23 Ocak 2019 Çarşamba

Ontario 2019’a 1493 Göçmen Alarak Başladı


Kanada’nın Ontario eyaleti 2019 yılına hızlı başladı. Eyaletin aday göçmenlik programı (OINP) kapsamında göçmen kabul eden insan sermayesi öncelikleri kategorisinden (HCP) bu hafta 1493 kişi seçildi ve eyaletin göçmen adayları olarak gösterildi.

439 ve üzeri puanı bulunan adaylar Kanada’nın federal ekspres giriş göçmenlik havuzunda bulunanlardan seçildi.

Adaylarını Kanada’nın federal göçmenlik sistemi olan ekspres giriş aday havuzundan seçen insan sermayesi öncelikleri kategorisi Ontario’nun eyalet aday göçmenlik programının (OINP) altında işletiliyor. Buradan anlaşılacağı üzere HCP kapsamında kabul edilmek için kişinin federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olması gerekiyor.

Ontario tarafından kabul edilen ekspres giriş adaylarına ilgi beyanı (NOI) gönderiliyor ve eyaletin aday göçmenlik programına (PNP) başvurmaları bekleniyor. Başvurularını tamamlayan adaylara eyaletin adaylık sertifikası veriliyor. Aday için bu sertifika federal  göçmenlik sisteminde ek 600 puan anlamına geliyor.

Federal ekspres giriş sisteminde kabul puanlarının 440’larda olduğunu göz önüne aldığımızda eyalet adaylığının getirdiği ek 600 puanın bir adayın federal ekspres giriş sisteminde kabul edilmesini garantilediğini belirtebiliriz.

HCP’den kabul edilmek için gerekli minimum aday puanı 439 olarak belirlendi. Bu puan yüksek gibi görünse de ekspres giriş minimum aday puan seviyesinden düşüktür.

439 puanı olan birisinin Ontario’dan nominasyon alması demek ek 600 puanla birlikte toplam 1039 puanı olması demek. Bu puan seviyesi adaya federal ekspres giriş sisteminde kesin kabul anlamına geliyor.

HCP kategorisinde bu hafta yapılan çekilişte seçilmek için adayların Ontario’da herhangi bir iş teklifine ya da Fransızca dil bilgisine ihtiyacı olmadı.

Oysa geçtiğimiz yıl HCP kapsamında yapılan son dört çekilişte ya iş teklifi olan adaylar ya da Fransızca dil bilgisi olan adaylar seçilmişti.

OINP tarafından geçtiğimiz aralık ayında yapılan güncellemede başvurmak isteyen adaylardan iş teklifi ya da Fransızca dil bilgisi istenmediği fakat bunlardan birine sahip olan adayların başvurularının öncelikli değerlendirileceği bildirilmişti.

İnsan sermayesi öncelikleri kategorisi 2018 yılında 3719 kişiye göçmenlik davetiyesi düzenlemişti. Bunun dışında yine OINP kapsamında aday kabul eden Fransızca konuşan nitelikli işgören kategorisinden 1633 kişi seçilirken kalifiye işçi kategorisinden ise 1626 kişi göçmenlik davetiyesi almıştı.

Tüm bu alt kategoriler OINP’in federal ekspres giriş sistemine bağlı olarak işletilen göçmenlik kategorileridir. Yani HCP kategorisinden başvuru yapmak için ilk adımınız Kanada’nın federal ekspres giriş havuzuna kayıt olmaktır.

Murat Kandemir, 23 Ocak 2019      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder