31 Temmuz 2013 Çarşamba

Bu Kanada Elçiliği’nde Grev Var

Dünyada çeşitli ülkelerdeki Kanada elçilik ve konsolosluklarında grev var. Elçilik ve konsolosluk görevlilerinin başlattığı iş bırakma eylemi yüzünden vize işlemleri çok yavaşlamış durumda.

Ankara’daki Kanada elçiliği de grevde. Elçiliğin internet sitesinde vizeye başvuracakları grev uyarısı bekliyor. İş bırakma eylemi yüzünden vize başvurularının çok önce yapılması isteniyor.

Kanada elçilik ve konsolosluklarında hizmetler minimum düzeye inmiş durumda. Acil durumlar hariç vize başvurusunda bulunanları uzun bekleme süresi bekliyor.

Vize alamayan ve vize merkezini arayanlara elçiliğin grevde olduğu söyleniyor ve vizelerinin ne zaman verileceğine dair kesin bilgi verilmiyor.

Eğitim ve ziyaret vize başvurularının normalde en az 6 hafta önceden yapılması istenirken grevler yüzünden bu süreden daha önce vize başvurusu yapılması isteniyor.

İş bırakma eylemi yüzünden Kanada’da eğitim ve turizm sektörü oldukça kötü etkilenecek.

Pasaportunuzu ve vize için gerekli tüm evraklarınızı en az 2-3 ay öncesinden elçiliğe vermeniz gerekiyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı grevi yakından takip ediyor. Grev 18. Haftasını doldururken taraflar henüz anlaşmış değil. Grev devam ediyor.

İş bırakma eylemi 1.600 aktif Kanadalı diplomat ve göçmenlik görevlisinin ve birçok emekli görevlinin üyesi olduğu Yabancı Misyon Görevlileri Profesyonel Meslek Sendikası (PAFSO) tarafından dünyadaki çeşitli Kanada elçilikleri ve konsolosluklarında başlatıldı. PAFSO geçtiğimiz günlerde başkent Ottawa’da da çeşitli protestolar düzenledi. Önceki gün Ottawa’da bir gösteri daha yaptılar.

PAFSO üyeleri Kanada’nın en büyük vize merkezlerinden olan Pekin, Yeni Delhi ve Mexico City gibi şehirlerdeki Kanada elçiliklerinde hükümetin sendikaya üye olan görevlilerinin kontratlarını yenilememesini sebep göstererek 6 Haziran’da iş bırakmışlardı. Greve daha sonra Hong Kong, Seul, Cakarta, Washington ve Bangkok’taki Kanada vize merkezleri de katıldı.

Ankara’daki Kanada elçiliği iş yükü en ağır elçiliklerinden birisi ve sadece Türkiye’den değil aynı zamanda Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Türkmenistan vatandaşlarına da hizmet veriyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) diğer ülkelerde Kanada vizesi başvurularında yardımcı olmak üzere çeşitli vize başvuru merkezlerini (CVAC) açmış bulunmakta. Türkiye’de 5 Haziran’da Ankara ve 26 Haziran’da İstanbul’da açılan vize ofisleri Kanada ziyaretçi, okuma ve çalışma izinleri başvurularını CIC adına teslim alma yetkisi kazandı.

Bu ofislerden hizmet almak tamamen isteğe bağlı olmakla birlikte vize konusunda kesin kararı Kanada elçiliği verecek. Kanada elçiliğindeki grev yüzünden bu ofislerden yardım almak herhangi bir şeyi değiştirmeyecek.

Grev kararı yüzünden Kanada turizm sektörü de zor durumda kaldı. Yaz sezonu öncesinde vize alamayan turistler planlarını değiştirmek zorunda kaldılar. Özellikle Kanada’ya en çok turist gönderen Çin, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerden gelen turistler planlarını değiştirdiler bile.

Grev süresince biriken dosyaların grev sonrası nasıl eritileceği de ayrıca merak konusu.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 31 Temmuz 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder