10 Aralık 2012 Pazartesi

Kanada Bazı Ülke Vatandaşlarından Biyometrik Bilgi İsteyecek


Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın ilan ettiği yeni birtakım düzenlemeler çerçevesinde Kanada’ya yapılan ziyaretlerin pürüzsüz gerçekleştirilmesi çalışmaları kapsamında önceden belirlenen 29 ülke vatandaşları Kanada’ya ziyaret, çalışma ya da eğitim amacıyla seyahat etmeden önce biyometrik bilgilerini Kanada ile paylaşmak zorunda kalacak.

“Biyometrik bilgi uygulamasının ülkeye giren insanların kimliklerinin belirlenmesinde en etkin yöntem olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.” diyen Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney göçmenlik yetkilileriyle paylaşılan biyometrik bilginin Kanada’ya yapılan seyahatleri daha da güvenli yapacağından oldukça emin.

Biyometrik sistem nedir?

Biolojik bilginin ölçülmesi ve analiz edilmesi teknolojisine biyometrik sistemler denir. Biyometrik teknolojisi kendine özgü DNA, parmak izi, retina, iris, ses özellikleri, insan yüz ölçüsü ve el ölçüleri gibi fiziksel veya biyolojik niteliklerine dayalı olarak insanların kimliğini tespit etmek için teknolojiden faydalanma biçimi olarak hayatımızın her tarafında kendini gösteriyor.

Kimsenin kimseye benzemediği gerçeği biyometrik sistemlerin uygulama alanını oldukça genişletmiştir. İlk önce bankalar, sağlık kuruluşları ve firmalar gibi kurumlardan sonra artık ülkelerin göçmenlik bakanlıkları da bu teknolojiyi kullanmaktadır. Artık Kanada’da önceden belirlediği 29 ülke vatandaşının ülkeye girişlerinde biyometrik bilgilerini saklayacak.  
  
2013’ten itibaren Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Bangladeş, Burma (Myanmar), Kamboçya, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Haiti, İran, Irak, Jamaika, Ürdün, Laos, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Filistin Bölgesi, Suudi Arabistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Tunus, Vietnam ve Yemen ülke vatandaşları Kanada’ya yapacakları turistik, eğitim veya çalışma amaçlı tüm ziyaretlerinde parmak izlerini ve biyometrik fotoğraflarını başvuru esnasında vermek zorunda kalacak.

Kanada vatandaşları veya göçmenleri Kanada’ya girişlerinde bu uygulamaya maruz kalmayacak. Ayrıca 14 yaş altı, 79 yaş üstü kişiler ve diplomatlar da bu uygulamadan muaf olanlar.

Kanada’ya varan kişinin biyometrik bilgisi kişinin kimliğinin doğrulanmasında kullanılacak. Vize başvurusu yapan kişinin Kanada’ya gelen kişi ile aynı olup olmadığını teyit edecek.

Sınır geçişlerinde Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Avrupa Birliği Şengen vize bölgesi ülkeleri, Japonya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Malezya ve Suudi Arabistan biyometrik sistem teknolojisini kullanıyor.   

Biyometrik bilgi sistemi artık hayatımızın her alanına girdi. Birçok ülke pasaport müracaatlarında biyometrik fotoğraf istiyor.   

Hızla değişen dünyada artık yeni uygulamalar da hayatımıza girdi. Artık yapılan birçok aktivite kayıt altına alınıyor. İnsanların biometrik bilgilerinin saklanması da rutin işlerden olacak.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 10 Aralık 2012, 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder