21 Aralık 2012 Cuma

Kanada ve ABD Arasında Bilgi Paylaşımı Anlaşması İmzalandı


13 Aralık 2012’de Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ve Birleşik Devletler Kanada Büyükelçisi David Jacobson iki ülke arasında sınır güvenliğini güçlendirmek amacıyla Kanada-ABD Göçmenlik Bilgi Paylaşımı Anlaşması’na imza attılar. 

Amaçları arasında ABD ve Kanada’ya giriş yapacak olan ziyaretçi ve göçmenlerin etkin bir şekilde kontrol edilmesi olan bu anlaşma ile her iki ülkeye de tehdit oluşturacak kişilerin, suçluların ve teröristlerin izlenmesi ve ülkeye girişlerinin engellenmesi amaçlanıyor. 

Kanada ve Birleşik Devletler her iki ülkeye giriş yapacak olan kişilerin ve ilticacıların parmak izlerini, isimlerini, ülke ve doğum tarihlerini, resimlerini ve diğer bazı bilgileri birbirleriyle paylaşacak. Hatta gerektiğinde bu bilgileri Kanada’ya giriş yapmak isteyen ziyaretçilerin kendi ülkeleri ile de paylaşabilecek. 

Anlaşmanın iki ülke arasında özellikle sınır geçişlerindeki sahtekarlığı ve illegal geçişleri engelleyeceği umuluyor.

İmzalanan anlaşma Kanada ve ABD vatandaşı ve göçmeni olanlar hakkında bilgi paylaşılmasını kapsamıyor. 

Kanada zaten daha önce belirlediği 29 ülke vatandaşının ülkeye girişi esnasında biyometrik bilgisini isteyeceğini bildirmişti. 2013’ten itibaren Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Bangladeş, Burma (Myanmar), Kamboçya, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Haiti, İran, Irak, Jamaika, Ürdün, Laos, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Filistin Bölgesi, Suudi Arabistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Tunus, Vietnam ve Yemen ülke vatandaşları Kanada’ya yapacakları turistik, eğitim veya çalışma amaçlı tüm ziyaretlerinde parmak izlerini ve biyometrik fotoğraflarını başvuru esnasında vermek zorunda kalacak. 

Listede Türkiye bulunmadığından Türkiye’den gelen öğrenci veya ziyaretçilerin biyometrik bilgisi vermelerine gerek yok.

2011 yılında Kanada Başbakanı Stephen Harper ve ABD Başkanı Barack Obama arasında iki ülke arasında insan ve eşya taşımacılığını daha da etkinleştirme amacıyla Güvenlik Çerçevesi ve Ekonomik Rekabet Hareket Planı imzalanmıştı. 

İmzalanan bu Hareket Planı uyarınca Kanada ve Birleşik Devletler arasında sınır etkinliğini ve güvenliğini daha da arttırmak amacıyla her iki ülkeye giriş yapacak yabancıların kimliklerinin tespiti ve ülkeye çeşitli sebeplerden dolayı giriş yapmaması gerekenlerin de engellenmesi amacı ile bilgi paylaşımı anlaşması imzalandı.

Göçmenlik bilgi paylaşımı anlaşması ile iki ülkeye de giriş yapmak isteyen 3. ülke vatandaşlarının biyografik bilgileri 2013’te ve biyometrik bilgilerinin de 2014’de paylaşılmasına başlanacak. İki ülke arasında zaten benzer göçmenlik bilgileri paylaşılıyordu fakat bu anlaşma ile bilgi paylaşımı standart bir hale gelecek. Üçüncü ülke vatandaşı bir kişi Kanada’ya vize başvurusunda bulunduğu zaman Kanada kişi hakkında ABD’den otomatik bilgi isteyecek. Aynı işlemi ABD’de yapacak. Bu da iki ülke arasındaki paralel bir göçmenlik bilgisi alışverişi sağlayacak.

Bilgi paylaşımı sayesinde bir ülke de vize başvurusu reddedilen ya da ülkeden sınır dışı edilen kişinin bilgisi öteki ülkede de bilinecek. 

Anlaşma iki ülke içinde iltica talebinde bulunanların bilgilerinin de sistematik olarak paylaşılmasını da içeriyor. Bir ülkede iltica talebi reddedilen kişi öteki ülkede iltica talebinde bulunamayacak. Kendisine ait biyometrik bilgisi paylaşıldığı için bir ülkede reddedilen ilticacı başka bir kimlikle öteki ülkede iltica talebinde bulunamayacak.

İki ülke arasında 2008’den beri Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması uygulamada bulunuyor. Bu anlaşma ile Kuzey Amerika kıtasına ilk ayak basılan ülke de iltica talebinde bulunulması gerekiyor. Mesela ilk önce ABD’ye ayak basan birisi iltica talebini ABD’ye yapmak zorunda. İki ülke arasında farklı iltica sistemi uygulanması bir ülke de iltica statüsüne hak kazanan kişi öteki ülkede iltica sisteminden yararlanamamasına sebep oluyor. 

Göçmenlik bilgi paylaşımı anlaşması ile ülkesinde iltica eden kişinin biyometrik bilgisi öteki kişiyle paylaşılacak. Bu da öteki kişinin sahte bilgi ve belgelerle diğer ülkeye iltica etmesini engelleyecek. 

Üçüncü ülke vatandaşlarının kimlik bilgisi kendi ülkelerinden de sorulabilecek. Yalnız iltica edenlerin kimlik bilgisi kendi ülkelerinden sorulmayacak. 

Kanada’nın Elektronik Seyahat İzni, eTA (Electronic Travel Authorization) uygulamasına geçeceğini daha önce duyurmuştuk. 2015 gibi uygulamaya geçmesi planlanan eTA ile Kanada’ya gelmek isteyen Ziyaretçi online olarak dolduracağı formda sağlık durumundan güvenlik durumuna kadar bir dizi soruya cevap vermek zorunda kalacak. eTA uygulaması ile bulaşıcı hastalık taşıyan, illegal uyuşturucu kullanan veya ülkede terörist eylemlerde bulunacağına inanılan ziyaretçilerin ayıklanması hedefleniyor.

Kuzey Amerika 49. paralel boyunca sınırları daha güvenli tutacak olan bu adımlar bölgede hızlı insan ve eşya taşımacılığının oluşturulması amacıyla yapılıyor. Kuzey Amerika yeniden şekilleniyor. 

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 21 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder