26 Şubat 2019 Salı

Kebek Hakiminden Göçmenlik Başvurularının İncelenmesi Kararı


Kanada’nın Kebek eyaletinde yüksek mahkeme hakimi eyaletin, iptal etmeyi düşündüğü kalifiye göçmenlerin başvurularını işlemesine hükmetti.

Karar eyalet hümümetinin 18.000 Kebek kalifiye göçmen başvurusunu toptan reddetmesine karşı yapılan hukuki mücadelenin sonucu olarak alındı. Kebek yüksek mahkemesinin aldığı kararda eyaletin 18.000 kalifiye eleman başvurusunu toptan reddetmek yerine incelemesine ve işlemesine hükmetti.

Tarafların sunduğu argümanları inceleyen hakim Frederic Bachand, davada 10 günlük ihtiyatı tedbir kararı verdi. Karara bakılırsa hakimin başvuruların reddedilmesinin yasadışı olduğu ve kararın başvuran kişilerin hayatlarında onarılamaz hasar oluşacağını değerlendirdiği görülüyor.

Buradan daha önce de belirttiğimiz gibi Kebek hükümeti hazırladığı Bill 9 adlı yasa tasarısıyla 2 Ağustos 2018 öncesinde yapılan tüm kalifiye göçmen başvurularını daha incelemeden derhal toptan reddetme kararı vermeye hazırlanıyordu.

Bu karara mahkemeye götüren ve sonunda ihtiyatı tedbir kararı aldıran Kebek merkezli Kanada göçmenlik avukatları derneği (AQAADI) sonuçtan oldukça memnun.

AQAADI başvuruyu hükümetin tüm başvuruların toptan ret edilmesi kararından etkilenen Güney Koreli hemşire olan ve daha önce Kebek kalifiye göçmen programına başvurmuş olan Seeun Park adına yaptı.

Alınan mahkeme kararıyla Kebek hükümeti Bill 9 yasa tasarısının mecliste kabul edilmesine kadar başvuruları normal hızında işlemek zorunda.

Bill 9 adlı yasa tasarısının mecliste görüşülmesi ve çıkacak kararı buradan duyuracağız.

Kebek hükümetinin reddetmeyi planladığı başvuru sahibi 18.000 iken bu başvuruların ret edilmesinden etkilenecek kişi sayısı başvuru sahiplerinin eş ve çocuklarıyla beraber on binleri tutuyor.

Murat Kandemir, 26 Şubat 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder