29 Eylül 2018 Cumartesi

Suudi Arabistan Kanada’dan Özür Bekliyor

Kanada’nın dış işleri bakanı Chrystia Freeland iki ülke arasında devam eden sorunları görüşmek üzere Suudi Arabistan yetkilileri ile buluşacağını söyledi.

Suudi Arabistan dış işleri bakanı Kanada’dan iki ülke arasındaki sorunun çözülmesini istiyorlarsa Suudi kadın hakları savunucularının serbest bırakılmalarını istemelerinden ve krallığı “muz cumhuriyeti” yerine koymalarından dolayı özür dilemesini istedi.

Auğustos ayında Suudi Arabistan Kanada ile ilişkilerini dondurmuş, Kanada büyükelçisini kovmuş ve Kanada’da okuyan tüm Suudi öğrencilerin geri dönmesini istemişti.

Kanada dış işleri bakanı Chrystia Freeland Salı günü bir gazeteye verdiği mülakatında Suudi meslektaşı ile görüşmeyi umduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta New York’ta Dış İlişkiler Konseyi (CFR) toplantısında iken açıklama yapan Suudi Arabistan dış işleri bakanı Adel al-Jubeir bir ülkenin oturduğu yerden akıl vermesi ve kendilerinden talepte bulunmasının kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

27 Eylül tarihli GlobalNews haberine göre Al-Jubair herkesin kendilerini insan hakları veya kadın hakları konusunda eleştirebileceklerini ve bu konuda düşüncelerini ifade edebileceklerini belirterek kimsenin kendilerinden tutuklu birinin derhal serbest bırakılmasını talep etmeye haklarının olmadığını söyledi.

“Neyiz biz, muz cumhuriyeti mi? Herhangi bir ülke bunu kabul edebilir mi? Biz etmiyoruz”

Tüm bu tartışmalar Kanada’nın kadın hakları koruyucusu ve aktivisti olan Samar Badawi’nin Suudi Arabistan’da tutuklanması ile başlamıştı. Badawi’nin tanınmış bir blog yazarı olan erkek kardeşi Raif Badawi’de şu an hapiste. Raif Badawi’nin karısı ve çocukları Kanada vatandaşı olarak Kanada’da yaşıyorlar. Kanada tüm bu tutuklamaları eleştirmiş ve Samar Badawi’nin serbest bırakılmasını istemişti.

Araba kullanma hakkı ve krallığın erkek egemen sistemini prosteto eden kadın hakları grubu son zamanlarda Suudi hükümetinin hedefi haline gelmişti.

Kanada içi siyasi malzeme olmak istemediklerini belirten al-Jubeir sorunun çözümünün basit olduğunu söyledi. “Özür dileyin ve bir hata yaptığınızı ifade edin.”

GlobalNews haberine göre Freeland Ottawa’nın duruşunun değişmeyeceğini söyledi.

Freeland “Kanada her zaman insan haklarını savunacaktır… tüm dünyada hakları için savaşan kadınlara karşı bir sorumluluğumuz olduğunu hissediyoruz” diye konuştu.

Almanya ve Suudi Arabistan arasında da bir diplomatik kriz yaşanmış ve iki ülke bu krizi karşılıklı olarak sonlandırmıştı. Almanya geçtiğimiz Kasım ayında Suudi Arabistan’ın Yemen’deki politikaları eleştirmişti.

Murat Kandemir 30 Eylül 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder