21 Temmuz 2013 Pazar

Kanada Göçmenlik Sisteminde Çocuk Yaşı 18’e Çekiliyor


Kanada göçmenlik sisteminde “bakmakla yükümlü olunan çocuk” yaşı 18’e çekiliyor. Bu kuralla birlikte göçmenlik programlarına başvuran ailelerin yaşı büyük olan ve Kanada’da okumak isteyen çocukların ülkeye girmesi imkansız olacak.

Yeni kural 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra Kanada’ya göçmen olarak gitmeyi planlıyorsanız ve 19 yaş ve üstü yaşında çocuklarınız varsa onları kendi başvurunuza ekleyemeyeceksiniz. Çocuklarınız başvurularını ayrı yapmak zorunda kalacak eğer başvuracakları program kriterlerine uygunlarsa.

21 yaşın altındaki çocuklar şu an için ailelerinden bağımsız olarak değerlendiriliyorlar. Hükümetin 18 yaş kuralı uygulamasının yürürlüğe girmesinden sonra 19, 20 ve 21 yaşındakiler etkilenecek ve bu yaştaki çocuklar anne-babalarının göçmenlik başvurularına eklenemeyecek.

Yeni kuraldan çocukları olan göçmenler, mülteciler ve aile sponsorluğu başvurusu yapanlar etkilenecek.

Ottawa’nın tahminlerine göre yeni yaş kuralı 7.000 kişinin Kanada’ya gelememesine neden olacak.

Şu an için anne-babası göçmenlik başvurusu yapmış ve Kanada’ya kabul edilmiş olan ve 22 yaşın altındaki çocuklar ailelerinin göçmenlik başvurularına eklenerek Kanada’ya göçmen olarak gelebiliyorlar.

Ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanan çocuk yaşı değişikliği ile 19 yaşına basmış olan çocuklar artık uygun oldukları bir programa ayrı başvuru yapmak zorunda kalacaklar. Onların başvuruları ayrı göçmenlik başvurusu olarak değerlendirilecek ve başvurdukları program kriterlerine uygun olup olmadıklarına göre başvuruları sonuçlandırılacak.

Kanada göçmenlik programlarında uygulanana puan kriterinde eğitim ve iş tecrübesi puanının kritik olduğunu göz önüne alırsak genç ve iş tecrübesi olmayanların herhangi bir program altında kabul edilmesinin imkansız olduğunu söyleyebiliriz.

Yaş düzenlemesinin yapılacağı geçen ay duyurulmuştu. 19 yaşından büyük çocuğu olan ve çocuklarını Kanada götürmek isteyen aileler endişeli.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı resmi internet sitesinde bu karar ile ilgili bir rapor yayınladı.

Bakanlık alınan kararın gerekçelerini açıkladığı yedi sayfalık bir rapor yayınladı. Bakanlık Kanada’ya genç yaşta göç eden çocukların Kanada’da doğan yaşıtları gibi eğitim alacağına, Kanada resmi dillerinden birini öğreneceğine ve Kanada kültürüne daha hızlı adapte olacağını düşünüyor.
Ottawa’nın yayınladığı son istatistik bilgilerine göre 2012 yılında Kanada’ya getirilen çocukların yüzde 90’ı (64.757 kişi) 19 yaşın altındaydı. Buna karşılık aynı yıl içinde aileleri ile Kanada’ya göç eden çocukların yüzde 19’u (7.237 kişi) 19 yaşın üstündeydi.

Hükümetin Kanada göçmenliğinde yaptığı kriter değişiklikleri, program başvuru ücretlerini arttırması ve bazı kuralları revize etmesi ile birlikte uygulamaya koyacağı yaş kuralı Kanada’ya göç etmeyi daha da zorlaştıracak.

ABD’de 21 ve Avustralya’da 25 yaş altı çocuklar diğer program kriterleri yerine getirildiğinde aileleri ile birlikte bu ülkelere göç edebiliyorlar.

18 yaş kuralına tepkiler oldukça fazla. Sürpriz olmazsa Ocak ayında yürürlüğe girecek.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 21 Temmuz 2013  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder