18 Ekim 2012 Perşembe

IELTS Sınavı


Kısa adı IELTS olan International English Language Testing System, sınavı İngilizce’nin kullanıldığı ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyelerini ölçen dünyanın en popüler sınavıdır. Tüm dünyada 135 ülkede üniversiteler, işverenler, meslek odaları, göçmenlik otoriteleri ve çeşitli devlet kurumları vs. dahil 7.000’den fazla kurum/kuruluş tarafından tanınmaktadır.

IELTS, British Council (BC), University of Cambridge English for Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP) tarafından ortaklaşa geliştirilmiş bir dil seviye belirleme sınavıdır.

IELTS Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanmakta ve sınavın başvuru işlemleri sadece British Council İstanbul ofisi tarafından yapılmaktadır, linki http://www.britishcouncil.org/turkey

IELTS, Avusturalya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD gibi birçok ülkede üniversite ve şirketler tarafından kabul görmektedir. Türkiye’de IELTS’i kabul eden üniversite ve şirket sayısı da gittikçe artmıştır. ABD dışında İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda ve göçmenlik ofisleri dahil olmak üzere İngilizce konuşulan eğitim kurumu ve profesyonel kurum IELTS’i kabul etmektedir. Özellikle Kanada’da bazı göçmenlik programlarında (Federal Nitelikli Eleman Sınfı FSW ve Eyalet Aday Programları vs.) IELTS, başvuran adayın İngilizce seviyesinin belirlenmesi için özellikle istenmektedir.

IELTS dil değerlendirmede en yüksek uluslararası standartlara sahip olduğunu kanıtlamış olup dünya çapında 120 ülkede genellikle British Council, IELTS Avustralya ve çeşitli üniversite ve dil okullarında verilen 300 test uygulama merkezinde hizmet vermektedir. Teste giren adaylar bir sonraki testte tekrar şanslarını deneyebilirler. 

IELTS Sınavı Academic ve General Training olmak üzere iki ayrı modül olarak uygulanmaktadır. General Training modülü lise seviyesi eğitim, yabancı bir ülkede çalışma ve Kanada Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere gibi ülkelere göçmenlik başvuruları için tercih edilmektedir.

Kanada göçmenlik programlarının hepsinde IELTS sınavı General Training modülü kabul edilmektedir. IELTS sınavına Kanada göçmenlik sebebiyle girecekseniz mutlaka General Training modülünü seçmelisiniz.

Academic Modülü'de isminden de anlaşılacağı üzere eğitim alanında yapılan başvurularda üniversiteler tarafından istenmektedir. Eğitim kurumlarında lisans, yüksek lisans ve daha ileri düzeyde eğitimler için akademik modül istenmektedir. IELTS sınavına başka sebeplerle girecekseniz sınavı almanızı isteyen kuruma hangi modülde almanız gerektiğini mutlaka sorunuz.

Sınavın Formatı
IELTS sınavı Dinleme (Listening), Okuma (Reading), Yazma (Writing) ve Konuşma (Speaking) olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Dinleme, Okuma ve Yazma bölümleri aynı gün yapılırken sınavın Konuşma kısmı ayrı bir günde yapılır. Sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Şimdi bu bölümleri inceleyelim.

Dinleme Testi (Listening)
30 dakika süren bu bölümde adaya 4 ayrı kısımdan oluşan diyaloglar dinletilir. Kolaydan zora doğru dinletilen konuşma ses kayıtları sadece bir kere dinletilir ve aday dinlerken soruları cevaplamak zorundadır. Toplam 40 soru bulunmaktadır. Her bir konuşma ses kaydının arasında adayın cevaplarını kontrol etmesi için bekleme süresi mevcuttur.

Bu bölümde öğrenciler çoktan seçmeli, eşini bulma, özet çıkarma, cümle tamamlama ve kısa cevap verme vs. gerektiren sorulara cevap vermek zorundadır. Dinletilen pasajlar iki kişi arasında sosyal ortamda geçen konuşmalar olduğu gibi bir kişinin bir konu hakkında konuşması, ikiden fazla kişi arasında geçen bir görüşme ve akademik bir ders anlatımı gibi çeşitli unsurlar içerir.  

Bu bölümde öğrencinin dinleme yeteneği sınanır. Dinletilen diyalogda ana fikri anlama, konuşma içerisinde ki özel bazı bilgileri ayırt etme, konuşmacının fikirlerini, davranışlarını ve amacını keşfetme becerileri sorgulanmaktadır.   

Okuma Testi (Reading) 
60 dakika süren bu bölümde adaya okuma testi verilir. Academic Reading ya da General Reading testini alan aday kolaydan zora doğru sıralanmış ve 3 bölümden ve 40 sorudan oluşan okuma testini cevaplandırır.

Öğrencilere çeşitli okuma parçaları verilir. Bazı tekstler gazete, dergi, reklam türü belge örnekleri olacağı gibi özel bir konu ile ilgili okuma parçaları (bir şirket politikası, işçi eğitimi, işe başvurma gibi) da olacaktır. Okuma testinde çoktan seçmeli, True/False, yazarın görüşleri/iddialarını fark etme (Yes/No/Not Given), eşini bulma, başlık seçme, cümle sonlarını bulma, cümle tamamlama, özet çıkarma, diagram etiketleme, kısa cevap verme vb. benzeri sorular sorulmaktadır.

Academic veya General Training modülüne göre düzenlenen okuma testinde öğrencin ana fikri bulma, detayları seçme, ima edilen düşünceyi fark etme, yazarın fikrine ulaşma, tutum ve davranışları sezme gibi yetenekleri değerlendirilir.

Yazma Testi (Writing)
Yine 60 dakika süren bu bölümde aday girdiği modüle göre (Academic ya da General Training) 150-200 kelimelik iki değişik yazı yazarak İngilizce yazma becerilerini göstermek zorundadır.

Yazılması istenen konu adayın gireceği modüle göre (Academic veya General Training) belirlenir. Birinci bölümde adaydan bir şeyin nasıl çalıştığı, bir prosesin aşamaları, verilen bir tablo ya da bilginin özetinin çıkarılması, bir konu hakkında bilgi istenmesi gibi konuların birinden bir yazı yazılması istenirken ikinci kısımda bir fikir veya tartışma konusunda deneme yazması istenecektir.  

Bu testte adaylar kendisine verilen bir konuda uygun kelime dağarcığını kullanarak ve gramer kurallarını gözeterek fikirlerini gösterme, bilgi sunma, ihtiyaçlarını ifade etme gibi becerilerinin yanı sıra bir problemin ifade edilmesi, aşamaların belirlenmesi, bir çözüm sunulması, bir fikrin değerlendirilmesi ve gerektiğinde ispat edilmesi gibi becerilerini İngilizce yazarak göstermek zorundadır.

Konuşma Testi (Speaking)
Bu bölümde birebir mülakat yöntemi ile uzman bir test görevlisi tarafından sınava giren kişinin İngilizce konuşma becerileri sınanır. Mülakatta tanışma, adayın özel bir konu hakkında konuşturulması ve test görevlisi ile karşılıklı diyalog içinde geçer. Bu blüm 11-14 dakika kadar sürmektedir.

İlk önce 4-5 dakika tanışma ile geçer. Bu bölümde sınav uzmanı kendisini tanıtır ve adaya aile, iş, eğitim vs. gibi genel sorular sorar. Sonraki kısımda adaya bir konudan konuşması istenir. Bu kısımda aday kağıt kalem kullanabilir. 3-4 dakika ayrılan bu aşamada adaya belirlenen konu hakkında birkaç soru da sorulur. Son kısımda ise adaya belirlenen konu hakkında detaylı sorular sorulur. Bu sorularda adayın daha derin olarak fikir ve sorunları ele alması incelenir.

Konuşma testinde adayın günlük konularda veya durumlarda fikirlerini ve bilgisini ifade edebilme gücü mercek altına alınır. Bir konu hakkında uygun dil kullanarak fikirlerini mantıksal bir çerçevede sunması, desteklemesi ve analiz etmesi sınanan diğer becerilerdendir.

IELTS Skor Skalası
IELTS İngilizce seviye ölçümünde İngilizce diline hakim olma ve dili başarıyla kullanmayı aşağıdaki skalaya göre belirler.

9  Expert user (uzman kullanıcı)
8  Very good user (çok iyi kullanıcı)
7  Good user (iyi kullanıcı)
6  Competend user (yeterli kullanıcı)
5  Modest user (orta derece kullanıcı)
4  Limited user (kısıtlı derece kullanıcı)
3  Extremely limited user (kesinlikle kısıtlı derecede kullanıcı)
2  Intremittent user (düşük derecede kullanıcı)
1  Non user (dili kullanamayan kişi)
0  Did not attempt the test (teste girilmemiştir)

Sınav Sonuçları
IELTS sınav sonucu aday teste girdikten ortalama 13 gün sonra açıklanır. Aday sınavda her bir bölümde (Anlama, Okuma, Yazma ve Konuşma) gösterdiği performans için ayrı puan gelir. Sınav sonucu resmi olarak adayın belirteceği 5 ayrı kuruma ücretsiz olarak IELTS tarafından gönderilir. Sınav sonuçları genelde 2 yıl için geçerlidir. IELTS sınavına istenildiği kadar girilebilir. Sınav sonucu beklediğiniz sonuç değilse ücretini ödeyerek sınava tekrar girebilirsiniz.


IELTS Test Örnekleri
Sınava mutlaka iyi hazırlanmalıdır. Sınavda etkili süre kullanımı çok önemlidir. Daha önce çıkmış IELTS test soruları gözden geçirilmelidir. Bu konuda yazılmış yüzlerce kitap ve hazırlanmış internet siteleri mevcuttur. Ayrıca IELTS test soru örnekleri ve materyallerini aşağıdaki linklerden edinebilirsiniz.


Kanada göçmenlik programlarında İngilizce dil seviyesinin ispatı sadece IELTS sınav sonucu ile mümkün olmaktadır. Kanada göçmen adayı IELTS General Training sınav sonucu ile göçmenlik programlarında hak kettiği dil puanını (Federal Nitelikli Eleman sınıfında) alacaktır. İyi bir IELTS skoru dil puanınızı arttırır. O yüzden 7 ve üzeri almaya çalışmalısınız. Sınava iyi hazırlık, etkili sınav stratejisi, süreyi etkin kullanma başarının olmazsa olmazıdır.

Sınava gireceklere başarılar.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 18 Ekim 2012  

3 yorum:

  1. Murat bey,Lutfen master icin Kanada da okumaya neler gerekli soyleye bilirmisiniz? Benim bolumum biznesin idare olunmasi.Azerbaycandanim ben onun icin turkce bolumumun adini bilmiyorum. Ilginiz icin tesekkur ederim.Yardimca olsaniz cok sevinirim.Ielts ortalamam 7.5
    Qafqaz Universitesi Ogrencisi Ramil Abbasov

    Dear Mr Kandemir,Please,if it is possible, can you explain what are requirements for master degree in Canada on the department of Business Administration (or close to this faculty).Let me notice that my ielts band score is 7.5.
    Thaks for your Attention.
    Best Regard ,Student of Qafqaz University, Ramil Abbasov

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Kanada sayfalarındaki High Proficieny ve Moderate Proficiency kaç IELTS puanına denk geliyor?

    YanıtlaSil