5 Ekim 2018 Cuma

Kanada ve ABD Yeni NAFTA’da Anlaştı


Kanada ve ABD iki ülke arasındaki ilişkileri bozan ve özellikle Kanada ekonomisini kötü etkileyen NAFTA belirsizliğini 13 aylık uğraş sonunda ortadan kaldırdı. Foto: Justin Tang/ The Canadian Press)

ABD, Kanada ve Meksika NAFTA denilen ve 1994’den beri yürürlükte olan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının yerine geçecek yeni bir serbest ticaret anlaşması imzaladılar.

ABD, Meksia ve Kanada Anlaşması (USMCA) adı verilen yeni anlaşma ABD’nin Kanada’nın süt ürünleri pazarına girmesini ve ABD’ye ihraç edilecek Kanada yapımı araçlar için ihracat artışı içeriyor.

34 bölümden oluşan anlaşma 1 trilyon dolarlık ticaret hacmini yönetecek.

İmzalanan anlaşmanın tam metni kamu oyuyla paylaşıldı. ABD başkanı Trump’ın feshetmekle tehdit ettiği NAFTA Kanada başkanı Trudeau’nun baskısıyla yenilenerek güncellendi.

Kanada the Star gazetesinin 30 Eylül tarihli internet sitesi haberine göre gece geç saatte kabine toplantısından çıkan Trudeau bunun Kanada için iyi bir gün olduğunu söyledi. Ayrıca 1 ekim de şahsi Twitter hesabında, “Kanada ve en yakın ticari partnerlerimiz için iyi bir gün. Yarın dahası var…” diye yazdı. Son günlerde attığı tüm twitleri hep bu konuyla ilgili oldu.

Öte yandan Trump’ta anlaşmayı yenilediğini iç politikada bolca kullanıyor. Seçim kampanyasında NAFTA’yı Amerikalı işçilerin yararına revize edeceği taahüdünde bulunmuştu.

The Star gazetesi haberine göre Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili anlaşmayı “başkan ve onun uluslararsı ticaret stratejisi için harika bir kazanım” olarak ifade etti. Yetkiliye göre bu anlaşma ABD’nin Meksika ve Kanada ile olan ticari ilişkilerini daha eşit hale getirecek. 

Twitter hesabında konuyla ilgili tweet atan Trump anlaşmayı “harika ve tarihi bir işlem” olarak tanımladı.

Trump “Üç ülke için büyük bir anlaşma, NAFTA’daki noksanlıkları ve hataları düzelten ve çiftçi ve üreticilerimize pazarlar açan, ABD’ye ticare engellerini kaldıran ve bu üç ülkeyi tüm dünya ile daha rekabetçi hale getiren bir anlaşma” diye konuştu.

Yenilenen anlaşma özellikle Kuzey Amerika otomobil endüstrisini ilgilendiren yeni kurallar ve değişiklikler içeriyor. Tüm sektörleri ve tüketicileri etkileyecek gibi görünüyor.

Kanada kaynakları anlaşmanın Kanada’yı Trump’ın koymakla tehdit ettiği otomobil ek vergilerden koruyacak maddeler içerdiğini söylüyor. Anlaşmaya göre Kanada’dan ABD’ye gönderilen ilk 2.6 milyon Kanada yapımı arabanın gümrük tariflerinden muaf olacağını belirtiyorlar. Bu rakam bir öncekinde 1.8 milyondu.

Murat Kandemir, 5 Ekim 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder