9 Temmuz 2013 Salı

ABD ve Kanada Sınır Giriş-Çıkışlarında Bilgi Paylaşımına Başlıyor

Kanada Sınır Güvenliği Ofisi (CBSA) ve Birleşik Devletler Yurt Güvenliği Departmanı (DHS) 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren hazırladıkları Sınır Ötesi Hareket Planı çerçevesinde iki ülke arası giriş/çıkış prosedürlerinde ikinci aşamaya geçtiklerini duyurdular.

Geçilen ikinci aşamayla birlikte CBSA ve DHS ofisleri sınır geçişleri yapan ve ABD ile Kanada vatandaşı olmayan üçüncü ülke vatandaşları, Kanada vatandaşı olmayan ABD göçmenleri ve ABD vatandaşı olmayan Kanada göçmenlerinin bilgilerini birbirleriyle paylaşacak.

Sınır Ötesi Hareket Planı çerçevesinin birinci aşamasında iki ülke aralarında Ontario-New York ve British Columbia-Washington sınırlarında giriş-çıkış yapan üçüncü ülke vatandaşlarının biometrik bilgi paylaşımını yapmıştı.

Hükümetlerin bu son girişimi sonrası iki ülke arası giriş-çıkışların koordineli olarak yapılmasıyla güvenlik en üst düzeye çıkmış olacak. Bu aşamadan sonra CBSA’nın ülkeden sınır dışı edilmesi gereken insanları daha etkin izleyeceği muhakkak.

Bu uygulama ile bir ülke göçmenlik veya diğer kanunları ihlal eden ve hakkında yakalama/sınır dışı emri çıkarılan kişilerin diğer ülkeye girişlerinin de engellenmesi mümkün olacak.

İki ülke arası bilgi paylaşımı sonrası CBSA ofisi Kanada vatandaşlığına başvuran kişilerin Kanada’da oturum süresini daha doğru olarak hesaplayabilecek ve Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nı (CIC) bilgilendirecek. Bu bilgiler ışığında CIC Kanada vatandaşlığına başvuran göçmenlerin ülke içinde kanuni ikamet kuralını yerine getirip getirmediğine karar verecek.

Bilgi paylaşımı prosesi her iki ülke mevzuatına ve CBSA, CIC ve DHS tarafından yürütülen Sınır Ötesi Hareket Planı ve ilgili kurumların aldığı Özel Hayat Prensipleri Ortak Görüşü’ne uygun olarak yürütülüyor.

Artık sınır geçişinde bulunan kişinin giriş yaptığı anda kaydedilen adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, elindeki göçmenlik belgesinin türü, belge numarası, giriş tarihi, belgenin verildiği ülke gibi bilgiler diğer ülke ile paylaşılacak.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 9 Temmuz 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder