6 Nisan 2013 Cumartesi

Kanada’da Borç ve Ölüm Arasında Kalan Mülteciler


Daha önce mültecilerin temel sağlık bakımlarının ödenmesi için oluşturulmuş olan ve Ottawa’nın maddi sorumluluğunda olan Federal Sağlık Kapsamından (IFH) artık hiç bir mülteci yararlanamayacak. IFH’nin iptal edilmesiyle Kanada’ya gelip iltica edenler artık sağlık harcamaları için başka kaynaklar bulmak zorunda.

Geçen Haziran’dan itibaren Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in açıklaması ile Kanada’daki vergi veren mükellefler artık ülkedeki mültecilerin sağlık bakımını ödemeyecekler. Bu kesinti ile Ottawa’nın önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyon dolar tasarrufa gitmesi bekleniyor.

Kenney’in basın sekreteri Alexis Pavlich Star gazetesine yaptığı açıklamasında, mülteci, davasını kaybeden mülteci ve siyasi sığınma talebinde bulunan kişi kavramlarının birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek Kanadalıların yasa dışı göçmenleri istemediklerini ve gerçek olmayan iltica talebinde bulunanların ise sağlık kapsamından özgürce yararlandığını bildirdi.

Sosyal devlet olarak bilinen Kanada’da federal hükümetin yeni aldıkları kararla oturup hasta mültecileri sadece seyretmesi çeşitli çevrelerden ciddi eleştiri alıyor.

Kanada’da doktor ve avukatların oluşturduğu iki dev ulusal organizasyon Ottawa’yı mahkemeye veriyor. Onlara göre sağlık kısıntısı kararı Kanada Haklar ve Özgürlükler Yasası’na aykırı. Dava bu yıl görülecek.

Hükümet kanadı ise farklı düşünüyor. Federal hükümet davasını kaybeden mültecilerin temel sağlık giderlerini ödememe kararının arkasında duruyor.

Katolik Sağlık İttifakı (CHAC) organizasyonu 8 Mart tarihli mektubuyla göçmenlik bakanı Jason Kenney’den kararın geri alınmasını istedi. 

Tüm Kanada’da 100 Katolik sağlık kuruluşunu temsil eden CHAC mektubunda yıllardan beri Kanada’ya yeni gelen ve yardıma en muhtaç kişiler olan mülteci ve göçmenlere yardım ettiklerini ifade ederek mülteciler için IFH sağlık programının sona ermesi kararından ötürü duydukları tepkiyi dile getirdiler. Kararın geri alınmasını isteyen CHAC Kanada’nın mültecilere karşı gösterdiği tarihi ve insani yardım geleneğine tekrar geri dönmelerini talep etti.

Bakan Kenney hükümetlerinin aldığı kararın arkasında. Geri adım yok.

Sivil toplum kuruluşları da seslerini yükseltiyorlar. Calgary Katolik Göçmenlik Derneği’ne göre hükümet tasarrufta bulunacaksa bunun siyasi sığınma sürecinin hızlandırılmasıyla sağlayabilir. Dernek sistemin etkin çalışmasıyla Kanada’da olmaması gerekenlerin Kanada’ya gelemeyeceğine işaret ederek bir şekilde Kanada’ya gelen kişilerin temel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi gerektiğine inanıyor.

Bazı şehirlerdeki tıp öğrencileri de bir günlük eyleme hazırlanıyor.

Olan özellikle ağır hasta mültecilere oluyor. İşte bazı mülteciler ve trajik hikayeleri.

50 yaşındaki kolon kanseri hastası İsrael Sosa’nın sınırdışı işlemi durduruldu. İltica davasını kaybeden Dominik Cumhuriyeti vatandaşı Israel’in hastalık durumu yüzünden Kanada’da kalmasına geçici olarak izin verildi. Fakat kanser hastası IFH’den yararlanamayacak.  

Toronto’da yaşayan adam tedavisine devam etmezse ölümle karşı karşıya gelecek ya da sağlık masraflarını ödeyebilmek için borçlanmaya gidecek.

Yeni kurallar bazı mülteciler için can sıkıcı olacak. Sözde “güvenli” ve vatandaşlarına devlet güvenliği sağlayacağına inanılan demokratik ülke olarak kabul edilen Meksika ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden gelen mülteciler için yeni realite bu.

Havalimanı hizmetleri görevlisi olarak çalışan Sosa 2007’de Kanada’ya geldi ve iltica talebinde bulundu. Davası 2011’de reddedildi.

Geçen sene sonunda kolon kanseri tanısı kondu ve Sunnybrook Hastanesi’nde kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördü. Sınırdışı işlemleri “tıbbi sebepler” den ötürü ertelendi.

Tedaviye rağmen Sosa Ekim ayında Humber River Hastanesi’nde -Ottawa’nın sağlık bakımını iptal etmesinden üç ay sonra- ameliyat oldu. Toplum kliniğinde ameliyatı için gerekli para bulundu fakat operasyon sonrası bakım için hastaneye 32.000 dolar borçlandı ve hala ödeyemedi.

Estonya’dan gelen ve başka bir mülteci olan bekar anne Svetlana Muller sağ ayağındaki kırık yüzünden 10 yaşındaki kızı Joanna’yı doktora götürebilmek için 4 gün beklemek zorunda kaldı.

Aile doktoru onları Toronto East General Hastanesi acil servisine yönlendirdi. Bu ziyaret için kendisine 136 dolar fatura gelince sonraki hastane randevularını iptal etti.

IFH sağlık bakımı kesildiği için kızına alacağı koltuk değnekleri dahil tüm sağlık harcamalarını kendisi yapmak zorunda. Svetlana’da iltica davasını kaybetti.

Ekvator’lu Edwin Naula Alvarracin’in de kaderi aynı. Omurundan operasyon geçirmesi gereken Alvarracin’in ödemesi gereken fatura tam 210.000 dolar. Omurundaki ciddi rahatsızlık yüzünden on dakikadan fazla oturamayan ve ayakta da duramayan ve çok ağrı çeken Alvarracin’de iltica davasını kaybetmiş ve bu yüzden IFH sağlık kapsamından yararlanamıyor.

32 yaşında iyice kambur olan Alvarracin bir uzman doktor görebilmek için aylarca bekledi. Ekim ayında Toronto Western Hastanesi’nde bir doktor üç operasyon sonrası problemin yüzde 70 oranında düzelebileceğini söyledi. Ama artık onun bir IFH sağlık kapsamı yok.

Aduardo Ruiz midesinde ileri derecede lenfoma yüzünden 25 Şubat’ta hayatını kaybetti. Karısı Vladimira Gallo kocasının tedavisinin University Health Network Hastanesi’nde 44.430 dolarlık faturayı gecikmeli olarak ödedikten sonra devam edilebildiğini söyledi.

Kanada’da sivil toplum örgütleri ve göçmenlik avukatlarının bu karara karşı mücadelesi sürüyor. Mültecilere karşı hoş görülü ve yardımsever Kanada bu kararı iptal ederek geleneksel şevkatli ülke konumuna geri dönecek mi? İlerleyen günlerde göreceğiz. 

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 6 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder