25 Eylül 2018 Salı

Kanada Ekspres Giriş Göçmenlik Sistemi 100’üncü Çekilişini Yaptı


Eylül ayının son seçmeleri 24 Eylül’de yapıldı ve federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde aday havuzundan 400 kişi daha göçmen olarak kabul edildi ve kendilerine göçmenlik davetiyesi (ITA) düzenlendi.

Ekspres giriş sisteminde yapılan bu 100 üncü çekilişte kabul edilen 400 kişi sadece Kanada federal kalifiye işçi sınıfından (FSTC) seçildi ve  minimum aday puanının (CRS) 284 olarak belirlendiği görüldü.

Eylül ayının ilk seçmeleri 5 Eylül’de yapılmış ve aday havuzunda bulunan 3.900 aday göçmen federal nitelikli işgören (FSW) kategorisinden seçilmişti. Bu çekilişteki CRS puanı ise 440 olmuştu.

Ekspres giriş göçmenlik sisteminde geçen ayın son elemeleri 22 Ağustos’ta yapıldı ve 440 ve üzeri CRS puanı olan 3.750 kişi yine FSW kategorisinde Kanada’ya göçmenlik davetiyesi almaya hak kazandı.

Geçen ayın ilk çekilişi ise 8 Ağustos’ta yapılmış ve yine 3.750 kişi seçilerek ITA almıştı.

Sonuç olarak ITA alabilmek için gerekli minimum kabul puanı federal nitelikli işgören sınıfında (FSW) Ağustos ayında olduğu gibi Eylül ayında da 440’lar seviyesini korudu.

Göçmenlik davetiyesi havuzda bulunan ve minimum aday puanı olan adaylara gönderiliyor. ITA alan adayların göçmenlik başvurularını tamamlamaları için 60 günü bulunuyor.    

Kabul edilen aday sayısının gittikçe arttığını görmek güzel. Bir süredir her bir çekilişte 3.750 aday göçmenlik davetiyesi alıyordu. Son çekilişle bu sayı 3.900’e çıkmış oldu. Kabul edilmek için minimum gerekli aday puanının da 440’lerden daha da aşağı inmesini görmek istiyoruz. Ama maaselef öteden beri kabul puanı 440’ların altında düşmüş değil.  

Kanada’da eğitim ya da iş tecrübesi olanlara ek puan verildiği ekspres giriş sisteminde ayrıca Kanada’da yaşayan kardeşler içinde ek puan vardır. İngilizce dili dışında Fransızca bilen adaylara da ayrıca ek puan verilmektedir.

Murat Kandemir, 25 Eylül 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder