14 Ağustos 2013 Çarşamba

Kanada’da Şikayetlere Rağmen Kurallara Uymayan İşverenlerin İsmi Gizleniyor

Alberta’da 200’den fazla yabancı işçi ödemelerde hak ihlalleri yüzünden şikayetlerde bulundu. Ottawa yabancı işçi çalıştıran ve işçileri tarafından şikayet edilen firmaların isimlerini yayınlamıyor.

Rebecca Lindell’in Global News haber için hazırladığı makalede hak ihlalleri yapan Kanadalı işverenler konusuna değindi.

330.000’den fazla geçici işçi bulunuyor Kanada’da. Bu işçilerin 68.319’u kalifiye işçi sıkıntısı çeken Alberta’da çalışıyor.

Albeta İş Federasyonu rakamlarına göre geçen sene Alberta’da çalışan 218 geçici işçi eyalet hükümetine çalışma şartları ihlalleri konusunda şikayetlerde bulundu. İncelenen şikayetlerin yarısında ciddi ihlallerin yapıldığı tespit edildi.

Kuralları çiğneyen ya da verdiği iş teklifinin şartlarını yerine getirmeyen işverenlerin Kanada geçici işçi programından (TFW) sorumlu federal hükümet tarafından kara listeye alınması ve firma isimlerinin ifşa edilmesi gerekiyor. Yurtdışından yabancı işçi getiren işverenlerin bulundukları bölge iş kanunlarına da uymaları gerekiyor.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) web sitesinde TFW uyarınca işçi getirmesi yasaklanan firmalar listesi boş. İçinde firma ismi olmayan listenin sitede gösterilmesi de boş.

İşverenin TFW’ye başvuramayacak firmalar listesine alınması ile sonuçlanacak bir soruşturmanın başlaması için hak ihlali yapan işverenin daha fazla yabancı işçi getirmesi için girişimlerde bulunması gerekiyor.

Yani getirdiği yabancı işçilerin bazı haklarını ihlal eden Kanadalı işverenler daha fazla yabancı işçi getirmek istemedikçe işçilerine karşı yaptığı hak ihlalleri yüzünden cezai bir işleme uğramayacaklar.

CIC daha fazla işçi getirmek istediğinde kara listeye alınacak işverenleri bildiğini söylüyor. Bildiklerini söylüyorlar fakat kara listede yayınlanmıyor bu firmalar.

Habere göre İş ve Kadınların Statüsü Bakanı Kellie Leitch bu baharda daha sıkı kuralların iş kanununda yürürlüğe gireceğini belirtti.

Federal hükümet kuralları hiçe sayan ve işçilerin haklarını çiğneyen firmalar hakkında bir şey yapmadığı eleştirilerini kabul etmiyor.

Çalışma bakanı bu program konusunda çalışmaların yapıldığını ve Kanada’ya getirdiği yabancı işçilere karşı hak ihlallerinde bulunanların TFW programından yararlanma haklarını elinden almasına olanak veren hukuki kuralların üzerinde çalışıldığını belirtti.

Haberde bahsedilen yeni kurallar ile işverenler artık adil ücret ve güvenli çalışma koşulları gibi programın tüm şartlarını taşıdıklarını ispatlamak zorunda kalacak. Hükümet yetkilileri geçici yabancı işçi getiren işverenleri işyerlerini kontrol amacıyla ziyaret edecek.

Hükümet işverenleri denetleyecek fakat işçi ve eyaletler de her türlü hak ihlalini rapor edecek.

Tabi burada dil konusu yine öne çıkıyor. Alberta İş Federasyonu yetkilileri kısıtlı İngilizce bilgisi bulunan geçici yabancı işçilerin kuralları tam olarak anlamaması ve işverenden karşılık göreceği korkusu ile hak ihlallerini rapor etmesinden çekineceğine inanıyor.

Federal hükümet tarafından yürütülen bir programda eyalet hükümetinin tek başına bir şey yapamayacağı açık.

TFW programını yürütmeden sorumlu federal hükümetin kötü işverenleri internet sitesinde açıklayacağını belirtip açıklamaması da bu işverenler hakkında ne yapması gerektiği konusunda emin olamadığını gösteriyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 14 Ağustos 2013     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder