26 Nisan 2013 Cuma

RBC Bank Kanadalı Yerine Yabancı İşçi Çalıştırmayı Tercih Ediyor


Kanada’nın en büyük bankası RBC’nin IT departmanındaki 45 çalışan işten çıkarılarak yerlerine yurtdışından yeni getirtilen yabancı işçiler alındı. 

İşten çıkarılan RBC işçileri bombayı patlattı. Federal hükümet Kanadalı çalışanların yabancı işçiler yüzünden işinden olması ile ilgili olarak soruşturma başlattı.

Kanada yabancı işçi vize programı ile Kanadalı işverenler yurtdışından çalışma vizesi ile işçi getirebiliyorlar. Fakat program ile Kanada’ya gelen yabancı işçilerin Kanadalıların işlerini elinden almaması gerekiyor.

Hindistan’dan getirtilen yeni yabancı işçiler yüzünden birçok RBC çalışanı işinden oldu. Üstelik kovulan işçilerden yeni gelen işçileri de eğitmeleri istendi.

Şubat ayında RBC bankası IT sistem destek bölümünde çalışan 50 işçiden 45’inin işine Nisan ayı itibariyle son vereceğini bildirdi.

IT bölümünde çalışan işçilerin çoğunun 50’li yaşlarında ve yıllarca bankaya hizmet verdiği belirtiliyor. İşten çıkarılacak çalışanların kendilerini emeklilik fikrine hazırlamaları gerekiyor.

Çıkarılacağı söylenen çalışanlar durumdan hiçte memnun değil. Bazıları 50 yaşlarında olduğundan tekrar iş bulmakta zorlanacağını düşünüyor.

RBC’ye yabancı işçi gönderen Hindistan’lı firma iGATE Corp. Çok uluslu firma RBC’ye 2005’ten beri IT hizmetleri veriyor. Hatta Bangalore’da bir RBC Offshore Geliştirme Merkezi bile bulunuyor.

RBC sözcüsü Rina Cortese bankalarının bu tartışma yaratan durumu hükümet görevlileriyle görüşmek istediklerini söyledi. Hatta banka medya da çıkan haberlere de açıklık getirmek için bir basın açıklaması yayınladı. 

RBC basın açıklamasında iGATE’den gelen yabancı işçilerin Toronto ofislerinde 2015’e kadar çalışacaklarını belirtti. Bu sürede teknolojik işlerin büyük bir çoğunluğunun Kanada dışına kaydırılacağını ve bazı yabancı işçiler dışında diğer tüm yabancı işçilerinde Hindistan’a geri döneceğini kaydetti.

Yani RBC’nin IT işlerini Hindistan’daki iGATE firması sağlayacak. Bu da RBC’nin Kanada’daki IT hizmetleri departmanının kapanması demek.

Aslında bu karar kurallara aykırı. Özellikle federal kurallara göre bir firma geçici bir süre için bile olsa Kanadalı işçilerinin işini kaybetmesine sebep olacaksa yurtdışından yabancı işçi getiremez. Yani hiçbir Kanadalı firma Kanadalı işçilerini çalışma vizesi ile gelen yabancı işçilerle değiştiremez.

Yabancıların Kanadalıların işlerini elinden aldığı eleştirilerine hedef olan geçici yabancı işçi programı Kanada federal hükümeti tarafından tekrar gözden geçiriliyor.

Kanada Göçmenlik Bakanı’da sert konuştu. “Kurallar açık. Yurtdışından işçi getirmek için Kanadalı işçilerin işlerine son veremezsiniz.”

RBC’nin konuyla ilgili açıklaması çok basit. Giderleri azaltmak için bazı işlerin dış firmalara taşeron olarak verilmesi. Bu açıklama aslında günümüz firmalarının serbest piyasa ekonomisinde giderleri azaltmak uğruna nereye kadar gidebileceklerinin bir göstergesi.

Kanada’nın en büyük bankası RBC’de sonuçta bir şirket. Motto belli. Maksimum kar minimum gider.

Bankanın açıklamasında “Konularında uzman dış hizmet sağlayıcı firmaları hizmetlerimizi daha uygun maliyetle müşterilerimize sunmamıza olanak tanıyor ve müşteri hizmetlerimizi daha da geliştirmemize yardımcı oluyor” sözleri yer aldı. Banka ayrıca, “Hizmet sağlayan diğer firmalarımızla yaptığımız anlaşmalar sıkı bir şekilde kontrol edilmekte ve tüm kurallara uygunluğu ayrıca göz önünde bulundurulmaktadır” diyerek tüm ulusal kanunlara uygun olarak kontrat yapıldığını iddia ediyorlar.  

Kısacası RBC “dış kaynaklardan” yararlanarak kendi temel yeteneğine odaklanma ve bunun sonucunda rekabet üstünlüğü elde etme amacıyla bunu yapıyor. Ve hatta temel yeteneklerinin dışında kalan işlerde dış kaynak kullanımından yararlanarak önemli maliyet avantajları da elde etme amacında.

Kanadalı işçilerin işlerini kaybetme pahasına da olsa.

Banka iGATE işçilerinin nasıl bir vize ile Kanada’ya getirildiği ve vize onayının nasıl alındığı konusundaki soruları cevapsız bıraktı.

Kanada’da daha önce böyle bir olay yaşanmadı. iGATE firması tüm dünyada hızlıca büyüyor. Mississauga ve Toronto’da da ofisleri olan şirket daha önce yabancı işçi getirme konusunda mevzuata aykırı davranmış.

Çokuluslu şirket 2008’de ABD Adalet Bakanlığı’nda Amerikalı işçilere karşı ayrımcılık yapmakla suçlanmış ve 45.000 dolar ödemek durumunda kalmıştı. iGATE yabancılar için gazetelere ABD’de iş fırsatları ilanları vermişti.

iGATE firmasından yapılan açıklamada Kanada’ya getirilen işçilerin Kanada geçici işçi ve intra-company transfer vize programı altında getirildiğini açıkladı. Şirket yabancı işçilerin Kanada’ya getirilmesi ve çalışma izinleri alınması sırasında tüm göçmenlik kanunlara ve prosedürlere uyulduğunu da ifade etti.

RBC’nin işten çıkarılan işçileri iGATE firmasının getirdiği işçilerin kalifiye olmadıklarını da iddia ediyorlar. Go Public gazetesine açıklama yapan işçiler yeni gelen işçilerin işe alıştırma eğitimlerini de kendilerinin verdiklerini ifade ettiler.

Tabi iGATE firması RBC’nin işten çıkarılan işçilerine herhangi bir iş teklifi de yapmazken bu durumun RBC’de çalışan 57.500 işçiyi etkileyeceğinden korkuluyor.

Olayla ilgili bilgisinin olmadığını açıklayan Göçmenlik Bakanı Jason Kenney firmaların kurallara uyması gerektiğini ve yaptıkları her uluslararası işbirliği anlaşmalarında göçmenlik kurallarına uyduklarını ispat etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Geçici işçi programının işverenler için oluşturulmuş bir program olduğunu söyleyen Bakan Kenney programın Kanadalı işçileri işlerinden edecek işçilerin yurda getirilmesi amacını taşımadığını da sözlerine ekledi.

Kanada içinde yeterli teknik donanıma sahip birçok işsiz varken bazı Kanada firmalarının sırf daha ucuza dış kaynak kullanımı amacıyla Kanada dışından işçi getirmek istemesi ya da bazı dış kaynak firmalarının hizmetlerinden yararlanması sistemin kötüye kullanıldığının bir göstergesi değil de nedir?

İşlerini kaybedeceği söylenen işçilerden bazıları emekliliği seçti. İşten çıkarılacak olan 45 kişiden sadece birkaç kişi yeni iş bulabilmiş.

Milyonlarca dolar kar elde eden Kanada bankası giderleri azaltmak ve kendi Kanadalı çalışanların işlerinden olması pahasına dış kaynak firmalarından destek alıyor.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 26 Nisan 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder