28 Şubat 2019 Perşembe

Prince Edward Island Eyaleti Şubat Ayında 199 Göçmen Aldı


Federal hükümetin dışında Kanada’nın eyaletlerinin de düzenli aralıklarla yaptığı göçmen alımlarını buradan elimizden geldiği kadar duyurmaya çalışıyoruz.

Geçtiğimiz 21 Şubat’ta Kanada’nın Prince Edward Eyaleti (PEI) yaptığı elemede 199 kişiyi göçmen olarak seçti. Bu sayı 91 kişi ile ocak ayında seçilenlerin iki katı olarak göze çarptı.

Seçilen bu adayların 170’i PEI’nin kendi yürüttüğü eyalet aday programı (PEI PNP) kapsamında göçmen kabul eden ekspres giriş ve işgücü etki kategorilerinden seçildi.

29 kişi de PEI’nin girişimciler kategorisinden seçildi.

PEI PNP programı bu eyalete kendi istediği nitelikteki göçmenleri seçmeye imkan tanıyor.

PEI PNP’nin ekspres giriş kategorisi Kanada’nın federal göçmenlik sistemi olan ekspres giriş sistemine uyumlu olarak göçmen kabul ediyor.

Kanada’nın federal hükümeti tarafından işletilen ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemi ülkenin federal kalifiye işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye zanaatkar sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları vasıtasıyla yabancı göçmenlerin başvurularının işlendiği bir sistemdir.

Diğer eyaletlerde de olduğu gibi PEI tarafından seçilmek isteyen ekspres giriş adayları da önce PEI PNP sisteminde ilgi beyanı (EOI) profili oluşturmak zorundalar. Adaylar burada PEI PNP sisteminde eğitim, iş tecrübesi ve İngilizce/Fransızca dil seviyelerine göre puanlandırılıyor ve puanlarına göre seçiliyorlar.

Federal sistemde kayıtlı ekspres giriş göçmen adayları eğer herhangi bir eyalet tarafından aday gösterilirse federal sistemde sahip oldukları aday puanlarına ek 600 puan kazanmakta ve bu puan seviyesi onların federal sistemde hemen seçilmesine olanak vermektedir.

PEI eyaleti iş teklifi olmayan adaylara da kucak açıyor fakat PEI’de yaşayan ya da çalışan adaylari önceliklendiriyor.

PEI PNP’nin işgücü etki kategorisi federal ekspres giriş sistemiyle uyumlu değildir ve üç alt kategoriye ayrılmıştır: Kalifiye işgörenler (PEI içi ve Kanada dışı), uluslararası mezunlar ve kritik meslek sahipleri.

Bu kategorilerden başvuracak adayların PEI’de çalışıyor ya da PEI’deki bir işverenden tam zamanlı bir iş teklifi sahibi olması gerekiyor.

Bu eyalet kendi işini kuracak girişimcilere de kucak açmaktadır. İş sahibi olan ya da idarecilik tecrübesi olan ve eyalete yatırım yaparak kendi işini kuracak adaylar girişimci olarak eyalete başvurabilirler.

Murat Kandemir, 28 Şubat 2019    

1 yorum:

  1. PEI’deki bir işverenden tam zamanlı bir iş teklifi sahibi olmak için ne yapmak gerekir.

    YanıtlaSil