29 Nisan 2019 Pazartesi

Kanada Göçmenlik Danışmanlarına Yeni Meslek Odası Geliyor


Kanada’nın şu anki göçmenlik danışmanları meslek örgütü (ICCRC) başkanı kurumlarının Liberal hükümetin oluşturmayı planladığı yeni meslek odasına geçişe hazır olduklarını belirtiyor.

Kanada Göçmenlik Danışmanları Meslek Konseyi (Immigration Consultants of Canada Regulatory Council -ICCRC) başkanı ve CEO’su John Murray iPolitics’e yaptığı açıklamada niyetlerinin kesinlike yeni odaya evrilmek olduğunu belirtti.

Yeni odaya geçiş kararının ICCRC üyelerinin oyuna sunulacağını söyleyen Murray tüm lisanslı göçmenlik danışmanlarının yeni odayı şimdiden benimsediklerinden emin.

Hükümet tarafından ruhsatsız veya dolandırıcı olaran çalışan kişilerin meslekten men edilmesi üzerine yapılan çalışmalar sonuç vermiş ve Liberaller 8 Nisan’da oluşturdukları bütçe tasarısında göçmenlik danışmanlarını yönetecek Göçmenlik ve Vatandaşlık Danışmanları Odası (College of Immigration and Citizenship Consultants) oluşturulmasına karar vermişti. Yeni odanın çalışma prensibi muhasebeciler gibi diğer meslek örgütleriyle aynı olacak.

Şimdiki örgüt olan ICCRC uzun zamandan beri Kanada göçmenlik hizmetleri veren dolandırıcı veya yetkisiz danışmanlarla yeteri kadar mücadele etmemekle eleştiriliyordu. Yeni odaya geçişle birlikte yürürlüğe konacak yeni kurallar sayesinde onlarla mücadele etmeleri mümkün olacak.

Yasal değişlikliklerle birlikte yeni oluşturulacak oda ruhsatsız danışmanlarla mücadele etmede daha etkin olacak. Yeni kurallar ayrıca danışmanların federal göçmenlik bakanı tarafından oluşturulacak profesyonel davranış kurallarına da uymalarını gerektirecek.

Şu anda ICCRC kendi üyelerini soruşturma, disipline etme ve onları mahkemeye götürme yetkisine sahip fakat kendisine üye olmayan kişişere karşı yetkisiz durumda.

Federal hükümetin tasarısıyla oluşturulacak meslek odasının Kanada göçmenlik hizmetleri konusunda yasadışı faaliyette bulunan kişilere karşı daha fazla yetkisi ve gücü olacak.

Hükümetin bu adımını eleştirenler de var. Danışmanlarının yönetiminin direk hükümet tarafından yapılmasının gerektiğini düşünenler de var.

Bazı milletvekilleri yeni odanın sadece bir isim değişikliği olacağı ve kendilerini dolandıran kişileri şikayet ederek sınır dışı edilme riskini göze alan göçmen mağdurlarını korumayacağını düşünüyorlar.

Şu anda ICCRC tarafından belirlenen ve yetkisiz olarak çalışan göçmenlik danışmanları Kanada sınır güvenliği teşkilatına (CBSA) bildiriliyorlar.

Yeni kurulacak olan meslek odasının CBSA’ya gereksinim duymadan ruhsatsız danışmanları inceleme yetkisi olacak.

Başkan Murray ICCRC’nin yeni yönetmeliklerin detayları konusunda hükümetle birlikte çalışacağını ifade ediyor.

Kanada hükümeti ICCRC ile yetkili danışmanların işlerini fazla etkilemeden dönüşüm planlarını görüşüyor. ICCRC’nin yeni odaya dönüşmesi durumunda tüm kayıtlı üyeleri yeni odanın da üyeleri olacak.

Bütçede yer alan tasarıların parlamentoda seyrini takip edeceğiz.

Murat Kandemir, 29 Nisan 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder