yapıldığı tarihten önceki son beş yılda (60 ay) edinilmiş olmalıdır. İş tecrübesi aralıksız bir periodda edinilmiş olmak zorunda değildir. Çalışma süresinde kesintiler olabilir.

CEC programından başvuracak birisi son beş yılda ve örneğin üç ayrı işyerinden edindiği 2 senelik iş tecrübesini gösterebilmektedir.


Murat Kandemir, 24 Ocak 2018    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder