30 Aralık 2012 Pazar

Önce ‘İş’i Olanlar Kanada’ya Gelecek


Geçen sene Temmuz ayı itibariyle kapatılan Kanada’nın en büyük ekonomik göçmen kategorisi olan Federal Nitelikli Eleman Sınıfı (FSW) hakkında yeni bir açıklama geldi. 1 Ocak 2013’te açılacağı aylar önce bildirilen FSW programının 4 Mayıs 2013’te başvuruları kabul edeceği önceki gün Kanada Göçmenlik Bakanlığı, CIC tarafından açıklandı.

FSW programı ile ilgili birçok değişiklik gündeme gelmiş Hükümet programın son halinin 1 Ocak 2013’e yetişerek tekrar açılacağına dair umut vermişti. Son yapılan kararda Hükümet FSW programının açılmasını bekleyen göçmen adaylarının umutlarını bahara itelemiş oldu.

Üzerinde çalışmaların sürdürdüğü FSW’de son değişiklikler dil, yaş, alınan eğitimin değerlendirilmesi, alınan iş teklifi ve uyum faktörü üzerine yoğunlaşmış durumda.

Tüm başvuranlar artık Kanada resmi dillerinden birisini minimum düzeyde bilmesi gerekecek. İngilizce veya Fransızca dillerini çok iyi bilen adaylar dil kriterinden daha iyi puan alacak. Bu da dil seviyesi iyi olan adaylara avantaj sağlıyor.

21-49 yaş arası adaylar eski sistemde yaştan maksimum puan almaktaydı. Yeni revize edilen FSW’de artık 18-35 yaş arası adaylar maksimum puan alacak 35 üstü adaylar her bir yaş için bir puan kaybedecekler. Kanada Hükümeti genç adayların değişen Kanada iş gücü piyasasına daha kolay adapte olacağını ve Kanada ekonomisine yıllarca hizmet ederek katkıda bulunacağına inanıyor.

Tüm adayların Kanada dışında aldıkları eğitimleri tarafsız üçüncü bir kurum tarafından değerlendirilecek. Eğitim denklik ölçümü (Educational Credential Assessment) ile adayın Kanada dışında aldıkları eğitimin Kanada içindeki gerçek izdüşümü adaya bildirilecek ve aday bu rapor sayesinde FSW kategorisinde aldığı eğitim puanını kanıtlayabilecek. Hangi kurumun adayların eğitimlerini değerlendirmeye yetkili olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Ayarlanmış iş konusunda da değişiklikler yapıldı. Kanada işverenlerinin iş gücü piyasasının ihtiyacını hissettiği alanlarda yurtdışından daha hızlı yabancı işçi getirebilmelerinin önü açıldı.

Değişikliklerde uyum puanları da ele alındı. Göçmen adayının eşinin dil bilgisi ve Kanada iş tecrübesi adaya ek puan kazandıracak.

FSW programından başvurmak isteyen aday önce dil seviyelerini ispat etmek üzere dil sınavı sonuçlarını almak zorunda. İngilizce için IELTS ve Fransıza için TEF sınavı sonuçlarını alan aday tabii ki minimum dil seviyesini geçmek durumundadır. Kanada Dil Seviyesi, CLB (Canadian Language Benchmark) en az 7 olmalı -ki bu da IELTS’de tüm modüller için minimum 6 seviyesi ve Fransızca dil sınavı olan TEF sınavında ortalama 309 puan demektir-.

Kısacası FSW programı iş teklifi olmayan adaylar için 4 Mayıs 2013’e kadar kapalı.

İş Teklifi Olan Kalifiye İşçiler

Kanada’da özellikle inşaat ve üretim sektörünün eksikliğini çektiği elektrikçi, kaynakçı, iş makina tamircisi, boru tesisatçısı gibi özel uzmanlık ve tecrübe gerektiren işlerde deneyimli usta işçilerin karşılanması amacıyla federal kalifiye işçi (federal skilled trades) programı yine Federal Nitelikli Eleman Sınıfı programı altında oluşturuldu. Bakanlık 2 Ocak 2013’ten itibaren ilk etapta sadece 3.000 kalifiye işçiyi Kanada’ya kabul edecek.

Oysa eyaletlerin işçi ihtiyacı oldukça fazla.

Bu sınıftan başvuracak adayın Kanada’lı bir işverenden süresiz iş teklifi alması gerekiyor. Yani başvuracak adayın Kanada’da işinin hazır olması gerekiyor.

Programa başvuracak adayın aşağıdaki kriterleri taşıması gerekiyor:

1-Başvuran adayın vardığında “işinin hazır” olması bakımından en az bir yıllık olan bir iş teklifi almış olması ya da bir eyalet ya da bir bölgeden çıraklık kalifiye sertifikası almış olması,
2-Temel düzeyde İngilizce bilmesi,
3-İşinde son beş yıl içersinde edinilmiş en az 24 aylık bir tecrübesinin olması,
4-Kalifikasyonu/becerileri ve tecrübelerinin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırma Sistemi’nde listelenen B kodlu işlerle uyumlu olması.

Kanada artık ülkede işi hazır olan göçmenlik adaylarına ağırlık veriyor. Ülkesinde doktora derecesi almış fakat Kanada’da taksicilik yapanları görmek istemiyor.

Kısacası önce ‘iş’i olanlar Kanada’ya gelebilecek. Puan sisteminden FSW başvurusu yapmak isteyen adaylar 4 Mayıs 2012’ye kadar beklemek zorunda.

Murat Kandemir

Not: Kanada gocmenlik konularinda her turlu bilgi ve paylasimdan haberiniz olmasi icin Facebook'ta olusturdugumuz Kanada Gocmenlik Sayfamizi Begen'meyi unutmayin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder