30 Ocak 2019 Çarşamba

Kanada’dan Kırsal Yerleşim Bölgelerine Özel Göçmenlik Planı


Hazırlanan pilot program belirli meslek becerileri olan yabancıların Kanada göçmenlik başvurularını hızlandıracak.

Kanada hükümeti tasarladığı yeni beş yıllık ekonomik göçmenlik pilot projesini kamuoyuyla paylaştı. Pilot projede özellikle kırsal ve kuzeyde yerleşik toplumlara yönelik göçmenlik desteği öngörülüyor.

Yerel toplumların anahtar rolü oynayacağı kırsal ve kuzey pilot projesi daha önce 2017 yılında yürürlüğe giren Atlantik göçmenlik pilot programından (AIPP) esinlendi. Bu programla Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia, Yukon, Northwest Territories ve Nunavut eyaletlerinde uygun görülen kırsal toplumlara ihtiyacını hissettikleri meslek sahibi yabancıların göçmen olarak yerleştirilmesi sağlanacak.

Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanlığı (IRCC) programca uygun görülecek toplumların en fazla 50.000 nüfuslu, veya en az 100.000 ve daha fazla nüfuslu şehir merkezlerine en az 75 kilometre uzaklıkta ya da 200.000 nüfuslu olupta kırsal yerleşim yeri olarak kabul edilen yerleşim yerlerinden seçileceğini duyurdu.

AIPP gibi kırsal ve kuzey pilot programı da Kanada’nın eyalet göçmenlik aday programları (PNP) kapsamında uygulanacak.

İşverenin anahtar rolü oynadığı AIPP programı ile Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island ve Newfoundland and Labrador gibi Atlantik eyaletlerinde işverenler istedikleri nitelikte yabancı işçiyi Kanada’ya getirebiliyorlar.

2018 yılında AIPP programı ile getirilebilecek yabancı işçi ve uluslararası öğrenci sayısı 2.500 olarak belirlenmişti.

Yeni pilot program için herhangi bir kota açıklanmadı.

Kırsal kesime yönelik göçmenlik programının amacı şehir merkezlerinden uzak yerleşim yerlerinin göçmenliğin olumlu yanlarından faydalanmalarını sağlamak.

AIPP’de işverenin rolü önemliyken yeni kırsal göçmenlik pilot programında ise kırsal yerleşim yerlerinin rolü büyük. Bu pilot program kırsal bölgelerin işgücü pazarı ihtiyacını karşılayarak ekonomik büyümelerine katkıda bulunacak.

Programdan yararlanmak isteyen kırsal bölgelerin 1 Mart’a kadar bakanlığa başvuru yapması gerekiyor. Bahara kadar da programın tüm detayları açıklanacak. IRCC şu anda bu pilot programdan yaralanmak isteyen bölgelerin başvurularını bekliyor.

Pilot programdan yararlanmak isteyen yerleşim bölgeleri bünyelerinde faaliyet göstere yerel ekonomik gelişim toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalı ve IRCC’ye başvuruda bulunarak minimum şartları taşıdıklarını ve göçmenlikten ekonomik büyüme anlamında nasıl yararlanacaklarını göstermelidirler. Ayrıca işçi ihtiyacı içinde olduklarını ve bu ihtiyacı lokal işgücünden karşılayamadıklarını da göstermelidirler.

Kırsal yerleşim bölgelerindeki ekonomik gelişim kuruluşları bölgelerinde ekonomik ihtiyaçlara ve istihdam edilecek adayları seçmekle sorumlu olacaklar.

Murat Kandemir, 30 Ocak 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder