15 Eylül 2018 Cumartesi

Suudi Öğrenciler Kanada’ya İltica Etti


Kanada’nın Suudi Arabistan’la diplomatik kriz yaşadığı şu günlerde Suudi öğrenciler Kanada’ya iltica etti.

Kanada’da eğitim gören yaklaşık 20 Suudi öğrenci Kanada’ya siyasi sığınma başvurusu yaptı.    2014 yılında Kanada’ya iltica eden aktivist Suudi Ömer Abdulaziz Global News habere verdiği bir mülakatta öğrencilerin 31 Ağustos’a kadar Kanada’yı terkedip eve dönmelerinin istenmesiyle öğrencilerin kaosa itildiğini söyledi.

Suudi Arabistan’da bazı aktivistlerin tutuklanmasının ardından Kanada hükümetinin eleştirisi sonrasında Suudi hükümeti ülkede okuyan tüm Suudi öğrencilerin geri dönmesini istemişti.

Kanada küresel ilişkiler bakanlığı attığı bir tweetle 3 Ağustos’ta Suudi Arabistan’da tutuklanan Suudi kadın hakları savunuclarının serbest bırakılmasını istemişti. Suudi hükümeti Kanada’yı kendi içişlerine karışmakla suçlamış ve öğrencilerin derhal Suudi Arabistan’a dönmesini istemişti.

Öğrenciler bu ani istek karşısında çok şaşırdı. Ne yapacaklarını bilemeyen ve eğitimlerini de yarım bırakmak istemeyen öğrenciler çıkış yolu aramaya başladılar.

Kanada’da okuyan Suudi öğrenci saysının 8000’den fazla olduğu tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan Kanada’da tıp okuyan ve sayısı 1000’i bulan öğrencilerin farklı bir yer bulunana kadar eğitimlerine devam edebileceklerini duyurdu. Fakat bunun dışındaki öğrencilerin alternatifi yok. Mutlaka Suudi Arabistan’a dönmek zorundalar. Bunlar özellikle Ontario, Kebek ve British Columbia eylaletlerindeki çeşitli üniversitelerde okuyan Suudi öğrenciler.

Bazı Suudi öğrenciler Abdülaziz’le arkadaşlık yapmalarından ötürü kötü muamele ve hapis cezası alacakları korkusuyla Suudi Arabistan’a dönmekten korkuyorlar.

Montreal’de yaşayan aktivist Abdülaziz sosyal medyada hükümet aleyhine yaptığı eleştiriler sebebiyle bazı aile üyeleri ve arkadaşlarının Suudi Arabistan’da gözaltına alındığını ifade etti.

2 Eylül’de Global News habere konuşan Abdülaziz, Suudi hükümetinin kardeşini kullanarak kendisine şantaj yaptığını, hükümetin artık tweet atmayı bırakmasını ve Suudi Arabistan ve Kanada arasındaki olay hakkında konuşmamasını istediğini söyledi. Abdulaziz Suudi hükümetiyle işbirliği yapmaması yüzünden erkek kardeşi ve bazı arkadaşlarının tutuklandığını belirtti.

Suudi hükümeti öğrencileri geri çağırsa da Suudi öğrencilerin vizeleri olduğu sürece Kanada’da okullarına devam edebilirler. Okullarını bitirdikten sonra da isterlerse çalışma iznine başvurabilecekler.

Suudi Arabistan’a dönmek istemeyenlerin Kanada’da siyasi sığınma başvurusu yapması da bir seçenek olmakta. Başvurularının nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.

Murat Kandemir, 15 Eylül 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder