1 Ağustos 2013 Perşembe

ABD Kanada Sınırı İçin Yüksek Teknoloji Kablo Sensör Sistemi

Birleşik Amerika Senatörü ucuz ve kullanışlı ileri teknoloji kablo sensör sisteminin Kanada ve ABD sınırında güvenliği en üst seviyeye çıkarabileceğini iddia etti.

Sınır boyunca yerleştirilecek bir kablo sistemi, sensörü sayesinde üzerinden fare, at veya insan geçtiğini ayırt edebiliyor. Fiber optik teknolojinin son ürünü.

Sistem ayrıca üzerinden geçenlerin ses ve titreşimlerini de ayırt ederek insan veya herhangi bir araç hareketini tanıyor.

Sistemin yakın bir zamanda uygulanıp uygulanmayacağını bilmiyoruz. Ama ABD’nin kuzey sınırları için daha sıkı güvenlik sağlayacak sistemlerin araştırmasına başlandı bile. Kablo sensör sistemi üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Projeyi dillendiren ve geçtiğimiz günlerde ABD yurt güvenliği komitesi özel toplantısına başkanlık eden Montana Demokrat Senatörü Jon Tester CBC News’e konuştu. Senator Tester kuzey sınırlarının güvenliğinin iki ülke arası karşılıklı işbirliği ve son teknoloji sistemi ile daha az insan istihdam ederek sağlayabileceklerini  düşünüyor.

Kanada ve ABD sınır arasında herhangi benzer bir sistem kullanılmıyor. Fakat her iki ülke de daha az insan ve maliyetli maksimum güvenlik sistemlerini sınırda kullanmak istiyor.

Kanada’nın British Columbia, Alberta ve Saskatchewan Eyaletlerine sınır olan ABD Montana Devleti illegal sınır geçişlerinden muzdarip. Montana’da düzenlenecek güvenlik toplantısına sınır görevlileri, iş çevreleri ve Montana polis yetkilileri katıldı.

Dünyanın iki ülke arasındaki en uzun sınırı Kanada ve ABD arasında. İki ülke arasındaki sınır uzunluğu 8850 km ve bunun 877 kilometresini Montana-Kanada sınırı oluşturuyor.

Montana Devleti sınır güvenliğini arttırma konusunda alternatif seçenekler üzerinde çalışıyor. Daha akıllı, daha uygun ve daha az insan gücü gerektirecek alternatif güvenlik sistemleri araştırmaları çerçevesinde ABD federal ve lokal devlet organları ve ayrıca Kanada tarafının ilgili ofislerinin de görüşleri alınıyor.

Montana Devleti ve Kanada arasındaki sınırın çoğunun tarla üzerinden geçmesi güvenliğini sağlamada zorluk çıkarıyor. 600 milyon dolarlık ticaret hacmi ve 130.000 kişinin iş gücünün tehlikede olması bu sınır sorununun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Oluşturulacak sınır güvenliği sisteminin maliyetinin her iki ülke tarafından karşılanabileceği de konuşuluyor.

İzleme sisteminin sınıra gelen kişileri kontrol edeceği, uyuşturucu ticaretine karşı mücadelede etkin olacağı ve terörizmle savaşta caydırıcı olacağı belirtiliyor.

Her 300 km için bir görevli koymak yerine Montana gibi geniş alanda sınır güvenliğinin daha uygun maliyetli ve ileri teknoloji ile sağlanması amaçlanıyor.

Tabii dillendirilen bu fikirlere karşı olanlarda var. Kanada Sınır ve Göçmenlik Çalışanları Sendikası Başkanı Jean-Pierre Fortin konu ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Tüm sınırı kazarak kablo gömmenin çevreye zarar verebileceğini düşünen sendika başkanı ayrıca güvenlik adına daha az çalışan insan amaçlayan yüksek teknoloji trendinden duyduğu rahatsızlığı belirtti.

Montana Hill Şehri Şerifi Don Brostom gazeteye yaptığı açıklamasında kıt kaynaklarıyla, az nüfusuyla oldukça geniş sınır bölgesinin iyi korunamadığını belirtti. Brostom’a göre sınır güvenliğinin korunması için ABD-Kanada arasında sıkı bir işbirliği şart.

En çok Meksika sınırı güvenliği ile uğraşan ABD artık Kanada ile olan kuzey sınırlarının da güvenliğini düşünüyor. İnsanları işinden etme riskine rağmen yüksek teknolojinin nimetlerinden faydalanmak istiyor. Araştırıyor soruyor ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla istişare ediyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 1 Ağustos 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder