16 Ağustos 2013 Cuma

Kanada Geçici İşçi Programındaki (TFWP) Değişiklikler

Kanada Hükümeti’nin 2013 Ekonomi Eylem Programı çerçevesinde Geçici Yabancı İşçi Programı’nda (TFWP) çeşitli değişiklikler hayata geçti.

Yapılan reformla artık Kanada’ya işçi getirilmeden piyasadaki istihdam şansı önce Kanadalılara sunulacak.

Bu değişiklikler TFWP programını Kanada’nın iktisadi hedeflerini desteklenmesine imkan vermesi için tasarlandı. TFWP programı Kanadalı işverenlerin kalifiye işçi aradıklarında yurtdışına bakmadan önce Kanada içinde iş arayanlara bakmasını sağlayacak.

LMO’lar artık ücretli

TFW programıyla dışarıdan işçi getirmek isteyen işverenlerin almak zorunda olduğu ve daha önce ücretsiz olarak verilen iş pazarı görüşü belgesi, LMO (Labour Market Opinion) 31 Temmuz 2013’ten geçerli olmak üzere ücretli oldu ve belge işlem ücreti 275 dolar olarak belirlendi.

Alınan pozitif LMO belgesi işverenin getirmek istediği kalifiye yabancı işçinin Kanada işgücü piyasasına olumsuz etkisi olmadığı kanıtlanıyor.  

LMO belge zorunluluğu mevsimlik tarım işçisi programı (SWAP) ve Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda (NOC) 8251, 8252, 8253, 8254, 8256, 8431, 8432 ve 8611 kodlarla belirtilen tarım ve çiftlik iş pozisyonları için geçerli değil.

Kanada iş piyasası ile ilgili sorular yeni LMO’da

Yine 31 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yeni LMO’larda işverenin cevaplama zorunda olduğu ve dışarıdan işçi getirmenin Kanada iş piyasasına etkisi ile ilgili sorular yer alıyor. Bu sorular Kanadalıların işlerini kaybetmemesi ve Kanadalıların yapabileceği işlerin yabancı işçiler tarafından yapılmasını engelleme amacı taşıyor.

Tüm yeni LMO başvurularında TFWP yeni bir yabancı işçi getirmenin hem bölgeye, o meslek tabanlı olarak Kanada iş gücü piyasasına etkisini değerlendirecek. LMO formuna eklenen yeni sorulara verilen cevaplar sayesinde bu formları inceleyen program memurları daha doğru karar verebilmek için ihtiyaç duydukları tüm bilgilere sahip olacaklar.

Yeni bir işçi getirmek eğer Kanada iş gücü piyasasına olumsuz bir etki yapacaksa program görevlileri LMO başvurusu yapan işverene negatif LMO verecek. Negatif LMO işverenin TFW programı gerekliliklerini yerine getiremediği ve dışarıdan getirmek istediği yabancı işçiyi TFW programı altında getiremeyeceği anlamını taşıyor.

Dil kısıtlaması

Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri’nde yapılan değişiklikle 31 Temmuz 2013’ten itibaren yeni dil ölçüm faktörü uygulamaya girdi. İş için aranacak dil, iş ilanlarında ve LMO belgesinde belirtilecek dil İngilizce ve Fransızca olacak. Eğer işveren İngilizce ve Fransızca dışında başka bir dil konuşan bir işçi arıyorsa ve bu işçinin konuştuğu dilin iş için çok önemli olduğunu ispatlarsa özelikle aradığı dili iş ilanında gösterebilecek ve LMO belgesinde diğer dil belirtilecek.

Dil kısıtlaması mevsimlik tarım işçisi programı (SWAP) ve Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda (NOC) yukarıdaki kodlarla belirtilen tarım ve çiftlik iş pozisyonları için zorunlu değil.

İş İlanı Şartları

31 Temmuz 2013’ten geçerli olmak üzere artık işverenler TFW programından yabancı işçi getirmeden önce aradıkları elemanı Kanada’dan bulmak için daha fazla çaba gösterecek ve çaba gösterdiğini kantılayacaklar.  

İş ilanı şartları bakıcı programı (Live-in Caregiver Program), mevsimlik tarım işçisi programı (SWAP) ve Ulusal Meslek Sınıflandırması’nda (NOC) yukarıdaki kodlarla belirtilen tarım ve çiftlik iş pozisyonları için geçerli değil.
   
Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 16 Ağustos 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder