29 Eylül 2018 Cumartesi

Saskatchewan Eyaleti Yeni Göçmenlerini Seçti


Yapılan son çekilişte seçilen göçmen adayları 65 ve üzeri puanı olanlardan seçildi.

27 Eylül’de yapılan çekilişte toplamda 438 kişi Saskatchewan göçmenlik programı tarafından kabul edildi ve göçmenlik davetiyesi gönderildi.

Saskatchewan eyalet göçmenlik programı (SINP) kapsamında yapılan seçmelerde 225 adayın SINP’in ekspres giriş alt kategorisi ve 213 adayın da yine SINP’in talep edilen meslekler alt kategorisinden seçildiği duyuruldu.

SINP programı kapsamında ekspres giriş adaylarının kabul minimum puanı 65 olurken talep gören meslekler kategorisinde minimum kabul puanı 66 olarak belirlendi.

Bu alt kategorilerden herhangi birinden davetiye alan adaylar Saskatchewan hükümetine eyalet adaylık başvuru yapabilirler.

Saskatchewan eyaleti tarafından eyaletçe aday gösterilen ekspres giriş adayları federal göçmenlik sisteminde ek 600 puan almaktadırlar. Ek 600 puan alan adaylar federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde oldukça avantajlı duruma geliyor ve kısa sürede federal göçmenlik davetiyesi alarak göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

SINP programı kapsamında göçmen kabul eden talep gören meslekler alt kategorisinde aday olarak gösterilen adaylar Canada göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar.

Popüler olan bu iki alt kategorinin benzer uygunluk şartları var ve adayların Saskatchewan eyaleti tarafından kabul edilmeleri için bir Kanadalı işverenden iş teklifi almalarına gerek yok.

Eyaletin ekspres giriş alt kategorisine federal ekspres giriş profili oluşturmuş kişiler başvurabiliyorlar. Ama aranan meslekler kategorisine başvurmak için federal ekspres giriş profili oluşturma zorunluluğu bulunmuyor.

SINP programı geçtiğimiz Temmuz ayında uluslararası kalifiye eleman kategorisi için ilgi beyanı sistemi (EOI) geliştirdi. İlgi beyanı denilen bu sistemde aday göçmenlik sistemine kayıt olarak Saskatchewan eyaletiyle ilgilendiğini beyan etmiş oluyor.

Programa uygun olan tüm adayların SINP sisteminde en az 60 puanı almaları gerekiyor. Sistem adaylara iş tecrübesi, eğitim ve dil faktörlerinden puan veriyor.

Saskatchewan’ın ekspres giriş ve talep edilen meslekler göçmenlik kategorilerine başvurmak isteyen adaylar önce Saskatcewan göçmenlik sistemine kayıt oluyor ve kendi profillerini oluşturuyorlar. Bu başvuruda eyalet göçmen adayını değerlendiriyor.

Sonra SINP seçim süreci başlatıyor ve tüm adayları kendi sisteminde puanlarına göre sıralıyor. Bu sıralamada adayın eyaletle olan bağlantıları, iş tecrübesi ve dil becerileri dikkate alınıyor.

Eyalet aday göçmenlik programları (PNP) sayesinde eyaletler istediği adayları göçmen olarak seçiyorlar.

Murat Kandemir, 29 Eylül 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder