11 Nisan 2013 Perşembe

Toronto ve Vancouver’da Yaşayan Quebec Yatırımcı Göçmenleri Kural İhlali Yapıyor


Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Kanada’ya Quebec yatırımcı programı ile giden fakat Toronto ya da Vancouver gibi başka şehirlerde yaşayarak kural ihlali yapan göçmenlerin peşine düştü. Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’e göre başka eyaletlerde yaşayan ve Kanada’ya Quebec Eyaletine yatırımcı programı ile gelenler suç işliyorlar.

Quebec yatırımcı programından başvurarak Kanada’ya giden yatırımcı göçmenlerin neredeyse yüzde 90’ı başvurdukları eyalet içinde yaşama kuralını ihlal ederek başka şehirlerde yaşadığını bilen Bakanlık bu gidişe bir dur demek istiyor.

Eyalet programları eyalete yatırım yapacak girişimci göçmen adaylarını bölgeye çekmek için yapılıyor. Quebec Devleti kendi eyalet aday programını yürütüyor. Quebec Eyaleti kendi göçmenlik programı ile kendi bölgesinde yatırım yapma şartı ile göçmen kabul ediyor.

Quebec yatırımcı programına başvurup Kanada’ya göçmen olarak gidenlerin Quebec dışında başka bir eyalette yaşamaları göçmenlik yasasına aykırılık teşkil ediyor.

Bunda yanlış ya da eksik bilgi veren avukatların da suçu var. Ayrıca bazı insanlar ne olursa olsun Kanada’ya gitmek istiyorlar ve açık olan ve kendilerinin de uygun oldukları herhangi bir programa başvuruyorlar.

Quebec 2011 yılında kendi bölgesine yatırımcı kategorisinden yapılan 6.421 kişinin başvurusunu kabul etti. Yapılan son açıklamalarla Quebec yatırımcı programı revize edilmek üzere kapandı.

Yatırımcı programında istenen minimum 800.000 dolarlık yatırım -ki bu rakam 2010’da 400.000 dolardı- benzer programa sahip ülkelere göre oldukça düşük bir miktar. Bu sistemin ayrıca Kanada ekonomisine katkıda bulunması gerekiyor. Minimum yatırım miktarı olan 800.000 doların eyalet tarafından ekonomiyi canlandırmak için çeşitli projeler için harcanması gerekiyor ve beş yıl sonra da faizsiz bir şekilde yatırımcı göçmene iade edilmesi gerekiyor.

Quebec yatırımcı programının yanısıra federal yatırımcı programı da uzun bir süredir kapalı olmakla birlikte Quebec kendi yatırımcı programını yaptığı revizyon sonrası açmayı düşünüyor.

Bakan Kenney aynı zamanda hükümetlerinin uzun zamandan beri minimum bekleme süresini garanti edecek ve başvuruların yığılmasını önleyecek şekilde tasarlanan just-in-time (tam zamanında) adlı bir göçmenlik sistemi üzerinde çalıştıklarını ve bu çalışmada son noktaya geldiklerini açıkladı.

Hükümet tüm göçmenlik kategorilerinde birikmiş olan başvuruların yüzde 40’ını eritmeyi başardı. Bekleyen dosya sayısı 1 milyon dan 616.000’e düştü.

2015 genel seçimler yaklaşıyor. Hükümet bekleyen dosya sayısını 436.000’e kadar indirmeyi planlıyor. Buda 2008’de başlayan ve göçmenlik programlarında değişiklikler yapılmasından beri tüm bekleyen başvuruların yüzde 60’ı demek.

Bekleme sürelerini iyice uzatan birikmiş göçmenlik başvuru dosyaları ile daha yakından ilgilenmek için 2008’den beri birçok göçmenlik programı hükümet tarafından değişikliğe uğramıştı.

Bundan sonraki tüm göçmenlik başvurularının bir yıldan daha az sürede sonuçlandıracaklarına inanan Kenney hükümetlerinin bunu sağlamak için son 5 yıl içinde sıkı kurallar koyduklarını ve bunun meyvesini bundan sonraki başvuru yapan göçmen adayların göreceğini düşünüyor.

Kanada’nın en büyük göçmenlik programı olan Federal Nitelikli Eleman Programı’nda (FSW) biriken dosya sayısı 2011’de uygulanan sıkı kurallar ve programın bir süre askıya alınmasıyla birlikte 624.516’dan 91.403’e düştü. Bunda 2008 ve öncesi yapılan 280.000 başvurunun toptan reddedilmesi de büyük rol oynadı. 2015’te rakamın 10.221’de olacağı ve bundan sonra daimi oturum başvurularının 6 aylık bir sürede sonuçlandırılacağı öngörülüyor.

Bakanlık son iki yıldır başvuru süreci en uzun (4-6 yıl kadar) olan anne-baba ve dede-nine sponsorluğunu askıya almıştı. Bu iki sene zarfında daha önceden biriken başvurular 167.446’dan 125.600’a kadar düşürüldü. Bakanlığın revizyon sonrası anne-baba & dede-nine sponsorluğunu önümüzdeki aylarda yeniden açması bekleniyor. 2015 yılında birikmiş dosya sayısı 52.678 olacağı ve maksimum bekleme süresinin de iki seneye çekileceği tahmin ediliyor.

Bakan Kenney bütçeden ek 86 milyon dolarlık bir pay alacaklarını ve program ücret artışlarıyla birlikte sahip olacağı tüm kaynaklarla 2013’te daha fazla memur alarak vatandaşlık, ziyaretçi, öğrenci ve çalışma vizeleri başvurularında iyileştirme sağlayacaklarını söyledi.

Seçimler yaklaşıyor. Bakanlık seçim öncesi sürpriz açıklamalar yapabilir.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 11 Nisan 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder