31 Ekim 2018 Çarşamba

Kanada’nın Dört Eyaleti Ekim Ayında Önceye Oranla Daha Fazla Göçmen Aldı


Kanada’nın Prince Edward Island, Saskatchewan, Ontario ve British Columbia eyaletleri 2018 Ekim ayında öncekine oranla kendi eyalet aday göçmenlik programları (PNP) kapsamında daha fazla sayıda göçmen kabul etti.

Eyaletlerin göçmen kabul eden programların çoğu federal ekspres giriş (express entry) sistemine entegre olan kategoriler. Federal ekspres giriş göçmenlik programı Kanada’nın en büyük ekonomik göçmenlik programı olarak işletiliyor ve bünyesinde federal nitelikli işgören sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) alt kategorilerinden göçmen kabul ediyor.

Kanada’nın neredeyse tüm eyaletleri kendi göçmenlik programlarını işletiyorlar ve uygun gördükleri yabancıları göçmen olarak seçebiliyorlar. Seçilen göçmen adayları eyaletçe aday gösteriliyor ve federal göçmenlik programından daimi ikamet başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Eyaletlerin kendi başlarına seçebileceği göçmen sayısında kota uygulanıyor. PNP’lerin bazıları federal ekspres giriş sistemine uyumlu iken bazıları değil.

Ekspres giriş adayları eğer herhangi bir eyaletten aday gösterilirlerse ek 600 puan alıyorlar ve bu onların federal aday puanına (CRS) ekleniyor. Bu muazzam ek puan seviyesi onların göçmen olarak seçilerek kısa sürede davetiye (ITA) almalarına olanak veriyor.

Şimdi eyaletlerin ekim ayı aday çekilişlerine bakalım.

Kanada’nın atlantik eyaletlerinden olan Prince Edward Island (PEI) eyaleti federal ekspres giriş sistemine bağlı göçmenlik programı işletiyor. Bu programdan başvuracak adaylardan eyalette herhangi bir iş teklifi istenmiyor.

Bu popüler kategoride 18 Ekim’de 270 davetiye düzenlendi. Bir önceki elemeler nisan ayında yapılmış ve 152 kişi eyalet adayı olarak gösterilmişti.

PEI’nin ekspre girişe uyumlu olmayan işgücü pazarı etki kategorisinde de göçmen adayları seçildi.

PEI PNP programı aday olarak göstermek istediği kişilere ilgi beyanı (EOI) gönderiyor. Kendilerine EOI düzenlenen adaylar iş tecrübesi, eğitim, dil beceerileri ve diğer faktörler hakkında detaylı bilgileri profillerine girerek başvurularını tamamlıyorlar.

Ekspres giriş sisteminde kayıtlı adaylar bir iş sahibi olarak ya da iş olmadan kabul edilebiliyor. Özellikle eksikliği hissedilen bazı meslekleri yapanlar PEI PNP tarafından direk ilgi beyanı düzenlenerek kabul edilebiliyorlar.

Profillere puan veriliyor ve programlara başvurmak için eşik değeri geçen adaylar havuza yerleşebiliyorlar. En yüksek puanı olan adaylar aylık elemelerde önce seçiliyor ve kendilerine ilgi beyanı düzenleniyor.

Ekim ayı Saskatchewan eyaleti açısından da oldukça hareketliydi. Eyaletin uluslararası kalifiye işçi kategorisinden göçmen alımı yapıldı.

10 Ekim’de yapılan elemede talep edilen meslekler kategorisi havuzunda kayıtlı adaylar arasından 494 kişiye davetiye gönderildi.

Bu eyalette de adayların seçilmek için herhangi bir iş teklifi almalarına gerek yok. Talep gören meslekler kategorisinden seçilmek isteyen adayların diğer şartlarla beraber eyaletin belirlediği 20 meslekten herhangi birinden minimum süre iş tecrübesi olmaları yetiyor.

Yine 10 Ekim’de diğer 359 kişi de eyaletin uluslararası kalifiye işgören sınıfı kapsamında kabul edildi. Bu alt kategoriye başvurmak için de herhangi bir iş teklifi gerekmiyor.

Ontario eyaleti de yaptığı çekilişte fazla sayıda yabancıya davetiye gönderdi.

Başkenti Toronto olan Ontario eyaleti Kanada’nın en kalabalık yeri ve ülkenin en etnik çeşitliliğe sahip bölgesi olarak göze çarpıyor. Özellikle son yıllarda eyaletin teknoloji sektörü gittikçe büyüyor.

19 Ekim’de Ontario’nun ekspres giriş sistemine uyumlu kalifiye işçi kategorisinden 439 davetiye düzenlendi. Bu şu ana kadar en çok davetiye düzenlenen çekiliş olarak kayda geçti. Eyalet 2018 yılında şu ana kadar 1.445 davetiye düzenlemiş oldu.

Eyaletin kalifiye işçi sınıfı Ontario’nun federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı ve özellikle eyalette yaşayan ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) şartlarını taşıyanlara davetiye göndermede kullanılıyor.

Başvuru şartları arasında adayın en az bir sene belirlenmiş meslek gruplarında iş tecrübesi olması şartı da var.

British Columbia eyaleti de 17 Ekim’de yaptığı elemede 472 davetiyeyi kalifiye beceriler ve ekspres giriş kategorileri kapsamında düzenledi.

British Columbia eyalet aday göçmenlik programı (BC PNP) her iki ayda bir çekiliş düzenliyor ve kalifiye işçi, uluslararası mezun ve giriş seviyesi - orta derece kalifiye işçi kategorilerinden aday kabul ediyor.

Meslek becerileri ve eyaletin ekspres giriş kategorilerinden yapılacak başvurularda iş teklifi almak ön şart olarak bulunuyor.

BC PNP göçmenlik programından değerlendirilmek isteyen adaylar eyaletin meslek becerileri kayıt sistemine (SIRS) kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

Federal göçmenlik programında kabul için gerekli puan 440’lar seviyesinde bulunuyor ve bu seviye birçok kişi için oldukça yüksek. Bu yüzden göçmen adaylarının eyaletlerin göçmenlik programlarını da yakından takip etmeleri çok önemli.

Murat Kandemir, 31 Ekim 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder