8 Mart 2018 Perşembe

Kanada’ya Vizeler Kalktı İlticalar Arttı


Meksikalıların siyasi sığınma başvuruları Kanada’nın bu ülkeye vizeleri kaldırmasının ardından iyice arttı. Meksika vizelerin kalkmasının ardından en çok sığınmacının geldiği kaynak ülkelerden birisi haline geldi.

Meksika şimdi 1.459 sığınmacı başvurusuyla Haiti, Nijerya, Türkiye, Pakistan ve Hindistan’dan sonra Kanada’ya en çok mülteci gönderen ülkeler arasında yer alıyor.  

Kanada 9.000 Meksikalının sığınma başvurusu yapması sebebiyle 2009 yılı Temmuz ayında Meksika’ya vize koymuştu. Daha sonra ABD, Kanada ve Meksika arası ticari işbirliği görüşmeleri kapsamında Kanada Meksika vatandaşları için vizeleri 1 Aralık 2016’da tekrar kaldırdı. 2017 yılında yaklaşık 1500 Meksikalı siyasi sığınma başvurusu yaptı. Bu sayı geçen sene sadece 250 kişi kadardı.

Siyasi başvuruları inceleyip karara bağlayan Göçmenlik ve Mülteci Kurulu’na (IRB) 2017 yılında Meksikalılarca yapılan sığınmacı başvurularının dörtte üçü ya ret edildi ya da başvuru sahipleri tarafından geri çekildi. Meksikalıların yaptığı tüm başvuruların sadece dörtte biri kabul edildi.    

Geçtiğimiz Aralık ayında Kanada’nın Romanya’ya vizeleri kaldırmasının bu yana neredeyse 300 Romanya vatandaşı Kanada’ya siyasi sığınma talebinde bulundu.

Avam Kamarası göçmenlik komitesinde konuşma yapan göçmenlik bakan yardımcısı asistanı Paul MacKinnon Aralık ayından bu yana 232 Romanya vatandaşının Kanada’ya iltica ettiğini söyledi. MacKinnon vizelerin kaldırılmasından sonraki iltica talepleri sayılarını düşük buluyor.

Fakat diğer taraftan bir ayda yapılan 300 başvurunun oldukça fazla olduğu eleştirisi ve zamanla artacağı iddiası yapılıyor.

Bakanlığı temsil eden MacKinnon sayının fazla olduğunu teyit ederken iltica etme trendinin artacağından emin olmadığını belirtiyor.

Bakanlık yetkilileri Romanya elçisi ile görüşme yaptı ve iki ülke işbirliği içinde bulunuyor. Hem Kanada hem de Romanya vizelerin kaldırılmasında dolayı memnun görünüyor.

2016 yılında dönemin göçmenlik bakanı ve şimdi Çin’de Kanada’nın büyükelçisi John McCallum Kanada’nın Romanya ve Bulgaristan vize krizini çözmeye Brüksel’e gitmişti. Kanada daha önce vize istediği Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına Kanada ve AB arasında imzalancak olan Kapsamlı Ekonomik Ticaret Anlaşması (CETA) uyarınca vizeleri kaldırmıştı.

Kanada’nın bir ülkeye vize serbestisi kararı birden fazla faktörün incelenmesi sonucunda alınıyor. Bulgaristan ve Romanya ülkelerine verilen vize serbestisi kararında CETA anlaşması sürecinde bu ülkelerin Kanada’yı protesto etmelerinin etkisi büyük görünüyor.

Kanada hem Meksika hem de Bulgaristan ve Romanya’ya koyduğu vize serbestisi sonrası bu ülkelerden gelen siyasi sığınma başvurularının artışını farketmekle birlikte durumu yakından takip ediyor ve şimdilik vize serbestisinin turizm açısından iyi olduğunu düşünüyor.
Murat Kandemir, 08 Mart 2018        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder