20 Nisan 2019 Cumartesi

Başka Ülkelerde İltica Eden Kişiler Kanada’ya İltica Edemeyebilir


Son zamanlarda Kanada’ya yerleşmek isteyen göçmen ve öğrenci vize başvurularının artması yanında siyasi sığınma talebinde bulunanların sayısında da büyük bir artış gözlemleniyor.

Özellikle ABD sınırını yasadışı şekilde geçen sığınmacıların artması Kanadalı yetkilileri oldukça düşündürüyor.

Kanada’nın Liberal hükümeti ABD’den yasadışı şekilde giriş yapanların yaptığı iltica başvurularıyla ilgili olarak çeşitli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Hükümet tarafından parlamentoya getirilen 392 sayfalık kapsamlı bütçe tasarısında herhangi bir ülkede iltica başvurusunda bulunan kişilerin Kanada’ya sığınma başvurusunda bulunulmasının engellenmesi maddesi de bulunuyor.

Bu madde Kanada’nın bilgi paylaşımı anlaşması yaptığı ülkelerdeki siyasi sığınma başvurularıyla ilgili olacak. Yani çok az ülkeyi ilgilendirecek.

Bu ülkelerin başında mültecilerin yasadışı giriş yaptıkları ABD bulunuyor.

Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen’in sözcüsü Mathieu Genest tasarıdaki maddenin özellikle ABD’de siyası başvuru yapmış ve sonra Kanada’ya gelerek siyası başvuru yapmak isteyenleri etkileyeceğini belirtti.

Tasarıya göre ABD’de siyasi sığınma başvuru yapmış kişiler mülteci sınıfından sayılmayacak ve sonuç olarak Kanada’da tekrar siyası sığınma başvurusu yapma hakkı olmayacak.

Bütçe tasarısının görüşülmesini yakından takip edeceğiz.

Murat Kandemir, 20 Nisan 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder