3 Nisan 2013 Çarşamba

Güncellenen “Kanada’ya Hoş Geldin” Rehberi




Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Kanada’ya yeni gelen göçmenler için hazırlanan Kanada rehberini yeniledi ve hazırlanan yeni web hizmeti tanıttı.

CIC’nin hazırladığı “Kanada’ya Hoş Geldin” (Welcome to Canada) rehberi Kanada’ya gelmeye hazırlanan ve Kanada’daki ilk aylarda göçmenlere yardımcı olmaları için tasarlanan resmi bir el kitabı.

Bakan Kenney yeni rehberin tanıtımı için yapılan toplantıda güncelledikleri yeni rehberin Kanada’ya entegre olacak yeni göçmenlerin bu süreci hızlı atlatmalarına ve Kanada ekonomisi ve toplumunda hak ettikleri yerini almalarına yardımcı olacağını belirtti.

Güncellenen rehber birkaç federal kurumun ve entagrasyon alanında uzmanların katkısıyla akademik araştırmalar temelinde oluşturuldu. Yeni rehberde göçmenlerin ihtiyacını hissedeceği birçok konuda bilgi mevcut. Kanada’da kanunlar, eğitim ve adalet sistemi, dil kursları hakkında bilgi ve iş piyasası ve daha fazla bilgi rehberde yerini almış durumda.

148 sayfalık rehberde ilk defa Kanada’ya yeni gelmiş ve başarılı olmuş bazı kişilerden örnekler de verildi. Göçmenlik entegrasyonu ve kariyer hedefleri konusunda uzman olan ve kendisi de bir göçmen olan Nick Noorani’nin bazı tavsiyeleri ve hayatından anekdotlar da rehberde okunmayı bekliyor.

Rehber Kanada’ya varmadan önce ve vardıktan sonra yapılması gerekenler, Kanada genel bir bakış, bilgi kaynakları, Kanada kanunları ve adalet sistemi, önemli evraklar, İngilizce ve/veya Fransızca dil kursları, iş ve gelir, eğitim, konut, Kanada sağlık sistemi, para ve finans, ulaşım, iletişim, toplum bağlantıları, Kanada vatandaşı olmak gibi kısımlardan oluşuyor.

İlk defa 1997’de oluşturulan Kanada’ya Hoş Geldin” rehberi güncellenmiş olarak yayınlanmış oldu. “Kanada’ya Hoş Geldin” rehberi vatandaşlık başvurusu yapacaklara özel hazırlanan “Kanada’yı Keşfet” (Discover Canada) rehberi ile birlikte PDF veya E-book formatında www.cic.gc.ca/publications adresinden temin edilebilir.

Öteden beri hizmet veren “Kanada’ya Gel Sihirbazı” (Come to Canada Wizard) online göçmenlik, değerlendirme ve uygulama aracı olarak online hizmet vermektedir.

Kanada’ya yeni gelenlere daha iyi hizmet vermek amacı ile CIC “Kanada’da Yaşamak” (Living in Canada Tool) online hizmeti de devreye soktu. Çevirim içi hizmette kalacak yer ile ilgili bilgilerin yanı sıra hizmet alınabilecek kurumlar ve linkleri de içeriyor. Bu hizmeti kullanacaklar göçmenlik hizmeti veren çeşitli sivil toplum kuruluşlarına ulaşabilir ve onların hizmetinden faydalanabilirler.

Rehberin yeni gelenlere yardımcı olması dileğiyle.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 3 Nisan 2013



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder